Montenegro on nouseva matkailumaa, jossa hintataso on edelleen edullinen. Useissa lomakohteissa pääsee sekä tutustumaan historiallisiin kaupunkeihin että viettämään rantalomaa samassa kohteessa, eivätkä etäisyydetkään ole maan rannikolla turhan pitkiä.
Montenegro onkin erinomainen maa kiertää useampi kohde samalla lomalla.
Tietoa Montenegrosta
Lomakohteet Montenegrossa
Lähes kaikki Montenegron suosituimmat lomakohteet sijaitsevat meren rannalla – osa Adrianmenren rannalla ja osa hieman sisämaassa upean Kotorinlahden rannalla. Kotorinlahti jakaantuu kahteen osaan: ulommassa laajemmassa osassa sijatsevat mm. Herceg Novi ja Tivat, kun taas sisemmässä, jopa alppijärveä muistuttavassa pienemmässä osassa, sijaitsevat mm. idyllinen Perast ja aivan lahden pohjukassa itse Kotor.
Budva on Montenegron monipuolisin lomakohde. Se sijaitsee noin 20 km Kotorista etelään Adrianmeren rannalla, joten sielläkin on melko helppo käydä mikäli Kotorinlahdella vierailee.
Montenegron ylivoimaisesti paras ranta, 13-kilometrinen ja hienohiekkainen Velika Plaza löytyy etelästä läheltä Albanian rajaa. Sen lähin lomakohde on muutaman kilometrin päässä sijaitseva historiallinen Ulcinj.
Rantojen ja vanhojen kaupunkien vastapainoksi Montenegrossa voi viettää myös aktiivilomaa vuoristossa. Kotorinlahden vieressä on pieni Lovćenin kansallispuisto, jonka kyljessä on Montenegron vanha pääkaupunki Cetinje.
Kauempana pohjoisessa on laajempi Durmitorin kansallispuisto, joka on osa Dinaarisia Alppeja. Sen keskeisin kaupunki on Žabljak.
Perustietoa
Asukasluku | n. 678 000 |
Pääkaupunki | Podgorica |
Pääkieli | Montenegro |
EU-maa | Ei |
Schengen-maa | Ei |
Pistokemalli | Sama kuin Suomessa |
Rahayksikkö | Euro |
Aikaero Suomeen | Tunti taaksepäin |
Sää ja milloin matkustaa
Kesät ovat hyvin lämpimiä ja melko vähäsateisia, erityisesti heinä-elokuussa. Jos 30-35°C lämpötilat eivät ole ongelma, niin kesä on ehdottomasti parasta aikaa vierailla Montenegrossa.
Mikäli haluaa viileämpiä ilmoja, kannattaa tähdätä joko toukokuuhun tai syyskuuhun. Sademäärät ovat tosin keväällä ja syksyllä korkeampia kuin keskikesällä. Vesien lämpötilan puolesta syksy on luonnollisesti kevättä parempi vaihtoehto.
Lokakuusta helmikuuhun sateet ovat yleisiä ja päivälämpötilat pyörivät noin 12-20 asteen tuntumassa, eikä silloin kannata harkita Montenegrossa kuin kaupunkilomaa. Tällöin esimerkiksi Kotorissa ja Budvassa näkee huomattavasti kesää enemmän paikalliselämää turistien ollessa vähemmän edustettuina. Talvikuukausina myös hotellien hinnat ovat selvästi kesää matalampia.
Montenegron hintataso
Montenegro on kaikessa muussa edullisimpien maiden joukossa Euroopassa, paitsi vaatteiden ja kenkien osalta, joissa se on keskitasoa. Suosituimmissa lomakohteissa kuten Kotorissa ja Budvassa hinnat ovat jonkin verran Montenegron keskitasoa korkeammalla, kun taas esimerkiksi etelän Ulcinjissa voi syödä ja juoda hyvinkin edullisesti.
Turvallisuus
Montenegro on turvallinen matkailumaa, joskin perusasioihin kuten mahdollisiin taskuvarkauksiin kannattaa kuitenkin varautua.
Montenegro kuuluu niihin Euroopan maihin joissa vesikauhua vielä esiintyy, joten kontaktia esimerkiksi kulkukoirien ja kaikkien luonnonvaraisten eläinten kanssa kannattaa välttää.
Montenegron lentokentät
Montenegrossa on kaksi lentokenttää, pääkaupunki Podgoricassa ja Kotorinlahdella Tivatissa.
Tivatin pieni kansainvälinen lentokenttä on keskellä Montenegron suosituimpia lomakohteita, joten se on täydellinen kenttä, jos tarkoituksena on viettää aikaa Kotorinlahdella tai esimerkiksi sen eteläpuolella Budvassa. Etäisyys lentokentältä Kotoriin on vain 7 kilometriä ja Budvaan 18 kilometriä. Norwegian lentää kesäisin Helsingistä suoraan Tivatiin.
Pääkaupunki Podgorican kenttä sijaitsee sisämaassa noin 65 kilometriä Budvasta ja 89 kilometriä Kotorista.
Yksi vaihtoehto on myös lentää Dubrovnikiin, mikäli löytää edulliset lennot tai aikoo yhdistää Kroatian ja Montenegron lomat, sillä Dubrovnikin lentokenttä sijaitsee vain 17 kilometriä Montengeron rajalta. Esimerkiksi Herceg Noviin on Dubrovnikin kentältä 28 kilometrin matka. Tivatista on toki sinnekin hieman lyhyempi matka, sillä Kotorinlahden kapeimman osan yli kulkee lauttayhteys, eikä koko lahtea tarvitse kiertää. Dubrovnikiin lennettäessä on huonona puolena mahdolliset ruuhkat rajatarkastuksissa, sillä Montenegro ei ole EU- tai Schengen-maa. Joten tähän kannattaa varautua varsinkin ruuhkaisimpina kesäviikonloppuina.
Vertailua Montenegron rannikon kohteiden välillä
Rantalomat Montenegrossa
Montenegro jakaantuu karkeasti pohjoisen kivirantoihin ja etelän hiekkarantoihin. Poikkeuksiakin on, mutta pääsääntöisesti hienohiekkaiset rannat löytyvät etelästä. Ulcinjin eteläpuolelta lähtee jopa yli 10 kilometrin pituinen suosittu vaaleahiekkainen ranta, joka jatkuu Albanian rajalle asti.
Pohjoisempana Kotorinlahden alueella varsinaisia hiekkarantoja ei ole, ellei laske mukaan Plavi Horizontin rantaa, joka sekin on Adrianmenren puolella eikä Kotorinlahdella.
Budvan kaupungissa on vain kivirantoja, mutta ympäristössä on laajempia rantoja (Jaz ja Bečići), joista löytyy hiekkaisiakin osuuksia. Varsinkin Budvan itäpuolella sijaitseva Bečići on hyvä rantakohde, sillä sinne käveleekin Budvasta melko nopeasti alikulkutunnelia pitkin. Budva onkin Montenegron paras vaihtoehto yhdistää ranta- ja kaupunkiloma. Tosin myös etelän Ulcinjissa on kiva pieni vanhakaupunki. Kotorinlahdelle ei kannata suunnata rantalomailemaan.
Historiallisia kaupunkeja
Montenegro on täynnä kaupunkeja, joiden historia ulottuu antiikin ajoille. Näistä tunnetuimpia ovat Kotor ja Budva.
Kotorin ja Budvan suurin ero on siinä, että Budva on enemmän rantalomapaikka ja sieltä löytyy myös vilkkaampi yöelämä, kun Kotorissa on enemmän nähtävyyksiä. Budva on myös asukasluvultaan yli tuplasti suurempi. Kotor sijaitsee korkeiden vuorten ympäröivän Kotorinlahden perällä, ja ympäristö tuntuu enemmän järveltä kuin mereltä. Budvan edessä taas aukeaa aava Adrianmeri.
Kotorista on hieman helpompi käydä myös Kotorinlahden muissa kohteissa, esimerkiksi kuvankauniissa Perastissa. Tosin Montenegro on pieni maa, eikä Kotorin ja Budvankaan välinen matka ole kuin 22 kilometriä, joten yhdellä lomalla ehtii käydä oikein hyvin molemmissa.
Matkakohteet – Montenegro
Budva jakaantuu kolmeen osaan: Muurien suojassa sijaitsevaan Vanhaankaupunkiin, modernimpaan kaupunginosaan, sekä parin kilometrin mittaiseen rantaan ravintoloineen ja baareineen. Budva on Montenegron monipuolisin lomakohde, jossa viihtyvät kaikenikäiset.
Herceg Novi on historiallinen kaupunki Kotorinlahden rannalla. Vanhankaupungin ja linnoitusten lisäksi kaupungista löytyy kilometrien pituinen rantakatu, rantoja ja auringonottolaitureita, sekä kaksi erilaista naapurikaupunkia rantakadun molemmissa päissä tarjoten vaihtelua Herceg Noville.
Muureilla ympäröity Kotorin historiallinen kaupunki on yksi Välimeren helmistä, jonka kapeilla kaduilla riittää ihmeteltävää. Kotorinlahden pohjukassa sijaitseva kaupunki oli Venetsian kaupunkivaltion aikoihin merkittävä merenkulkukaupunki, jonka aikaisia rakennuksia on paikoillaan vielä tänäkin päivänä.
Keskikesällä Kotor on täynnä turisteja, joten kannattaa ajoittaa vierailu mieluiten kevääseen tai alkusyksyyn.
Kotorinlahden parhaalla paikalla sijaitseva pieni ja unelias Perast on joko hyvä päiväretkikohde, tai pidempään vierailtuna paikka, jossa voi viettää totaalisen rentouttavaa lomaa vuorten juurella ja meren äärellä.
Tivat on perinteinen montenegrolainen merenkulkukaupunki. Sen vieressä sijaitseva dubailaisomistuksessa nykyään oleva Porto Montenegro on luksussatama sekä -asuinalue. Yhdessä nämä luovat mielenkiintoisen kontrastin, jonka ansiosta vierailu Tivatissa on kuin vierailu kahdessa täysin erilaisessa maailmassa samalla lomalla.
Ulcinj on yksi Adrianmeren vanhimmista kaupungeista, sen historia ulottuu jopa yli 2000 vuoden taakse. Keskustan vieressä pienen kukkulan päällä sijaitseva Vanhakaupunki on erittäin viehättävä ja idyllinen.
Ennen kaikkea Ulcinj on kuitenkin koko perheen rantalomakohde. Pääranta löytyy heti keskustan edestä ja muutaman kilometrin päässä sijaitseva "Pitkä ranta" on hienohiekkainen ja 13 kilometrin pituinen.