Skip to content

São Miguel, Azorit

São Miguel on Portugaliin kuuluvan Azoreiden saariston niin väestömäärältään kuin pinta-alaltaankin suurin ja monipuolisin saari. Saarella on paljon ainutlaatuista nähtävää ja sitä voi suositella ensimmäiseksi kohteeksi, josta aloittaa Euroopan parhaaseen salaisuuteen, lumoaviin Azoreihin, tutustuminen.

São Miguelin upeimpia kokemuksia ovat näköalojen ihailu sinivihreille kraatterijärville, rentoutuminen kuumissa lähteissä sekä valaiden ja delfiinien tarkkailu Atlantin vesillä. Saarella voi kokea erilaisia luontoelämyksiä aina vaelluspolkujen takaa löytyvistä vesiputouksista aktiivisen tulivuoren ihailuun ja rantapäivään tuliperäisellä luodolla, jonka pyöreä kraatteri muodostaa luonnon oman uima-altaan. São Miguel onkin luonnonystävän unelmakohde, jonka tummahiekkaiset rannat, mystiset metsät, vihreät vuoret sekä eksoottiset ananas- ja teeviljelmät tuskin jättävät ketään kylmäksi.

Azoreiden saarista juuri São Miguel ottaa vuosittain vastaan ylivoimaisesti eniten turisteja, ja saarelta löytyykin paras valikoima hotelleja, ravintoloita ja erilaisia palveluja. São Miguelilla saa helposti kulumaan viikon tai parikin, mutta jos aika on kortilla, ehtii saaren tärkeimmät nähtävyydet kiertämään neljässä kokonaisessa päivässä.

São Miguel tarjoaa majoitusta pääkaupungissa, merenrantakylissä ja vehreissä laaksoissa

São Miguel on pitkulainen, 64 kilometriä pitkä saari, jonka pääkaupunki Ponta Delgada sijaitsee suunnilleen etelärannikon keskiosassa. Ponta Delgada onkin hyvä valinta matkan tukikohdaksi, jos haluaa majoittua koko loman ajan yhdessä paikassa ja urbaanimmassa ympäristössä. Kaupungin majoitustarjonta ulottuu aina tyylikkään moderneista viiden tähden luksushotelleista sympaattisiin majataloihin, edullisiin hostelleihin ja viihtyisiin loma-asuntoihin. Ponta Delgadasta ja muualta saarelta löytyy myös useita resort-tyylisiä hotelleja uima-allasalueineen.

Ponta Delgada, Azorit
Ponta Delgada on eläväinen pikkukaupunki, joka sopii hyvin loman tukikohdaksi.

São Miguelilla on noin 140 000 asukasta, joista vajaa 69 000 asuu Ponta Delgadan alueella. Ponta Delgada onkin Azoreiden suurin kaupunki, josta löytyy eniten hotelleja, ravintoloita, kahviloita ja palveluja kuin mistään muualta saaristosta. Jos kaipaa vaihtelua loman illallispaikkoihin ja jonkinlaista yöelämää, on pääkaupunki paras valinta majoittumiseen. Ponta Delgadasta on myös sujuvimmat yhteydet joka puolelle saarta niin julkisilla kuin autoteitsekin. Pituussuunnassa koko saaren päästä päähän ajaa autolla noin 1,5 tunnissa. Pääkaupungista on matkaa saaren länsipäähän 40 minuuttia ja itäpäähän reilu tunti.

Majoittuminen useammassa kohteessa loman aikana voi olla hyvä idea. Tällöin voi olla käytännöllisintä majoittua Ponta Delgadan lisäksi muutama yö São Miguelin itäpäässä, esimerkiksi kauniissa Furnasin laaksossa. Mikäli pienempi merenrantakylä olisi houkutteleva valinta, ovat hyviä vaihtoehtoja esimerkiksi etelärannikolla sijaitsevat Vila Franca do Campo tai Povoação, joista molemmista löytyy uimarannat. Saaren länsipäässä kivimuodostelmistaan tunnettu Mosteiros on niin ikään viihtyisä kylä, josta löytyy uimaranta sekä merivesialtaita. Pohjoisrannikolla sijaitseva Ribeira Grande puolestaan on saaren toiseksi suurin paikkakunta, jota ympäröivät hiekkarannat ja josta löytyy myös mukavasti majoitus- ja ravintolavaihtoehtoja. Mukaviksi ja siisteiksi todettuja leirintäalueita löytyy mm. Furnasista, Nordestestä ja Rabo de Peixestä.

Löydä hotelli São Miguelilla Booking.comin karttahausta

São Miguel – kraatterijärviä, kuumia lähteitä ja unohtumattomia aktiviteetteja

Sete Cidades

Sete Cidadesin kaksoisjärvi on Azoreiden ikonisin maisema, joka on kuvattu jokaiseen saaristosta tehtyyn sivuun ja esitteeseen. Kaksoisjärvi on muodostunut sammuneen tulivuoren kraatteriin ja sijaitsee 575 metrin korkeudessa merenpinnasta. Vaikka kraatterijärvi on hydrologisesti yhtenäinen vesistö, erottaa sen eri puolia ihmisen rakentama kivisilta.

Järven suurempi puoli hohtaa sinisenä ja pienempi puoli vihreänä, johtuen niiden syvyyseroista: sininen järvi on noin 33 metriä syvä ja heijastaa taivaan väriä, kun taas vihreä järvi on noin 19 metrin syvyinen ja näyttää vihreältä järvessä elävien levälajien takia. Järvelle pääsee melomaan vuokraamalla kajakin Sete Cidadesin sympaattisesta kylästä.

Sete Cidades Vista do Rei - Azorit
Sete Cidadesin kaksoisjärven toinen puoli on sininen ja toinen vihreä.

Kuuluisin näköalapaikka kaksoisjärvien katselemiseen on nimeltään Vista do Rei. Paikka on todella suosittu, joten siellä voi häikäisevien maisemien katselemisen lisäksi valmistautua väistelemään selfiekeppejä sekä matkamuistokojuja. Kraatterin voi kiertää ympäri esimerkiksi pyöräillen tai autoillen näköalapaikalta lähtevää kapeaa hiekkatietä pitkin. Tie kulkee suuren osan matkasta kraatterin harjalla, joten upeat näköalat järville ja niitä ympäröiville kartiotulivuorille ovat taatut – kirkkaalla säällä.

Vähemmän tunnettu, mutta yhtä upea näköalapaikka on Miradouro das Cumeeiras, jolta kaksoisjärviä voi ihailla vastakkaiseen suuntaan. Muita hienoja näköalapaikkoja ovat Miradouro da Candelária sekä Miradouro do Cerrado das Freiras, joka sijaitsee Lagoa de Santiagon lähellä. Sieltä käsin voikin vierailla myös tämän vihreänä loistavan pienemmän kraatterijärven rannalla.

Sete Cidadesin alueella kulkee useita vaellusreittejä. Vista do Rein näköalapaikalta lähtee myötäpäivään järvien ympäri kulkeva patikointireitti, joka päättyy Sete Cidadesin kylään. Toinen, vieläkin upeammilla kraatterin yli aukeavilla maisemilla varustettu ja vastapäivään kulkeva vaellusreitti taas lähtee läheltä Lagoa do Canáriota. Molemmat reitit ovat lineaarisia, joten Sete Cidadesin kylästä täytyy ottaa taksi takaisin lähtöpaikkaan. Taksitolppa löytyy kylän kirkon edestä.

Lagoa do Canário

Toinen lähes epätodellisen kaunis näköalapaikka Sete Cidadesin tuntumassa on Miradouro da Lagoa do Canário, tai toiselta nimeltään Miradouro Boca do Inferno. Sieltä voi katsella tummanvihreiden kraattereiden, useiden pienten järvien ja tilkkutäkkipeltojen ylle avautuvaa näköalaa, jonka takana suuremmat kaksoisjärvet lepäävät. Etualalla Lagoa do Canário näyttäytyy turkoosinvihreänä. Näköalapaikalle vie yläilmoissa henkeäsalpaavien maisemien läpi kulkeva polku, jossa on yksi melko jyrkkä nousu ja lasku, mutta muuten se on helppokulkuinen.

Lagoa do Canario - Sao Miguel

Kulkemalla parkkipaikalta hiekkatietä kaakon suuntaan pääsee myös lähellä sijaitsevalle Miradouro do Pico do Carvãolle. Korkealta näköalapaikalta avautuu laaja maisema São Miguelin rannikolle.

Lagoa das Empadadas

Kaksoisjärvi Lagoa das Empadadas sijaitsee niinikään Sete Cidadesin lähellä. Näkymä japaninsetrimetsän ympäröimälle järvelle sen rannalta käsin on mystisen rauhallinen. Järvelle pääsee Serra Devassa -vaelluspolkua pitkin, mutta myös autolla. Järven ympäristön kävelypolkuja pitkin voi jatkaa myös tutkimaan muita vesistöjä, kuten Lagoa Rasaa tai Lagoa das Eguas -lampia.

Furnas

São Miguel on kuuluisa myös saaren kaakkoispuolella sijaitsevasta salaperäisestä Furnasin laaksosta, jota reunustavat metsäiset tulivuorenrinteet. Laakso on itse asiassa uinuvan tulivuoren kraatteri, joka on purkautunut viimeksi vuonna 1630.

Caldeiras das Furnas
Furnasissa vulkaaninen aktiivisuus on käsin kosketeltavissa.

Paikkakunnan keskustassa sijaitsee geysirejä ja kuumia lähteitä, joista kohoaa vaikuttavan näköisesti vesihöyryä vulkaanisen aktiivisuuden seurauksena. Furnas on tuliperäisyytensä lisäksi tunnettu myös mineraalipitoisesta vedestään, jota pulppuaa useista azulejo-kaakeleilla koristelluista lähteistä ympäri laaksoa. Veden sanotaan maistuvan joka lähteessä hieman erilaiselta kemiallisen koostumuksensa ansiosta.

Furnas mineraalivesi
Furnasin keskustan lähteiden mineraalivettä kannattaa maistaa.

Kuumat lähteet ja mineraalivesi ovat tehneet Furnasista suositun kesänviettopaikan, ja siellä sijaitseekin monia kauniita huviloita. Avenida Victor Manuel Rodriguesin varrelta löytyy lisäksi myös ylösalaisin rakennettu talo, joka on oikeasti sähkömuuntaja.

Lagoa das Furnas

Vulkaanista aktiivisuutta pääsee ihmettelemään myös Lagoa das Furnas -kraatterijärvellä, joka lainehtii 359 metrin korkeudessa merenpinnasta hieman Furnasin keskustan lounaispuolella. Jo 100 000 vuotta aktiivisena ollut tulivuori saa järven kiehumaan sen pohjasta purkautuvien kaasujen voimasta. Järven vieressä on useita kalderoita ja mutalammikoita, jotka pulppuavat nostattaen ilmoille rikinkatkuista höyryä. Kellertävän vihreäksi mineralisoitunutta vulkaanista kenttää pääsee katselemaan lähietäisyydeltä paikalle rakennettujen polkujen ja puisten käytävien ansiosta. Ylhäältä päin järveä ja kalderoita voi taas katsella Miradouro do Pico do Ferro -näköalapaikalta.

Lagoa das Furnas

Paikalliset asukkaat ovat kokanneet alueen kuumissa maakuopissa cozido das Furnas -nimistä pataruokaa, jossa lihaa ja vihanneksia valmistetaan maahan upotettavassa padassa 5 tunnin ajan. Tätä ruokalajia on mahdollista maistaa Furnasin ravintoloissa, mutta varauksen tekeminen etukäteen on suositeltavaa. Järven rannalla on myös piknikalue, jossa voi syödä omia eväitä.

Lagoa das Furnas -järven rannalta pilkistää myös erikoinen ilmestys, neogoottilainen Nossa Senhora das Vitórias -kappeli. Kasvitieteilijä ja rikas maanviljelijä José do Canto rakennutti sen 1800-luvun puolivälissä viimeiseksi leposijaksi itselleen ja vaimolleen.

Parque Terra Nostra

São Miguel on uskomattoman vehmas saari, ja kasvilajien runsautta pääsee todistamaan erityisesti Terra Nostran puutarhassa Furnasissa. Kasvitieteellisen puutarhan 12,5 hehtaaria ovat täynnä toinen toistaan hämmästyttävämpiä istutuksia, valtavia puita, värikkäitä kukkia, palmuja ja muita eksoottisia kasvilajeja.

Azorit, Terra Nostra
Terra Nostra -puutarhassa kasvilajien runsaus hämmästyttää.

Puisto on jokaisen puutarhoista kiinnostuneen unelmakohde, johon kuuluu Azoreiden endeemisistä lajeista koostuvan kokoelman lisäksi mm. atsalea-, kamelia-, bromelia-, alppiruusu-, saniais- ja käpypalmutarhat. Terra Nostra -puutarhan ensimmäiset puut on istutettu jo vuoden 1775 tienoilla, mutta suurin osa puutarhasta on rakennettu 1800-luvun aikana.

Puiston läpi virtaa kuumista lähteistä pulppuava lämmin joki ja terveyskylpylä. Puistosta löytyy myös art deco -tyylinen Terra Nostra Garden Hotel ravintoloineen.

São Miguel ja erityisesti Furnas on yksi maailman aktiivisimmista paikoista, mitä tulee kuumiin lähteisiin, ja niitä löytyykin paikkakunnan alueelta useampia. Kuuluisin niistä on Terra Nostra -puiston suuri kuumavesiallas, jossa mahtuu uimaan kerralla kymmeniä ihmisiä. Allas on rakennettu jo vuonna 1780 ja laajennettu vuonna 1935, mistä lähtien se on tarjonnut rentouttavia kokemuksia 35-40-asteisessa vedessä kylpijöille. Altaan rusehtavan värisen veden ei kannata antaa hämätä, sillä väri johtuu veden korkeasta rautasulfaattipitoisuudesta. Pääsymaksu Terra Nostra -puistoon on 8 euroa.

Poça da Dona Beija

Poça da Dona Beija on luonnonläheisempi ulkoilmakylpylä Furnasissa. Siellä maan alta pulppuaa tulikuumaa vettä luolamaisiin lähteisiin, jotka yhdistyvät virtaavaan veteen saaden aikaan ihanan lämpimän joen. Tässä kellanruskeassa, mineraalipitoisessa linnunmaidossa kelluminen rentouttaa ja virkistää ihanasti. Kylpylästä löytyy viisi allasta, joita ympäröi vehreä troppinen kasvillisuus.

Poça da Dona Beijalla on suihkut, pukuhuoneet ja maksulliset säilytyslokerot. Altaat ovat auki myöhään iltaan ja niille on 6 euron pääsymaksu. Kannattaa huomioida, että kuumien lähteiden vesi voi värjätä uimapuvun, joten ainakaan valkoista uimapukua ei kannata käyttää.

Caldeira Velha

Caldeira Velha on ulkoilmakylpylä keskellä vehreää luontoa. Vuorenrinteelle rakennetut kuumien lähteiden lämmittämät altaat on rakennettu puiden ja kasvillisuuden lomaan, saaden paikan tuntumaan esihistorialliselta paratiisilta. Kylpylä koostuu kahdesta altaasta, joista pienemmän altaan lämpötila on 38 astetta ja suuremman altaan 21 astetta. Suurempaan altaaseen laskee myös vesiputous. Paikka on suosittu, joten etenkään sesongin aikana altaita ei välttämättä saa kokonaan itselleen, mutta kokemus on jaettunakin upea.

Caldeira Velha

Caldeira Velhalle pääsee omalla autolla, taksilla tai osana järjestettyä retkeä. Parkkipaikkoja on rajallisesti. Kylpylästä löytyy suihkut, vessat ja pukuhuoneet. Pääsymaksy on 8 euroa.

Lagoa do Fogo

Lagoa do Fogo eli tulijärvi on luonnonkaunis kraatterijärvi Água de Pau -tulivuoren  keskuksessa, São Miguelin keskiosassa. Água de Pau on saaren nuorin tulivuori, joka on muodostunut noin 15 000 vuotta sitten ja purkautunut viimeksi 1500-luvulla. Järvi on syntynyt tulivuoren huipun romahtaessa alas noin 5000 vuotta sitten. Lagoa do Fogo on myös São Miguelin saaren korkeimmalla sijaitseva järvi. Koko kraatteri on luonnonsuojelualuetta, eikä sinne saa rakentaa mitään.

Lagoa do Fogo - Azorit
Lagoa de Fogon kraatterijärvi sijaitsee keskellä koskematonta luontoa.

Näköala vihreän luonnon ja kraatteriseinämien reunustamalle turkoosina välkehtivälle järvelle on suorastaan epätodellisen kaunis. Upeaa näkymää pääsee katselemaan Miradouro do Pico da Barrosan näköalapaikalta 949 metrin korkeudesta, jonne on lyhyt kävelymatka parkkipaikalta. Vierailuun kannattaa valita selkeä päivä, koska muuten näkee edessään pelkkää pilvisumua.

Lagoa do Fogon rannalle pääsee pitkin vaelluspolkua, joka vie alas järven rannan valkohiekkaiseen poukamaan.

Ponta Delgada

Ponta Delgada on kasvanut yli 500 vuoden aikana pienestä kalasatamasta Azoreiden suurimmaksi kaupunkikeskukseksi. Laavakivestä rakennetut, pitkälti mustavalkoiset rakennukset ja historialliset mukulakivikadut kutsuvat viettämään päivän tutustuen São Miguelin sympaattiseen pääkaupunkiin, jonne on viime vuosina avattu yhä useampia trendikkäitä ravintoloita, kahviloita ja putiikkeja vastapainoksi historian havinalle.

Ponta Delgada, Sao Miguel

Ponta Delgadan ikonisin nähtävyys ovat Portas da Cidade eli kaupungin portit, joiden kuva löytyy myös kaupungin vaakunasta. Kolmiosaiset kaariportit rakennettiin 1700-luvun lopulla osaksi kaupunkia puolustanutta muuria. Nykyään ne seisovat keskellä Praça de Gonçalo Velho -aukiota.

Samalta aukiolta löytyy myös 1500-luvulla rakennettu kirkko Igreja de São Sebastião, jonka manueliinistä tyyliä edustavat etuovet ovat upea taidonnäyte tuon ajan rakentamisesta. Muut oviaukot ovat barokkityylisiä. Paikalla sijaitsi jo aiemmin pyhäkkö, joka oli rakennettu Ponta Delgadan suojelupyhimyksen São Sebastiãon kunniaksi kylässä riehuneen ruton jälkeen. Toinen kirkko, jossa kannattaa poiketa ihastelemassa sen kullattua alttaria, on Igreja do Santo Cristo. 1600-luvun alussa nykyisen ulkoasunsa saanut pyhäkkö on osa fransiskaaniluostaria.

Merilinnoitus Forte de São Brás on hieno käyntikohde Ponta Delgadassa historiasta kiinnostuneille. Jykevä linnoitus on rakennettu vanhankaupungin itäpuolelle vuonna 1552 puolustamaan kaupunkia mereltä tulevia uhkia, kuten merirosvoja, vastaan. Linnoituksen sisätiloissa toimii myös sotahistoriallinen museo.

Jardim Jose do Canto, Ponta Delgada
Jardim José do Canto on kaunis puutarha Ponta Delgadassa.

Jardim José do Canton kasvitieteellisessä puutarhassa voi vaellella valtavien trooppisten puiden ja kauniiden istutusten keskellä. 1800-luvulla perustettu puutarha käsittää yli 6000 kasvilajia. Lapsiperheiden taas kannattaa suunnata Pinhal da Paz -puistoon, mistä löytyy suuren leikkikentän, labyrintin ja piknikalueen lisäksi metsäpolkuja ja istutuksia ihmeteltäväksi.

Ananasviljelmät

São Miguel on yksi Euroopan ainoista paikoista, jossa kasvatetaan ananaksia. Ananaksen kasvattaminen Azoreilla sai alkunsa 1900-luvun alkupuolella, saarilla aiemmin harjoitetun appelsiininviljelyn kannattavuuden huononnuttua. Azoreiden ananas kasvaa kasvihuoneissa, ja sen hedelmä on pienikokoinen ja mehukkaan makea. Tätä herkullista hedelmää kannattaa ehdottomasti maistaa saaristossa vieraillessaan, tuoreena tai jatkojalostettuna.

Ponta Delgadan pohjoispuolelta löytyy useampiakin ananasviljelmiä, kuten Augusto Arruda Pineapple Plantation sekä Ananás Santo António. Näillä maatiloilla voi tutustua kasvihuoneiden suojassa kasvavien ananasten viljelyyn. Tarjolla on opastettu kierros kasvihuoneissa, ananasmaistiaisia sekä erilaisia Azoreiden ananaksesta valmistettuja herkkuja kuten jäätelöä ja likööriä.

Gruta do Carvão

Gruta do Carvão on São Miguelin suurin luola, missä pääsee vierailemaan saaren uumenissa. Laavatunneli on syntynyt noin 5000-12000 vuotta sitten tulivuorenpurkauksen seurauksena, ja siellä voikin tutustua useisiin erilaisiin laavamuodostumiin. Tunneli on noin 1900 metrin mittainen, mutta opastetuilla kierroksilla siihen tutustutaan joko 200 tai 800 metrin matkalta.  Pääsymaksu 5 euroa.

Observatório Vulcanológico e Geotérmico dos Açores

Vulkanologiaan ja geotermisyyteen keskittyneessä museossa pääsee tutustumaan Azoreiden saariston kiehtovaan geologiaan ja tulivuoriin. Tiedekeskuksesta löytyy useita näyttelyitä, joissa on esillä kiviä, fossiileja ja mineraaleihin liittyviä esimerkkejä. Keskus sijaitsee Lagoassa ja pääsylippu sinne maksaa 2,50 euroa.

Ilhéu de Vila Franca do Campo

São Miguel tunnetaan hämmästyttävistä luonnonoikuistaan, ja pieni tuliperäinen saari Vila Franca do Campon rannikkopaikkakunnan edustalla on yksi niistä. Kauempaa saari näyttää pieneltä, merestä kohoavalta tulivuorelta, mutta lähempää huomaa, että sen keskellä on täydellisen pyöreä allas, joka on vanha tulivuoren kraatteri. Allas on osittain auki merelle, muodostaen turkoosivetisen luonnonaltaan, joka on halkaisijaltaan 150 metriä ja syvimmillään noin 20 metriä. Saaren eteläpäässä sijaitsee 32-metrinen laavakivipylväs, nimeltään Farilhão.

Saari on luonnonsuojelualuetta, ja siellä voi tarkkailla useita pesiviä ja vierailevia merilintulajeja sekä Azorien kotoperäistä kasvillisuutta. Merivesiallas sopii erinomaisesti uimiseen, snorklaamiseen ja laitesukellukseen, ja pinnan alla voikin nähdä mm. erilaisia kalalajeja, meritähtiä ja rauskuja. Saarella järjestetään myös kansainväliset Red Bull Cliff Diving World Series -uimahyppykisat.

Ilhéu sijaitsee 500 metrin päässä Vila Franca do Campon satamasta, mistä sinne kulkee lauttoja useita kertoja päivässä. Saaren suojelustatuksen takia kävijöiden määrä on rajattu 400:n päivää kohden. Saaren alueella ei myöskään saa kalastaa tai leiriytyä. Rajatun kävijämäärän takia lauttalippu Ilhéulle kannattaa ostaa etukäteen sataman lippukioskista tai verkosta.

Ermida de Nossa Senhora da Paz

Nossa Senhora da Paz -kappeli sijaitsee samannimisen kukkulan huipulla Vila Franca do Campon pohjoispuolella. Legendan mukaan paikalla sijaitsi luola, josta paimen oli löytänyt Neitsyt Marian kuvan, ja niinpä paikalle rakennettiin pyhäkkö 1500-luvulla. Nykyinen kappeli rakennettiin vuonna 1764.

Ylös kappelille portaita pitkin kiivetessään voi ihailla azulejo-kaakelitaidetta. Ylhäältä aukeavat upeat maisemat Vila Franca do Campon rannikolle sekä Ilhéulle.

Salto do Prego -vesiputous

Salto do Prego on toinen upea vesiputous Faial da Terran kylän lähellä. Sinne pääsee ainoastaan kävelemällä 4,5 mittaisen, jyrkkiäkin nousuja sisältävän vaellusreitin, mutta putous ja pulahdus sen alle muodostuneeseen kirkkaaseen lampeen on vaivan arvoinen. Matkan varrella voi myös tutustua Aldeia do Sanguinhon kylään, joka oli pitkään hylättynä. Kylä on saanut nimensä siellä kasvavan endeemisen tyrnilajikkeen mukaan.

Salto do Prego -vesiputous
Salto do Prego

Salto do Cabrito -vesiputous

São Miguel tunnetaan myös vesiputouksistaan, joista Salto do Cabriton kaksiosainen vesiputous on kuuluisin. Kaunis ja kapea vesiputous sijaitsee Ribeira Granden lähistöllä ja sinne pääsee 8,5 kilometrin mittaista suosittua Caldeiras da Ribeira Grande – Salto do Cabrito -vaellusreittiä pitkin, joka kulkee osittain vesivoimalan putkien päällä. Myös autolla pääsee ajamaan putouksen viereen. Vesiputouksen alla on kivipohjainen lampi, jossa uiminen virkistää ihanasti kuumana kesäpäivänä. Lähistöltä löytyy myös hylätty pato.

Salto da Farinha -vesiputous

Achadinhan kylässä meren rannalla sijaitseva vesiputous löytyy 4,9 kilometrin mittaisen keskivaikean vaellusreitin takaa. Polku kulkee putouksen alle muodostuneen sinisen Poço Azulin lammen kautta ja päättyy meren rannan uimapaikalle. Ylhäälle näköalapaikalle kiipeämällä näkee vesiputouksen koko komeudessaan. Putouksen viereen voi myös ajaa autolla ja pitää piknikin uimarannan yhteydessä olevalla grillipaikalla.

Lagoa do Congro

São Miguel on täynnä toinen toistaan kauniimpia kraatterijärviä, eikä muutaman kilometrin päässä Vila Franca do Camposta sijaitseva Lagoa do Congro tee poikkeusta. Smaragdinvihreänä hohtavaa järveä ympäröi tiheä kasvillisuus, joka saa paikan tuntumaan rauhan tyyssijalta. Järvi on syntynyt 3900 vuotta sitten vulkaanisen räjähdyksen seurauksena. Sinne pääsee kävellen lyhyttä, merkittyä polkua pitkin kävellen.

Teeviljelmät

São Miguel on kuuluisa teeviljelmistään, jotka ovat Euroopan vanhimmat sekä tällä hetkellä myös ainoat kaupalliset teeviljelmät. Teenviljely saaren pohjoispuolella alkoi vuonna 1878, kun paikallinen maatalousyhdistys kutsui kaksi kiinalaista teeasiantuntijaa opettamaan jäsenilleen teen kasvatus- ja valmistusmenetelmiä.

Chá Gorreanan teeviljelmillä on viljelty teetä jo viiden sukupolven ajan, vuodesta 1883. Lähellä Porto Formoson kylää sijaitsevalla teetehtaalla on putiikki ja kahvila, missä voi maistaa siellä kasvatettua teetä. Teeviljelmillä pääsee myös kiertelemään itsekseen. Säihkyvän vihreät teeterassit ja niiden takana kimmeltävä valtameri ovat mieleenpainuva maisema jo itsessään.

Toinen teentuottaja São Miguelilla on Chá Porto Formoson teetehdas, joka oli toiminnassa 1920-1980-luvuilla, ja uudelleenavattiin vuonna 2001 säilyttämään osaltaan saaren maatalousperintöä. Luomusertifioitu musta tee kasvaa terassiviljelmillä, joilta aukeavat merinäköalat. Tutustumiskierros teeviljelmillä on opastettu ja sen aikana pääsee tutustumaan teen valmistusprosessiin sekä maistelemaan lopputuotetta. Joka toukokuun ensimmäisenä lauantaina teeviljelmällä järjestetään myös perinteiset sadonkorjuun alkamisjuhlat.

Nordeste

São Miguel on täynnä toinen toistaan suloisempia rannikkokyliä, mutta ehkä kaikkein pittoreskein niistä on syrjäinen Nordeste. Se sijaitsee São Miguelin koillisnurkassa ja on saaren vähiten asutuimman kunnan keskus. Kylän mustavalkoiset laavakivitalot ja kirkot korostavat rauhallista tunnelmaa, ja kylästä löytyy myös vesiputouksilla varustettu kasvitieteellinen puutarha Ribeira do Guilherme.

Nordeste
Nordesten kylä koristellaan kesäisin juhlia varten.

Lähellä Nordesten kylää sijaitseva Arnel-majakka vartioi rannikkoa korkean niemen päältä. Se oli ensimmäinen Azoreille rakennettu majakka, aloittaen toimintansa vuonna 1876. Majakan läheisyydessä on joitakin taloja ja pieni satama. Parhaat kuvat majakasta saa Vista dos Barcos -näköalapaikalta.

Ponta do Sossego -näköalapaikka

São Miguelin itäpäässä sijaitsevalta näköalapaikalta aukeavat upeat maisemat vihreille merenrannan jyrkänteille. Kesäaikaan kukkivat hortensiat reunustavat hiekkapolkua, jota pitkin kävellessään tuntee olevansa paratiisissa. Ponta do Sossego onkin loistava paikka piknikin pitämiseen.

Ponta do Sossego

Pico da Vara

São Miguelin korkein vuorenhuippu Pico da Vara yltää 1105 metrin korkeuteen. Sitä ympäröi samanniminen metsänsuojelualue, minkä takia Pico da Varalle vaelluspolkua pitkin kiivetäkseen täytyy hakea lupa alueelliselta metsähallitukselta (Secretaria Regional dos Recursos Florestais). Suojelualue on perustettu vain São Miguelilla elävän uhanalaisen lintulajin, azorientulkun, suojelemiseksi.

Parque Natural da Ribeira dos Caldeirões

Ribeira dos Caldeirõesin luonnonpuisto on suojelualue samannimisen joen varrella. Puistossa on viisi 1500-luvulla rakennettua kivistä vesimyllyä, joista löytyy nykyisin kahvio, matkamuistomyymälä sekä etnografinen museo. Puistossa on kävelypolkuja ja niin endeemisiä kuin tulokaslajejakin katseltavaksi. Päänähtävyyksiä ovat kuitenkin vesiputoukset, jotka muodostavat uskomattoman kauniin kontrastin vihreän laakson ja vesimyllyjen kanssa. Niiden lomassa voi harrastaa myös kanjonikiipeilyä. Puisto sijaitsee lähellä Achadan kylää.

Valassafarit

Azorit ovat yksi maailman parhaista paikoista tarkkailla valaita ja delfiinejä niiden luonnollisessa elinympäristössä, joten valassafari onkin yksi São Miguelin loman ikimuistoisimmista aktiviteeteista. Saarella voi bongata maailman suurimman merinisäkkään, uida villien delfiinien kanssa ja sukeltaa haiden kanssa. Monet delfiinilajit elävät Azoreilla vuoden ympäri, kun taas useat valaat kulkevat saariston läpi muuttaessaan kesäksi pohjoiselle Atlantille. Valasretkiä järjestetään tavallisesti huhtikuusta lokakuuhun, mutta paras ajankohta suurimpien valaiden bongaamiseen on keväisin huhti-toukokuussa. Delfiinejä ja kaskelotteja taas pääsee näkemään ympäri vuoden.

Delfiinit
Valassafareilla pääsee usein näkemään villejä delfiinejä lähietäisyydeltä.

Valassafarit ovat Azoreilla eettisesti järjestettyjä. Oppaat eivät mene liian lähelle eläimiä tai ahdistele niitä. Delfiinien kanssa uiminen puolestaan perustuu näiden älykkäiden merinisäkkäiden omaan uteliaisuuteen ja tapahtuu täysin delfiinien ehdoilla.

Aktiviteetit

São Migueliin kannattaa tutustua kirjaimellisesti pintaa syvemmältä ja ottaa ohjelmaan jokin aktiviteetti merellä. Sukellus- ja snorklausretkiä järjestäviä yrityksiä sekä surffikouluja on useita, ja myös purjelautailu tai purjehdus onnistuu. Melontaretki saaren rannikkoa tutkimaan on ikimuistoinen, toteutti sen sitten kajakilla tai SUP-laudalla. São Miguelilla on mahdollista harrastaa myös kalastusta ja harppuunakalastusta sekä extreme-lajeja riippuliitoa, coasteeringia, kalliokiipeilyä tai kanjonikiipeilyä.

Jeeppisafarilla tai opastetulla maastopyöräilyretkellä taas pääsee näkemään São Miguelia maalta käsin. Myös patikointi on suosittu aktiviteetti saarella ja sieltä löytyykin merkittyjä vaellusreittejä jokaiseen makuun, vaihtelevissa maisemissa.

Uimarannoilla ja merellä tulee noudattaa varovaisuutta voimakkaiden aaltojen ja merivirtojen sekä polttavien portugalinsotalaivojen suhteen. Näillä vedessä kelluvilla selkärangattomilla on polttavat lonkerot, ja niitä tavataan Azoreiden rannoilla etenkin keväällä ja alkukesästä, toisinaan valtavissa määrin.

São Miguel on myös kesän rantakohde tummahiekkaisilla rannoillaan ja merivesialtaillaan

Ponta da Ferraria

Ponta da Ferrarian tuliperäiset merivesialtaat ovat uniikki kokemus, sillä maailmassa ei ole toista helposti saavutettavaa paikkaa, missä olisi mahdollista uida meressä sijaitsevassa kuumassa lähteessä. Laavakivien lomasta pulppuaa kuumaa vettä, joka sekoittuu Atlantin viileään meriveteen muodostaen lämpimän altaan. Ponta da Ferrarian altaissa on otettu terveyskylpyjä jo saaren asuttamisesta lähtien, ja mineraalipitoisen veden on sanottu auttavan moneen vaivaan, kuten nivelkipuihin.

Ponta da Ferraria
Ponta da Ferraria on maailman ainoita meressä sijaitsevia kuumia lähteitä.

Nousuveden aikaan Ferrarian luonnonaltaan vesi ei ole kovinkaan lämmintä ja aallot voivat lyödä altaaseen, joten paras aika pulahdukseen onkin laskuveden aikaan, kun meri on suhteellisen tyyni. Jalat eivät yllä koko altaassa pohjaan, mutta siihen on asennetty köysiä, joista pitää kiinni mahdollisessa aallokossa. Ponta da Ferraria sijaitsee São Miguelin länsipäässä, joten paikka on myös hyvä auringonlaskun katseluun. Luonnolliseen ulkoaltaaseen ei ole pääsymaksua, mutta Ferrariassa sijaitsee myös maksullinen terveyskylpylä, jonka hoitoihin käytetään samaa kuumien lähteiden vettä. Ponta da Ferrariaan pääsee helpoiten omalla autolla.

Praia de Santa Bárbara

Santa Bárbara on kilometrin mitallaan yksi São Miguelin pisimmistä rannoista, jonka pehmeä hiekka ja kauniit maisemat kutsuvat rantapäivän viettoon. Tummahiekkainen ranta sijaitsee Ribeira Granden kupeessa, joten sieltä löytyy kaikki palvelut baareista ja ravintoloista vessoihin, suihkuihin ja rantavahtiin. Ranta on surffaajien ja bodyboardaajien suosiossa, ja sieltä löytyy myös lautoja vuokraava surffikoulu.

Mosteiros

São Miguel tunnetaan Mosteirosin edustalla vedestä nousevista eroosion muovaamista laavakivipatsaista, joita voi katsella tummahiekkaiselta rannalta käsin. Ranta on suosittu uimareiden lisäksi myös kokeneiden surffareiden keskuudessa ja upea paikka auringonlaskujen katseluun.

Praia dos Moinhos

Praia de Moinhos on yksi São Miguelin kauneimmista rannoista. Vaaleahiekkainen ranta sijaitsee Moinhosin kylässä lähellä Porto Formosoa. Rannalta löytyy ravintola, suihkut ja vessat.

Praia de São Roque

São Roque on lähinnä Ponta Delgadaa sijaitseva urbaani hiekkaranta, jota vartioi rantakalliolla seisova kirkko. Pieni, tummahiekkainen ranta sopii hyvin uimiseen ja auringonottoon. Sinne pääsee kävellen noin 45 minuutissa Ponta Delgadasta ja autolla noin 10 minuutissa.

Praia das Milicias & Praia do Pópulo

Praia das Milicias on auringonpalvojien ja surffaajien suosiossa oleva hiekkaranta lähellä Ponta Delgadaa. Rannalta löytyy hyvin palveluita, kuten leikkipuisto sekä useita rantabaareja, ravintoloita ja majoitusvaihtoehtoja. Rannalta voi kävellä niemen toiselle puolelle pienemmälle Praia do Pópulon rannalle.

Praia do Lombo Gordo

Luonnonkaunis Lombo Gordon ranta on piilossa vihreiden jyrkänteiden alla. Täydellisen kaunis poukama kutsuu viettämään rantapäivää São Miguelin itäpuolelle. Rannalle vie jyrkkä, mutta ajokelpoinen serpentiinitie.

Praia da Viola

Praia da Viola sijaitsee São Miguelin pohjoisrannikolla lähellä Maian kylää. Luonnontilaiselle hiekkarannalle vie merkitty vaelluspolku, jonka varrella voi ihmetellä vanhoja vesimyllyjä, perinteisiä pesualtaita ja pientä jokea, joka muodostaa myös vesiputouksen.

Praia da Viola, Azorit

Praia do Fogo

Jos Furnasista lähtee kohti Ribeira Quenten kylää, löytää matkan varrelta samannimisen vesiputouksen, jonka vesi on lämmintä. Meren rannalla on puolestaan upea turkoosivetinen, vihreiden kukkuloiden reunustama hiekkaranta nimeltään Praia do Fogo.

Piscinas do Pesqueiro

Ponta Delgadan satamassa sijaitseva Piscinas do Pesqueiro -allaskompleksi tarjoaa viilennystä kaupungin keskustassa. Alue käsittää suuren merivesialtaan sekä tavallisia uima-altaita.

Complexo Municipal de Piscinas - Lagoa

Laavakivien lomaan rakennettu allaskompleksi sijaitsee Lagoan kylässä, Ponta Delgadan itäpuolella. Allasalueelta löytyy niin luonnollisia merivesialtaita kuin uima-altaitakin rantapäivän viettoon.

Zona Balnear do Frade

Maian kylässä sijaitsevat luonnon uima-altaat kivipohjaisessa rantamatalikossa kutsuvat pulahtamaan ja snorklaamaan. Myös pyyhkeet täytyy täällä levittää auringossa lämmenneiden laavakivien päälle.

Piscina Natural da Boca de Ribeira – Nordeste

Nordesten kylässä sijaitsevassa Boda de Ribeiran uimapaikassa parasta on sijainti vehreiden rinteiden alapuolella, missä joki laskee mereen. Siellä voi uida merivedellä täytetyssä uima-altaassa tai meressä.

Piscina Boca de Ribeira
Boca de Ribeiran uimapaikka löytyy vehreiden rinteiden alapuolelta.

São Miguel on eksoottisia makuja ja tulivuoressa höyrytettyä ruokaa

São Miguelin tunnetuin ruokalaji on Furnasissa valmistettava lihasta ja vihanneksista koostuva pata cozido das Furnas, joka kypsyy vulkaanisesti aktiivisen kalderan höyryävässä maakuopassa. Azorit ovat tunnettuja laadukkaasta naudanlihastaan, joten lihansyöjien kannattaa maistaa esimerkiksi bife à regional -pihviannosta, jonka höysteenä on paistettu kananmuna ja kasviksia. Kotijuustoa muistuttava queijo fresco kyytipoikanaan kotitekoinen chilikastike taas on suussasulava alkupala. Bolo lêvedo puolestaan on makeahko rieskamainen vehnäleipä, joka on saanut alkunsa Furnasissa. Leivän voi nauttia hillon tai juuston kera tai vaikkapa hampurilaisena.

Queijo fresco, Azorit
Queijo fresco -juusto saatetaan tarjoilla banaaninlehdellä chilikastikkeen kera.

Valtameren kalat ja merenelävät ovat tuoreita myös São Miguelilla. Erityisesti voin sekä valkosipulin kanssa grillatut lapas eli maljakotilot ovat suussasulavan herkullisia. Myös läheltä kalastettua tonnikalapihviä kannattaa maistaa.

Jälkiruokapuolelta queijadas de Vila Franca do Campo -leivokset ovat yksinkertaisen herkullisia – uunituoreet löytää Vila Francan satamasta. Saarella kasvatettavat makeat ananakset käyvät jälkiruoasta sellaisenaan, mutta niitä hyödynnetään myös monissa ruokalajeissa. Ananaksia voi ostaa mukaan suoraan viljelmiltä tai saaren ruokakaupoista.

Ruoka-annoksen kyytipojaksi kannattaa valita azorilainen, Picon saarella tuotettu viini. São Miguelilla puolestaan valmistetaan paikallisten keskuudessa suosittua virvoitusjuomaa nimeltään Kima, jota saa passionhedelmän ja ananaksen makuisena. Saarelta löytyvät myös Euroopan ainoat kaupalliset teeviljelmät, joiden satoa kannattaa maistaa paikan päällä tai viedä kotiin tuliaisina.

Ostokset – São Miguel

Vaikka Azoreiden saaristo tai São Miguel ei varsinaisesti ole tunnettu ostosmahdollisuuksistaan, löytyy saarelta silti mukavasti tarjontaa tuliaisten ja päivittäistarpeiden hankkimista varten. Ostosmahdollisuudet ovat keskittyneet pääkaupunki Ponta Delgadaan, mutta muiltakin paikkakunnilta löytyy supermarketteja, ruokakauppoja, apteekkeja ja muita liikkeitä.

Ponta Delgadassa sijaitseva Parque Atlântico -ostoskeskus on Azoreiden suurin ostoskeskus, joka käsittää yli 100 kauppaa. Sieltä löytää ketjuliikkeitä, putiikkeja, ison supermarketin, elokuvateatterin ja food courtin. Avenida-kadulla sijaitsee pienempi ostoskeskus Sol Mar Avenida. Ponta Delgadan vanhankaupungin alueelta löytyy myös monia putiikkeja, joista tehdä paikallisia löytöjä. Vilkkaimmat ostoskadut ovat Rua dos Mercadores ja Rua de São João.

Mercado da Graça on Ponta Delgadan kauppahalli, jossa myydään tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, lihaa ja kalaa, säilykkeitä, juustoja ja tietenkin ananaksia. Vuodesta 1904 toiminut Louvre Michaelense -kahvila ja putiikki on sekin nähtävyys jo itsessään. Entisaikaan Pariisista maahantuotuja hattuja täynnä olleet hyllyt ovat nykyisin täynnä paikallisten artisaanien tuotteita ja erilaisia herkkuja.

Lentokentältä keskustaan ja liikkuminen São Miguelilla

João Paulo II -lentokenttä sijaitsee aivan Ponta Delgadan vieressä. Koska matka on lyhyt, on taksimatkakin edullinen. Myös ANC Aerobus -shuttlebussi operoi lentokentältä kaupungin keskustaan noin 40 minuutin välein, pysähtyen kaupungissa useilla pysäkeillä.

São Miguelilla pärjää jotenkuten julkisten linja-autoyhteyksien varassa, vaikka ne eivät saaren joka kolkkaa katakaan. Linja-autoa voi reitistä riippuen joutua vaihtamaan, eivätkä vaihtoyhteydet aina ole kaikkein sulavimpia. Esimerkiksi Furnasiin ja Nordesteen pääsee Ponta Delgadasta julkisia käyttäen.

Turistibussiyhtiö Yellow Bus operoi saarella kahta Ponta Delgadasta lähtevää hop on, hop off -kiertoajelua, jotka kattavat osan São Miguelin päänähtävyyksistä. Toinen kierros ajaa saaren länsipäähän Sete Cidadesiin ja toinen Lagoa do Fogon näköalapaikalle saaren keskiosaan. Kiertoajelut lähtevät Forte de São Brásin edestä.

Vuokra-auto on São Miguelilla kätevin menopeli, jolla pääsee tutkimaan syrjäisempiäkin luontokohteita oman aikataulun mukaan. Autovuokraamoja löytyy niin lentokentältä kuin Ponta Delgadan keskustastakin. Kannattaa huomioida, että monet vuokraamot kieltävät hiekkateillä ajamisen.

Sää ja ilmasto – São Miguel

Azoreiden ilmasto on merellisen subtrooppinen ja siihen kuuluvat leudot talvet sekä lämpimät kesät, minkä ansiosta São Miguel sopii ympärivuotiseksi matkakohteeksi. Ero kylmimmän ja lämpimimmän kuukauden keskilämpötilan välillä on vain 8 astetta. Sää kuitenkin muuttuu nopeasti, ja Azoreilla voi kokea kaikki neljä vuodenaikaa saman päivän aikana, olipa sitten kesä tai talvi. Loman suunnitelmat kannattaakin tehdä sääennustetta silmällä pitäen ja muistaa, että näköalapaikoilla vierailu onnistuu vain aurinkoisena päivänä.

Sete Cidades Boca do Inferno

Meriveden lämpötila pysyy São Miguelilla Manner-Portugalia lämpimämpänä Azoreiden vierestä kulkevan Golf-virran ansiosta. Veden lämpötila on talvisin 16 astetta ja kesäisin noin 24-25 astetta.

Talvi: Päivälämpötilat ovat talvisin yleisesti noin 15-18 astetta ja öisin vaihtelevasti 12-16 astetta. Talvisin sataa paljon lokakuusta maaliskuuhun ja koviakin tuulia mukanaan tuovat myrskyt ovat yleisiä.

Kevät: Merellinen ilmasto vaikuttaa lämpötiloihin viiveellä, ja keväisin ilma lämpenee hitaasti. Selvän eron talveen huomaa vasta toukokuussa, mutta sateet vähenevät huhtikuusta alkaen.

Kesä: Vuorokauden keskilämpötila kohoaa 20 asteen yläpuolelle heinäkuussa. Päivälämpötilat ovat heinä-syyskuussa 23-26 astetta ja öisin 19-20 astetta.

Syksy: Syyskuu on lämpötilaltaan vielä kesäkuukausi, ollen keskimäärin lämpimämpi kuin kesäkuu. Lokakuussa vuorokauden keskilämpötila putoaa alle 20 asteen. Syksyisin saarien ylitse kulkee trooppisia myrskyjä ja jopa hurrikaaneja, mutta niiden voima on yleensä jo heikentynyt niiden saavuttaessa Azorit.

--
Teksti ja kuvat: Johanna Maldonado

Ilmoitukset
Ilmoita
guest
0 kommenttia tai kysymystä São Miguelista
Inline Feedbacks
View all comments