Terceira on Portugaliin kuuluvan, Pohjois-Atlantilla sijaitsevan Azoreiden saariston toiseksi asutuin saari. Terceiralla voi paitsi vierailla tulivuoressa ja uida delfiinien kanssa, myös tanssia paikallisissa katujuhlissa pikkutunneille asti, sillä saari on tunnettu Azoreiden virallisena huvipuistona koko kesäkauden jatkuvien kyläjuhliensa vuoksi.
Saaren kauniit vaellusreitit, pulahtamaan kutsuvat merivesialtaat ja paikallisherkut kruunaavat rentouttavan loman tällä vehreällä subtrooppisella saarella.
Majoitusta historiallisissa kaupungeissa tai rannikon kylissä
Terceira on suhteellisen pieni, pinta-alaltaan noin 400 km2 saari, jonka päästä päähän ajaa autolla noin 40 minuutissa. Siksi majoittuminen onnistuu millä puolella saarta tahansa ilman välimatkojen käymistä liian pitkiksi. Terceiran kylät keskittyvät rannikolle, sillä saaren keskiosa on usein pilvien ja sumun peitossa ja koostuu lähinnä villistä luonnosta, tulivuorista ja karjalaitumista.
Mikäli haluaa majoittua lähellä palveluita ja ravintoloita, tulee valinta tehdä Terceiran pääkaupungin Angra do Heroísmon tai kakkoskaupungin Praia da Vitórian väliltä. Angra do Heroísmossa on enemmän katuvilinää ja valinnanvaraa palveluihin liittyen, mutta Praia da Vitórian valttikorttina on uneliaan kalastajakylän edustalle levittäytyvä upea hiekkaranta, joka lisää lomatunnelmaa. Kummankin kaupungin keskustasta löytyy mukavia hotelleja ja loma-asuntoja sekä uimaranta.
Hieman keskustojen ulkopuolelta löytyy resort-tyylisiä hotelleja uima-allasalueineen. Mikäli ei aio vuokrata autoa, kannattanee majoittua Angra do Heroísmossa, sillä sieltä on parhaat kulkuyhteydet eri puolille saarta.
Jos haluaa majoittua maaseudun rauhassa tai rannikon kylissä, löytyy Terceiran pienemmistä kylistä monenlaisia lomataloja ja -asuntoja vuokrattavaksi. Esimerkiksi Porto Martins, Porto Judeu, Feteira ja São Mateus saaren eteläpuolella sekä Biscoitos ja Quatro Ribeiras saaren pohjoispuolella ovat sympaattisia kyliä, joista löytyy myös uimapaikat. Luonnonläheisiä piilopaikkoja, kuten moderneja puumajoja ja bungaloweja on niitäkin tarjolla. Terceiralta löytyy myös muutama leirintäalue, jotka sijaitsevat Salgassa, Cinco Ribeiraksessa ja Biscoitoksessa.
Löydä hotelli Terceiralla Booking.comin karttahausta
Terceiralla voi käydä tulivuoren sisällä ja nähdä valaita luonnossa
Algar do Carvão
Terceiran ehdottomasti erikoisin kokemus on vieraileminen uinuvan tulivuoren sisällä. Algar do Carvãossa pääsee syvälle viimeksi 2000 vuotta sitten purkautuneen tulivuoren kraatteriin, jonka vihreältä suuaukolta vievät portaat pohjalla sijaitsevalle kristallinkirkkaalle lammelle. Matkalla alas voi tutustua kraatterin syntyyn ja ihmetellä tippukiviä sekä vulkaanisen luolan avaruutta. Tällaisia kohteita löytyy koko maailmasta vain pari, joten kyseessä on todellinen kerran elämässä -kokemus.
Algar do Carvão sijaitsee Terceiran keskiosassa ja sinne pääsee joko omalla autolla, taksilla tai osana järjestettyä retkeä. Nähtävyys on avoinna iltapäivisin ja pääsylippu maksaa 8 euroa.
Gruta do Natal
Gruta do Natal eli Joululuola on 700 metrin pituinen laavatunneli, jonka purkautuva laavavirta on aikoinaan jättänyt jälkeensä. Luolassa voi nähdä erilaisia jähmettyvän laavan aikaansaamia muodostelmia ja tutustua Terceiran geologiaan. Luolan perällä on alttari, jossa pidetään jouluisin jumalanpalvelus.
Gruta do Natal sijaitsee Terceiran keskiosassa Lagoa do Negro -järven rannalla, ja sinne pääsee joko omalla autolla tai taksilla. Luola on avoinna iltapäivisin ja pääsylippu sinne maksaa 8 euroa. Ostamalla yhteislipun Algar do Carvãoon ja Gruta do Nataliin säästää hieman lipun hinnassa.
Angra do Heroísmo
Terceiran pääkaupunki Angra do Heroísmo on UNESCO:n maailmanperintökohteiden luetteloon kuuluva eläväinen pikkukaupunki, jossa kannattaa viettää päivä kävellen ympäriinsä. Värikkäiden talojen reunustamat mukulakivikajut huokuvat historian havinaa ja kaupungin kahvilat kutsuvat istahtamaan kupposelle.
Angra do Heroísmon pienvenesatamassa pääsee fiilistelemään Atlantin yli purjehtivien veneiden mukanaan tuomaa lähdön tunnelmaa Vasco da Gaman patsaan kanssa. Kaupungin nähtävyyksiin kuuluu myös 1500-luvulta säilynyt Sé katedraali, Azoreiden saariston suurin kirkko.
Museoissa viihtyvän kannattaa katsastaa Museu do Angra do Heroísmo -museo, josta löytyy niin nykytaidetta kuin historiallistakin nähtävää, sekä tutustua toiminnallisiin näyttelyihin Centro de Ciência de Angra Heroísmo -tiedekeskuksessa. Myös kaupungin molemmilla puolilla kohoavat linnoitukset Forte de São Sebastião ja Fortaleza de São João Baptista vallihautoineen ovat kiinnostavia tutustumiskohteita ja niiltä on hienot näköalat kaupunkiin ja merelle. Ensimmäisessä toimii nykyisin myös hotelli.
Hieman Angra do Heroísmon ulkopuolella sijaitsevassa Quinta do Martelossa voi taas tutustua azorilaisen elämäntavan historiaan perinteisten rakennusten, käsityöläisten pajojen ja alkuperäisrotuisten kotieläinten kautta.
Jardim Duque da Terceira
Jardim Duque da Terceira -puutarhassa voi ihastella kasvitieteellisiä istutuksia ja kiivetä ylös Alto da Memória -nimiselle näköalapaikalle, mistä on huikeat näkymät Angran kattojen ylle. Puutarha on rakennettu 1800-luvun lopulla.
Monte Brasil
Angra do Heroísmoa suojaa länsipuolelta vihreä Monte Brasil -kukkula, jonka kävelypolkujen varrelta löytyy näköalapaikkoja niin kaupungin yli kuin merellekin, sekä koju josta kiikaroidaan valaita. Puustoinen piknik-alue sekä puistossa vapaina asuvat peurat hurmaavat luonnonystävän. Metsäisestä puistosta löytyy lapsille leikkikenttiä ja eläinpuisto.
Furnas do Enxofre
Vulkaaninen aktiivisuus on parhaiten nähtävissä Terceiran keskiosassa, Pico Alton tulivuorella sijaitsevassa Furnas do Enxofressa, missä maan uumenista nousee rikinkatkuista kuumaa höyryä. Kotoperäisen kasvillisuuden lomaan on rakennettu lyhyt kävelykierros, jonka varrelta näkee hyvin höyryävät fumarolit ja niiden ympärille muodostuneet mineraalikiteet. Ei pääsymaksua.
Serra do Cume
Terceira näyttäytyy lintuperspektiivistä käsin saaren näköalapaikoilta, joilla kannattaa vierailla kirkkaalla säällä. Saaren ikonisin näköala avautuu Serra do Cumen huipulta, missä voi ihailla alla levittäytyvää laidunten ja maissipeltojen vihreää tilkkutäkkiä, joka on itseasiassa vanha ja laaja tulivuoren kraatteri.
Toiselta puolen vuorenhuippua avautuvat maisemat Praia da Vitórian suuntaan.
Serra de Santa Bárbara
Terceiran korkeimman vuoren Serra de Santa Bárbaran huipulla 1021 metrissä kannattaa käydä ihailemassa näkymiä saaren etelä- ja länsipuolelle näköalapaikalta. Kirkkaalla säällä horisontissa siintävät myös muut Azoreiden saaret. Vuorenhuippu ja sitä ympäröivät maisemat kuten tulivuoren kraatterit järvineen ja turvemaastoineen ovat luonnonsuojelualuetta, jonka poluilla kävelemiseen tarvitsee erikoisluvan.
Serra de Santa Bárbara Interpretation Centre on pieni opastuskeskus, jossa voi tutustua Terceiran saaren syntyyn, geologiaan ja biodiversiteettiin. Keskus sijaitsee Santa Bárbara -vuoren etelärinteellä ja siellä kannattaa käydä ennen Terceiran luonnonsuojelualueisiin tutustumista. Pääsymaksu 3 euroa.
Serreta
Merellisiä näköaloja varten kannattaa suunnata Terceiran länsipuolelle Serretaan. Alue on siitä erityinen, että vehreän mystinen metsiensuojelualue yhdistyy jyrkänteiden päällä sijaitseviin näköalapaikkoihin. Ponta do Queimadon sekä Mata da Serretan näköalapaikoilta aukeavat näkymät jylhille merenrannan kalliojyrkänteille ja alhaalla pauhaaviin valtameren aaltoihin. Serretasta löytyy myös kaunis piknikpuisto ja leirintäalue ilman suurempia mukavuuksia.
Valassafarit
Azoreilla lomaillessa valas- tai delfiiniretki on ehdoton elämys, sillä saaristo on yksi maailman parhaista paikoista nähdä näitä merten suuria nisäkkäitä niiden luonnollisessa elinympäristössä. Jopa maailman suurimman nisäkkään sinivalaan bongaaminen tai villien delfiinien kanssa uiminen voi onnistua Terceiran vesissä. Azorit saaria ympäröivine merialueineen ovat koti usealle delfiinilajille ja monet valaat kulkevat saariston läpi muuttaessaan kesäksi pohjoiselle Atlantille. Valasretkiä järjestetään huhtikuusta lokakuuhun, mutta paras ajankohta etenkin suurien valaiden bongaamiseen on keväisin huhti-toukokuussa. Delfiinejä ja kaskelotteja voi nähdä ympäri vuoden.
Valassafareita Terceiralla tarjoavat yritykset toimivat eettisesti, eivätkä oppaat mene liian lähelle eläimiä tai ahdistele niitä. Delfiinien kanssa uiminen taas perustuu niiden luonnolliseen uteliaisuuteen ja tapahtuu delfiinien ehdoilla. Valassafareita tarjoavia yrityksiä löytyy esimerkiksi Angra do Heroísmon satamasta.
Patikointi
Terceira lumoaa luontoihmisen ikivanhoilla laakeripuumetsillään, hortensioiden reunustamilla maaseuturaiteillaan ja salaperäisillä vesiputouksillaan. Paras tapa tutustua niihin on patikoimalla Terceiran useilla merkityillä vaellusreiteillä.
Kiinnostavia reittivaihtoja normaalikuntoiselle ovat esimerkiksi Mistérios Negros (4,9 km - haastava) tai Rocha do Chambre (8,8 km - keskitaso), jotka kulkevat Terceiran keskiosissa upeiden vehreiden maisemien, laavakivijyrkänteiden ja sammaleisten metsien läpi. Serretan vaellusreitin (6,8 km - keskitaso) kohokohtia taas ovat hämärät laakeripuu- ja japaninsetrimetsät sekä Lagoinha-kraatterilammen näkeminen. Helppoa kävelyretkeä tasaisella polulla kaipaavalle voi puolestaan suositella metsäistä Relheiras de São Brás -reittiä (5 km - helppo).
Sekä Baías da Agualvan reitti (4,8 km - keskitaso) että Fortes de São Sebastião (5,7 km - helppo) puolestaan tarjoavat merellisiä maisemia kivirannoista jylhiin rantatörmiin, ja jälkimmäisen varrella voi ihmetellä myös 1500-1600-lukujen aikaisia merilinnoituksia. Agualvan kylästä löytyy virallisen vaellusreitin lisäksi myös useille pienille vesiputouksille vievä metsäinen polku Trilho da Ribeira da Agualva, joka päättyy Parque das Frechas -puistoon.
Aktiviteetit
Atlantin kirkkaat vedet tarjoavat upeita kokemuksia niin pinnan alla kuin päälläkin. Terceira on tunnettu luonnollisista merivesialtaistaan, jotka tarjoavat viilennystä kesäpäiviin ja mahdollisuuksia paikallisten merenelävien bongaamiseen snorklaamalla. Terceiralla on myös muutamia sukelluskouluja, jotka tarjoavat laitesukelluskursseja ja -retkiä.
Loistava tapa tutustua saaren rantoihin on osallistua järjestetylle melonta- tai SUP-lautailuretkelle. Myös kalastusta, harppuunakalastusta, surffausta, purjehdusta, leijalautailua, coasteeringia ja kanjonikiipeilyä voi saarella harrastaa. Vedessä tulee kuitenkin noudattaa varovaisuutta voimakkaiden aaltojen ja merivirtojen sekä polttavien portugalinsotalaivojen suhteen. Näillä vedessä kelluvilla selkärangattomilla on polttavat lonkerot, ja niitä tavataan Azoreiden rannoilla etenkin keväällä ja alkukesästä.
Perinteiset katujuhlat
Azoreilla on sanonta, että saaristo koostuu kahdeksasta saaresta ja yhdestä huvipuistosta. Tuo huvipuisto on tietenkin Terceira, missä puolet vuodesta on jatkuvaa juhlaa. Paikalliset kokoontuvat toukokuusta lokakuuhun kaduille juhlimaan niin uskonnollisin kuin sekulaareinkin menoin harva se päivä. Etenkin Sanjoaninas-juhlat juhannuksen aikaan ovat saarella yksi vuoden tärkeimmistä tapahtumista ja omanlaisensa kokemus. Juhlakauden ulkopuolella mm. helmikuun karnevaalit perinteisine bailinhos-esityksineen ja markkinat joulun alla nostavat nekin tunnelman kattoon.
Härkätaistelut
Terceiralla harrastetaan edelleen paljon härkätaisteluita, joista etenkin perinteinen tourada à corda on suosittu viihdemuoto. Tässä Azoreille tyypillisessä härkätaistelulajissa eläintä ei ole tarkoitus tappaa, vaan ärsytetty härkä juoksee kylän katuja pitkin narun päässä, jota pitelee kuusi ”paimenta” luoden näennäistä turvaa härkää kiusaaville osallistujille.
Piknikalueet
Ympäri saarta löytyy toinen toistaan kauniimpia piknikalueita, joista löytyy valmiiksi pöydät, grillit, vesipisteet ja vessat. Rennon päivän viettäminen viheralueella grillaten on paikallisten keskuudessa suosittua, ja mukaan mahtuu varmasti. Mukava piknikalue löytyy esimerkiksi Angra do Heroísmon kyljestä kohoavan Monte Brasil -metsäpuiston huipulta. Siellä saattaa törmätä herkkuja kädestä syövään peuralaumaan ja eläinpuiston asukkaisiin kuten erilaisiin lintuihin.
Jos kaipaa uintimahdollisuutta piknikalueen yhteyteen, on esimerkiksi Salgueiros saaren kaakkoispuolella hyvä valinta. Lagoa das Patas -ankkalammella saaren keskiosassa voi taas viilentyä sammalsien taikametsän varjossa kuumana kesäpäivänä.
Telttailu piknikalueilla on harmaata aluetta. Se ei varsinaisesti ole sallittua, mutta moni sitä kuitenkin harrastaa.
Terceira rantakohteena – hiekkarantoja ja merivesialtaita
Uimarantakausi kestää Azoreilla suunnilleen kesäkuusta lokakuun alkuun, mutta monet uivat meressä myös talvisin. Terceira ei ole varsinaisesti tunnettu hiekkarannoistaan, vaikka niitäkin saarelta löytyy. Laavakivien muodostamat luonnon merivesialtaat ovat Terceiralla suosittuja paikkoja viilentymiseen kesäkuumalla. Lähes jokaisessa rannikon kylässä on oma merivesiallas ja joillakin uimapaikoilla on useampiakin altaita.
Praia da Vitória
Praia da Vitórian kaupungin edustalla levittäytyy palmujen reunustama, aallonmurtajien suojaama hiekkaranta, joka tarjoaa täydelliset puitteet rantapäivän viettoon. Viereiseltä rantakadulta löytyy monta ravintolaa ja baaria.
Praia da Riviera
Luonnontilaisempaa rantaa ja suurempia aaltoja kaipaava voi suunnata hieman Praia da Vitórian ulkopuolella sijaitsevalle Praia da Rivieralle. Kaunista hiekkarantaa reunustavat ruovikot, joissa monet muuttolinnut pysähtyvät. Rannalta löytyy rantabaari.
Praia da Prainha
Angra do Heroísmon keskustassa sijaitsee pieni Prainha-niminen hiekkaranta. Poukama on keskeinen paikka viettää rantapäivää Terceiran pääkaupungissa. Rannalta löytyy vessat ja suihkut.
Biscoitos
Terceira tunnetaan merivesialtaistaan, ja saaren pohjoispuolella sijaitseva Biscoitos on niistä tunnetuin. Biscoitoksesta löytyy useampiakin tummien laavakivien hallitsemassa dramaattisessa maisemassa kimmeltäviä luonnonaltaita. Uimapaikan läheisyydestä löytyy vessat, suihkut, leikkipuisto, ravintoloita ja kioskeja.
Porto Martins
Terceiran kaakkoispuolella sijaitsevan Porto Martinsin rannikolta löytyy useita uimapaikkoja, mukaanlukien suuri merivesiallas ja luonnontilaisempia kivisiä poukamia. Altaan tuntumassa on ravintola ja kahvila sekä mukava rantakatu kävelyitä varten. Alue on suosittu myös surffaajien keskuudessa.
Serretinha
Serretinhan merivesialtaat sijaitsevat jyrkänteen alle muodostuneen kylän edustalla. Uimapaikka on melko pieni, mutta sieltä on upea näkymä Terceiran edustalla kohoaville Ilhéus das Cabras -saarille.
Negrito
São Mateuksessa sijaitsevassa Negritossa voi uida meressä tai aaltojen ollessa liian suuria merivedellä täyttyneessä uima-altaassa. Viereiset laavakivimuodostelmat tekevät maisemista kiinnostavat.
Quatro Ribeiras
Quatro Ribeirasin kylän uimapaikka käsittää merivedellä täytetyn uima-altaan ja luonnonaltaita, jotka sopivat hyvin snorklaamiseen. Altaita yhdistävät portaat ja pienet sillat. Rannalta löytyy kahvila ja vessat.
Cinco Ribeiras
Cinco Ribeiras sijaitsee samannimisen kylän rannikolla pienen sataman kupeessa. Luonnonaltaita on paikalla useita eri syvyisiä. Uimapaikan läheisyydestä löytyy kahvila ja leirintäalue.
Silveira
Lähinnä Angra do Heroísmoa sijaitseva allasalue Silveira on suosittu uimapaikka kesäisin. Uimapaikka on enemmänkin laituri, jolta voi pulahtaa mereen uimaan, kuin varsinainen luonnonallas. Silveirasta löytyy pukuhuoneet ja kahvila.
Ruokaelämyksiä Terceiran saarella
Terceira on tunnettu ruokalajista nimeltä alcatra, joka on savipadassa hitaasti haudutettu, useimmiten lihasta tai kalasta valmistettu pataruoka, joka syödään joko vehnäleivän tai pullaa muistuttavan makeahkon massa sovadan kera. Jälkiruokapuolelta Terceiran kuuluisuus ovat Dona Amélia -leivokset, jotka valmistetaan mm. pähkinöistä, rusinoista, siirapista ja mausteista. Toinen terceiralainen jälkiruoka on doce de vinagre, joka on parempaa miltä kuulostaa, vaikka yhtenä raaka-aineena onkin ruokalajin nimen mukaisesti etikka. Karnevaalien ajan suosituin herkku ovat kreemitäytteiset filhós do forno -leivonnaiset.
Kalapuolelta kannattaa maistaa boca negraa eli sinisuusimppua, espadartea eli miekkakalaa tai paikallisesti kalastettua tuoretta tonnikalaa. Myös lapas grelhadas eli maljakotilo-nimiset grillatut simpukat sulavat suussa. Saaren parhaat kalaravintolat löytyvät São Mateuksen kalastajakylästä, mutta niin löytyvät myös aitoa italialaista pizzaa puu-uuneissaan paistavat pizzeriat.
Terceiralla valmistettuja juustoja kannattaa maistaa ja ostaa kotiin vietäväksi Cinco Ribeiraksen kylässä sijaitsevassa Queijo Vaquinha -baarissa. Toinen paikallisia juustoja, jogurtteja, lihaa ja jäätelöä myyvä paikka on Quinta dos Açores, jonka taivaallisesta jäätelövalikoimasta löytyy mm. azorilaisten leivonnaisien makuisia jäätelöitä. Quinta dos Açoresin tehtaan yhteydessä on ravintola sekä paikallisien tuotteiden myymälä.
Biscoitoksen kylässä valmistetaan viiniä laavakivien lomassa kasvatetuista perinteikkäistä verdelho-rypäleistä. Viinin valmistukseen ja lopputuotteeseen pääsee tutustumaan Casa Agrícola Brumissa sijaitsevassa viinimuseossa. Terceiran ainoa käsityöläisolut puolestaan on nimeltään Brianda, ja sitä myydään useissa ravintoloissa ympäri saarta.
Ostokset
Keskelle Atlanttia ei kannata lähteä varsinaisesti shoppailemaan, mutta Terceiralta löytyy kuitenkin monia persoonallisia matkamuistoja kotiin vietäväksi. Saarelta löytyy myös useita kauppoja ja supermarketteja, joista saa ostettua kaikki tarvittavat päivittäistavarat. Angra do Heroísmon keskustassa sijaitsee Mercado Duque de Bragança -kauppahalli, josta voi ostaa tuoreita hedelmiä, vihanneksia, lihaa, kalaa ja leipomotuotteita. Praia da Vitóriasta taas löytyy saaren ainoa ja vaatimaton ostoskeskus, Fórum Terceira.
Terceira on tunnettu kauniisti käsin kirjotuista tekstiileistä ja pitseistä, jotka ovatkin suosittuja tuliaisia. Myös keramiikkaa, punottuja koreja, puuesineitä ja kudottuja tekstiilejä tehdään käsin saarella. Hyviä kotiinviemisiä ovat myös paikalliset elintarvikkeet, kuten hillot, juustot, säilykkeet ja hunaja. Myös kalasäilykkeitä ja teetä valmistetaan Azoreilla. Kaikkia näitä saa ostettua mm. Angra do Heroísmon ja Praia da Vitórian matkamuistomyymälöistä.
Liikkuminen lentokentältä ja ympäri saarta
Lajesin lentokentältä pääsee Praia da Vitóriaan ja Angra do Heroísmoon EVT:n (Empresa de Viação Terceirense) linja-autoilla noin 1 ja 3 euron hintaan. Taksimatka lentokentältä Angra do Heroísmoon maksaa noin 16-20 euroa.
EVT:n bussit kulkevat Terceiran kaupunkien ja kylien välillä noin kerran tunnissa tai harvemmin, keskittyen monesti kouluaikojen ympärille. Julkiset ovat todella edullisia, mutta niillä ei kuitenkaan pääse kaikille saaren nähtävyyksille.
Helpoin tapa Terceiran tutkimiseen onkin auton vuokraaminen. Lentokentältä ja sen välittömästä läheisyydestä löytyy useampi autovuokraamo. Auto kannattaa varata etukäteen ja se maksaa päivää kohden 15 eurosta ylöspäin, sesongista riippuen. Terceiran tiet ovat pääsääntöisesti hyväkuntoisia ja niillä on helppoa ajaa, mutta traktorit ja lehmälaumat voivat aiheuttaa viivästyksiä.
Sää – Terceira
Azoreiden ilmasto on merellisen subtrooppinen ja siihen kuuluvat leudot talvet sekä lämpimät kesät, minkä ansiosta Terceira sopiikin ympärivuotiseksi matkakohteeksi. Sää kuitenkin muuttuu nopeasti, ja Azoreilla voi kokea kaikki neljä vuodenaikaa saman päivän aikana, olipa sitten kesä tai talvi. Suunnitelmat Terceiran-lomalle kannattaakin tehdä sääennustetta silmällä pitäen. Näköalapaikoilla on hyvä vierailla aurinkoisena päivänä, kun taas luolia tutkiessa ei ole niin väliä, vaikka sää ulkona olisikin sumuinen. Usein sää on rannikolla aurinkoinen, vaikka saaren keskiosa olisikin pilvien peitossa.
Meriveden lämpötila pysyy Terceiralla Manner-Portugalia lämpimämpänä Azoreiden vierestä kulkevan Golf-virran ansiosta. Veden lämpötila on talvisin 16 astetta ja kesäisin noin 24 astetta.
Talvi: Päivälämpötilat ovat talvisin yleisesti noin 16-18 astetta ja öisin vaihtelevasti 12-16 astetta. Talvisin sataa paljon ja koviakin tuulia mukanaan tuovat myrskyt ovat yleisiä.
Kevät: Merellinen ilmasto vaikuttaa lämpötiloihin viiveellä, ja keväisin ilma lämpenee hitaasti. Selvän eron talveen huomaa vasta toukokuussa, joskin sateet alkavat vähentyä jo helmikuussa.
Kesä: Kesäkuussa vuorokauden keskilämpötila kohoaa 20 asteen paremmalle puolelle. Päivälämpötilat ovat heinä-syyskuussa 23-26 astetta ja öisin 18-20 astetta.
Syksy: Syyskuu on lämpötilaltaan vielä kesäkuukausi, ollen keskimäärin lämpimämpi kuin kesäkuu. Lokakuussa vuorokauden keskilämpötila putoaa alle 20 asteen. Syksyisin saarien ylitse kulkee trooppisia myrskyjä ja jopa hurrikaaneja, mutta niiden voima on yleensä jo heikentynyt niiden saavuttaessa Azorit. Myös Terceiran sijainti keskellä saaristoa suojaa saarta pahimmilta myrskyiltä.
--
Teksti ja kuvat: Johanna Maldonado