Skip to content

Split

Split on monipuolinen lomakohde, jonka parhaat paikat voi kiertää tarvittaessa päivässä, mutta jonka ympäristössä ei ehdi kyllästymään kuukaudessakaan.

Viihtyisän Vanhankaupungin lisäksi Splitissä on useita erilaisia rantoja, joilla voi viettää rantalomaa haluamallaan tyylillä. Aktiivilomamahdollisuudet ovat lähiympäristössä lähes rajattomat, ja Kroatian maailmankuulu saaristo aukeaa heti Splitin edessä.

Split onkin hyvä tukikohta erilaisille päiväseikkailuille, joiden jälkeen on kiva päästä rauhoittumaan Vanhankaupungin tunnelmallisille kujille ja aukioille tankkaamaan dalmatialaisia erikoisuuksia seuraavan päivän koitoksia varten.

rantakatu Riva, puistonpenkkejä ja kukkaistutuksia Splitissä Kroatiassa
Rantakatu Riva on Splitin viihtyisimpiä paikkoja.

Split – kaupunginosat ja missä asua

Koska Split on yhtä kuin Vanhakaupunki, rannat ja satama, niin ei ole oikein syytä katsella asuinpaikkaa lähiöistä, ellei asumisen hintaa oteta huomioon. Metroakaan ei kaupungissa ole, joten liikkuminenkaan ei ole kovin näppärää muuta kuin jalkaisin. Eri asia on, haluaako asua nimenomaan Vanhankaupungin kapeilla kujilla, vai viihtyykö paremmin sen ulkopuolella vähän leveämmillä kaduilla.

Vocni trg, Split Kroatia
Voćni trg on yksi Vanhankaupungin aukioista.

Alueita Vanhankaupungin ympärillä:

  • Vanhankaupungin ja Marjan-kukkulan väliin jää viihtyisä alue (Veli Varoš), jossa on tunnelmallisia kujia erityisesti iltaisin. Se muistuttaa Vanhaakaupunkia, mutta ei ole virallisesti osa sitä. Maasto alkaa sillä puolella nousta melko jyrkästi kohti Marjan-kukkulan huippua, joten kannattaa ehdottomasti tarkistaa kuinka korkealla mahdollinen majapaikka sijaitsee. Alempana olevasta Marjan-kukkulan kuvasta näkee tätä asuinaluetta kukkulan rinteellä.
  • Vanhankaupungin pohjoispuoli on tavallista, melko tylsähköä kaupunkimaisemaa. Myös täällä maasto nousee, mutta selvästi loivemmin. Plussapuolia ovat leveä katu Domovinskog rata monilla palveluilla sekä Joker-ostoskeskuksen läheisyys.
  • Myös Vanhankaupungin itäpuoli menee tylsähkön kaupunkimaiseman kategoriaan. Poikkeuksen tekee pieni alue Radunica ulica -kadun ympäristössä, joka on pääasiassa kävelyteitä, ja ympäristö on kuin palaisi ajassa sata vuotta taaksepäin. Jos haluaa asua vanhassa rakennuksessa keskustan vieressä, mutta kuitenkin erittäin rauhallisella alueella, niin kannattaa katsella kartoista kapeita teitä Radunicalta tai sen sivukujilta.
  • Bačvicen kaupunginosa Vanhankaupungin kaakkoispuolella on sijaintinsa puolesta ihanteellinen paikka asua, sillä sekä Vanhakaupunki, hiekkarannat, että satama ovat käytännössä vieressä. Varsinkin lapsiperheille Bačvice (tai Firulen länsipuoli) saattaa olla paras ratkaisu.

Löydä hotelli Splitistä Booking.comin karttahausta

Split videona (syys-lokakuu 2021)

Nähtävyydet ja tekemistä Splitissä

1. Diocletianuksen palatsi ja Vanhakaupunki

Peristil-aukio Diocletianuksen palatsin alueella
Peristil-aukio on Diocletianuksen palatsin keskusaukio ja iltaisin täynnä ihmisiä.

Tämän päivän Split sai alkunsa Rooman keisari Diocletianuksen eläkepäiviään varten meren rannalle rakennuttamasta palatsialueesta, jonka ympärille kaupunki on aikojen kuluessa rakentunut. Palatsin muureja, kaikki neljä sisäänkäyntiä, sekä osa rakennuksista ovat edelleen jäljellä. Ne muodostavat Splitin tunnetuimman alueen Vanhankaupungin sydämessä.

200-300 lukujen vaihteessa rakennettu palatsi oli aluksi neliön mallinen, mutta muureja on laajennettu vielä 1600-luvullakin, varsinkin länteen päin, ja ne rajaavat pääosin nykyistä Vanhaakaupunkia, josta palatsialue muodostaa vain itäisen/kaakkoisen osan.

Diocletianuksen palatsin Kultainen portti
Kultainen portti palatsin pohjoispuolella.

Pohjoisen Kultainen portti ja idän Hopeinen portti ovat muureineen selvästi näkyvillä. Etelän Pronssinen portti (tai Messinkiportti) on vähän huomaamattomampi rakennusten välissä, ja lännen Rautaporttia ei juuri huomaa, jos ei osaa katsoa, sillä se on niin hyvin piiloutunut nykyisten rakennusten keskelle. Sen vieressä oleva kellotorni on itse porttia näkyvämpi.

Heti Rautaportin vieressä palatsin ulkopuolella on Vanhankaupungin suurin aukio Narodni trg ja palatsin lounaispuolella on toinen viihtyisä aukio, Voćni trg. Palatsialueen pääaukio on Peristil-aukio katedraalin edessä.

Narodni trg, Split
Narodni trg on Vanhankaupungin vilkkain aukio.

Loput Vanhastakaupungista on kapeita ja viihtyisiä katuja, joiden varsilla ja pienillä aukioilla on ravintoloita, kahviloita, kauppoja, hotelleja sekä asuntoja.

Bajamontijeva ulica
Vanhankaupungin kapeita katuja.

Palatsialue on auki ympäri vuorokauden, sillä siellä asuu vakituisesti noin 3000 ihmistä, ja se on integroitunut osaksi kaupunkia. Vain joihinkin sisäosiin on pääsymaksut:

  • Temple of Jupiter – Jupiterille omistettu pieni, hyvin säilynyt entinen temppeli
  • Pyhän Domniuksen katedraali – Vaikuttava katedraali, jonka keskellä on Diocletianuksen mausoleumi
  • Kellotorni – Katedraalin edestä pääsee kiipeämään portaita kellotorniin, josta näkyy Split kokonaisuudessaan. Kiviportaat ovat aluksi korkeat ja jyrkät, mutta muuttuvat myöhemmin helpoiksi rautaportaiksi.
  • Krypta – Pienehkö pyöreä kammio katedraalin alla.
  • Riznica Treasury – Arvoesineitä, maalauksia, kirjoja, ym. kolmessa kerroksessa. Sijainti lippukaupan yhteydessä.

Liput ostetaan yhdestä lippukaupasta, joka sijaitsee Peristil-aukiolla. Saatavilla on useita erilaisia lippuja, joissa on lueteltu ostetut kohteet, jotka yliviivataan käynnin yhteydessä.

Kuudes maksullinen alue on korkea ja hyvin säilynyt maanalainen kerros. Sen sisäänkäynti on Peristil-aukion ja rantakatu Rivan välisessä ostostunnelissa, joka on osa kellarikerrosta. Kellarikerros on rakennettu samalla pohjakaavalla kuin yläpuolella sijainnut keisarin asuinkerroskin, joten siitä voi päätellä Diocletianuksen asunnon mittasuhteita ja huoneita. Paikan nimi on hämmentävästi Split City Museum, sillä pohjoisen portin lähellä on myös varsinainen Split City Museum, jonne on erillinen pääsymaksu.

Diocletianuksen palatsin kellari ja ostoskäytävä
Palatsin kellarin yleisölle ilmaisessa osassa myydään käsitöitä ja matkamuistoja.

Vanhankaupungin eteläpuolella kulkeva rantakatu Riva on yksi Splitin parhaista puolista. Vilkkaalla ravintolakadulla on kiva kävellä välillä ravintoloiden vierustaa ja välillä meren äärellä. Maa-aluetta, jolla Riva kulkee, ei ollut palatsin rakentamisen aikoihin, vaan laivat purjehtivat suoraan etelän Pronssiselle portille. Riva ja muut ympäristön ulokkeet on rakennettu vasta myöhemmin.

2. Marjan-kukkula

Marjan-kukkula sijaitsee aivan keskustan vieressä ja tarjoaa hyvää vaihtelua Vanhankaupungin vilkkauteen. Kukkulalla ei ole suurempia nähtävyyksiä, vaan se on enemmänkin hienoilla merimaisemilla varustettu ulkoilu- ja lenkkeilypaikka. Marjanin juuressa on useita rantoja, joille päästäkseen ei tosin tarvitse kävellä kukkulan yli.

Laaja kuva Splitistä, jossa näkyy Marjan-kukkula, kaupungin kattoja, satama ja turkoosia merta

Portaita ylös lähtee paristakin paikasta keskustan vierestä. Loivemmat ja pidemmät portaat alkavat läheltä Rivan länsipään suihkulähdettä, yläkuvassa näkyvän pienen kirkon oikealta puolelta. Kadun nimi, joka menee ylös asti, on Senjska ulica. Lyhyemmät ja jyrkemmät portaat alkavat Trumbićeva obalan varrelta, heti yläkuvassa näkyvän pienvenesataman jälkeen. Portaiden kohdalla on kyltti.

Helpolla ei pääse kummastakaan vaihtoehdosta, ainakaan kuumalla ilmalla, mutta portaiden yläpäässä odottaa kahvila-ravintola. Sen vieressä on näköalatasanne, jolta Split avautuu hienosti silmien edessä. Nousu jatkuu vielä kahvilan jälkeenkin.

Marjan-kukkulalta otettu kuva Splitistä
Näkymää kaupunkiin Marjan-kukkulalta. Näköalapaikka vasemmalla.

Suurelle 360° näköalatasanteelle aivan korkeimmalle huipulle saa kävellä vielä lisää portaita. Siellä liehuu ylemmässä kuvassa heikosti näkyvä Kroatian lippu. Kyseisen näköalatasanteen nimi on kartoissa Vrh Telegrin, ja sen viereen pääsee tarvittaessa myös autolla/taksilla. Sieltä takaisin kaupunkiin päin onkin pelkkää alamäkeä.

Jos ei välitä ylä- ja alamäistä, niin kukkulan pohjoispuolella sen juurella kulkee tasainen kävelytie, joka seuraa merenrantaa ja jatkuu autoilta suljettuna 1.6 kilometriä Špinutin pienvenesatamalta Benen rannalle asti. Matkan varrella on mahdollisuus käydä uimassa tai syödä eväitä. Kävelypolku, mutta autotien vieressä, jatkuu vielä Bene-rannan jälkeenkin niemen kärkeen saakka, ja vaihtuu sitten pelkäksi autotieksi kukkulan eteläpuolella.

Kukkulan eteläpuoli on pääasiassa asutusta, eikä siellä ole kävelyreittejä. Autotien reunaa pystyy kävelemään ongelmitta, jos haluaa kiertää kukkulan käymättä huipulla.

3. Klis Fortress

Jyrkän kukkulan päällä Klisin kylässä 15 kilometrin päässä Splitin keskustasta on yli 2000 vuoden historian omaava laaja Klisin linnoitus, josta näkyy hyvin sekä Split että koko alla oleva laakso. Se on ihanteellisen sijaintinsa ja suuren kokonsa vuoksi yksi Dalmatian alueen historian merkittävimmistä linnoituksista.

Klisin linnoitus Kroatiassa
Klisin linnoitus

Linnoituksessa pääsee vierailemaan ympäri vuoden aukioloaikojen puitteissa. Samalla lipulla pääsee myös mm. parin kilometrin päässä sijaitsevaan Stella Croaticaan tutustumaan paikalliseen ruokakulttuuriin.

Lisätietoja löytyy täältä.

4. Salona

Kahdeksan kilometrin päässä Splitistä sijaitseva muinainen Salona oli välillä Rooman valtakunnan kuudenneksi suurin kaupunki kymmenillä tuhansilla asukkaillaan. Nykyään tästä entisestä Dalmatian provinssin pääkaupungista on jäljellä vain raunioita, sillä Salona hävitettiin maan tasalle 600-luvulla.

Raunioihin pääsee tutustumaan ja noin kilometrin pituista aluetta kiertämään omin päin aukioloaikojen puitteissa pääsymaksua vastaan. Alue kuuluu nykyään Solin-nimiseen kylään.

Salonan raunioita
Salona hävitettiin lähes täysin 600-luvulla.

Pohjoispuolella sijaitsevalla pääportilla on pieni museo, mutta suurin osa esineistä on näytteillä Splitin arkeologisessa museossa.

Ilman Salonaa nykymuotoinen Split ei olisi olemassa, sillä Split sai alkunsa Rooman keisari Diocletianuksen itselleen eläkepäiviään varten rakennuttamasta palatsista, ja Diocletianus oli lähtöisin Salonasta.

Pääportin lähelle pääsee linjan 1 (HNK-Starine) bussilla Splitin Vanhankaupungin pohjoispuolella sijaitsevalta HNK-pysäkiltä (Prima-tavaratalon edessä).

5. Rannat

Splitissä on useita erityyppisiä rantoja ympäri kaupunkia matalista hiekkarannoista luonnonkauniisiin kivirantoihin. Lisätietoja kaupungin eri rannoista löytyy osiosta Splitin rannat.

6. Vesiurheilu ja venevuokraus

Splitissä on lähes rajattomat mahdollisuudet eri vesiaktiviteetteihin. Googlettamalla löytyy lukuisia firmoja retkiin tai välinevuokraukseen. Merikajakkeja ja SUP-lautoja on tarjolla joillain rannoillakin.

Jet Ski Safari Split

Myös veneitä on tarjolla joka lähtöön – halusi oman kipparin mukaan tai ei. Ja hieno saaristo alkaa aivan kaupungin edestä.

Lähin joki (Cetina) löytyy 25 kilometrin päässä Omišista. Koskenlaskun aloituspaikka on yleensä saman joen varrella oleva Zadvarje, jonne on reilun 50 kilometrin matka. Jokeen ja kanjoniin liittyvät aktiviteetit suuntautuvat Splitistä yleensä näiden suuntaan.

7. Museot

  • Kaupunginmuseo – Splitin historiaa vanhassa palatsissa ja sen ympärillä. Sijainti Diocletianuksen palatsialueen pohjoisosassa, Papalićeva ulica 1.
  • Arkeologinen museo – Näyttelyitä sekä sisällä että ulkona. Ulkonäyttelyssä mm. paljon hyvin säilyneitä rakennusten osia edellä esitellystä Salonasta. Sijainti keskustan luoteispuolella, Ulica Zrinsko Frankopanska 25.
  • Taidemuseo – Taidetta 1300-luvulta tähän päivään. Sijainti Vanhankaupungin pohjoispuolella, Ulica kralja Tomislava 15.
  • Meštrović Gallery – Ivan Meštrovićin pääasiassa ihmisveistoksia eri materiaaleista. Samalla lipulla pääsee myös muutaman sadan metrin päässä sijaitsevaan Kaštilaciin meren rannalla, jossa on puuveistoksia pienessä kappelissa. Sijainti Marjan-kukkulan eteläpuolella, Šetalište Ivana Meštrovića 46.
  • Etnografinen museo – Aseita, käyttöesineitä, vaatteita. Museon kautta on pääsy myös Vestibulin ylätasanteelle, josta näkee aukosta alas ja joitain näkymiä kaupungin kattojen ylle. Mutta jos etsii varsinaista näköalapaikkaa, niin kannattaa kiivetä mieluummin katedraalin torniin. Sijainti on Diocletianuksen palatsin rakennuksissa ja portaikoissa, sisäänkäynti Vestibulin takana.
  • Merenkulkumuseo – Museo on jaettu sotahistorian sekä merenkulun osioihin. Sijainti vanhassa linnoituksessa pienen kukkulan päällä keskustan itäpuolella, Glagoljaška ulica 18.
Splitin Merenkulkumuseon sisäänkäynti, vanha ankkuri ja tykkejä
Merenkulkumuseon sisäänkäynti

8. Hajduk Split, Poljud-stadion ja Torcida

Perinteikäs Hajduk Split on kaupungin ja koko Dalmatian ykkösjalkapalloseura, jonka intohimoinen kannatus näkyy mm. muraaleissa ympäri Splitiä ja lähikyliä. Hajdukin kotistadionilla pääsee vierailemaan arkipäivinä, lisätiedot täältä.

Vuonna 1950 perustettu Torcida Split, tai yleisemmin vain Torcida, on Euroopan vanhin kannattajaryhmä. Myös Torcida-muraaleja näkee siellä täällä, erityisesti Hajdukin kotikentän Poljud-stadionin ympäristössä.

9. Tekemistä perheille

  • Pienille lapsille sopivia erittäin matalia hiekkarantoja ovat Bačvice ja Firule. Eniten tekemistä (pomppulinnoja, minikartingia, ym.) löytyy Znjan-rannalta.
  • Froggyland – Täytettyjä sammakoita aseteltuina erilaisiin ihmismäisiin tilanteisiin.
  • Semi-submarine-ajelu – Puoliksi pinnan alla olevan veneen ikkunoista pääsee seuraamaan vedenalaista elämää.
  • Illuusiomuseo – Erilaisia huoneita ja trikkejä hämmentämään ymmärrystä todellisuudesta.
  • Sisäkartingrata City Center One -ostoskeskuksessa. Vähintään 12-v. ja 160 cm.

Split on ympäröity lukuisilla päiväretkikohteilla

Risteilyt ja saaret

Kroatian maailmankuulu saaristo ja kirkkaat vedet ovat monipuolisia juuri Splitin edessä, ja satama Kroatian vilkkain, joten vaihtoehtoja riittää jokaiseen makuun. Suosituista saarista mm. Hvar on noin tunnin katamaraanimatkan päässä. Muita suosittuja päiväretkikohteita ovat mm. Sininen laguuni Drveni Veli -saaren vieressä ja Sininen luola Biševon saarella.

Hvarin kaupunki, saaria sen edustalla ja turkoosia merta
Hvarin kaupunki sen yläpuolella sijaitsevalta linnoitukselta kuvattuna.

Vaihtoehtoina liikkumiseen saarille ovat yksityisten pikaveneiden ohella lautta tai katamaraani. Katamaraani muistuttaa bussilla tai junalla matkustamista penkkirivistöineen, kun taas autojakin kuljettavilla lautoilla on enemmän liikkumatilaa kantta myöten. Katamaraani on näistä vaihtoehdoista nopeampi.

Suurimpia aikataulujen mukaisia lautta- tai katamaraanivuoroja ajavia yhtiöitä ovat Jadrolinija ja Kapetan Luka.

Yksityisiä päiväretkien järjestäjiä löytyy pilvin pimein ja eri kohteita on paljon. Yhteistä lähes kaikille näille on se, että vaikka määränpää olisi esimerkiksi Sininen luola, niin päivään mahdutetaan aina pysähdyksiä muuallakin, usein kaupungeissa tai luonnonkauniilla rannoilla. Joten kannattaa yrittää etsiä sellainen järjestäjä, jonka muutkin pysähdykset ovat mahdollisimman kiinnostavia ja kulkuväline on mieluinen. Nämä päiväretket kestävät usein jopa 8-10 tuntia.

Trogir

Trogirin kaupungin muureja ja merta

Keskiaikainen Trogirin kaupunki on rakennettu pienelle saarelle osittain muurien suojaan, joten se muistuttaa paljon Diocletianuksen palatsia Splitissä.

Trogir sijaitsee vain kuuden kilometrin päässä Splitin lentokentästä, joten se on hyvä käyntikohde esimerkiksi siinä tapauksessa, että varattuna on iltalento, ja koko päivä olisi kulutettavana. Tai saa siellä kulumaan enemmänkin aikaa, joten myös Split-Trogir-yhdistelmäloma on hyvä vaihtoehto. Välin voi kulkea bussilla, taksilla, tai lautalla. Myös edellä mainittujen päiväristeilyjen ensimmäinen pysähdyspaikka on hyvin usein Trogir.

Lisätietoa kaupungista löytyy Trogirin matkaoppaasta.

Kansallispuistot

Kroatian kaksi suurta kansallispuistoa, Krka ja Plitvice, ovat tunnettuja erityisesti vesiputouksistaan. Molemmat ovat päiväretkimatkan päässä Splitistä. Krka on noin sadan kilometrin päässä ja Plitvice 260 kilometrin päässä. Lisätietoja: Krka ja Plitvice Lakes.

Ostokset Splitissä

Vanhassakaupungissa on lukuisia pieniä putiikkeja laidasta laitaan siellä täällä. Vähän helpommin vaatekauppoja löytyy Vanhankaupungin länsipuolen Marmontova ulicalta. Marmontovan pohjoispäästä yksi kortteli itään on pieni tavaratalon ja ostoskeskuksen välimuoto Prima. Se löytyy HNK:n bussipysäkin vierestä.

Marmontova ulica, Split
Marmontova ulica

Isompia ostoskeskuksia Splitissä on kolme, joista jokaisesta löytyy sadepäivien varalle elokuvateatteri. Keskikokoinen Joker on vain 1.5 kilometrin päässä Vanhastakaupungista, mutta tie sinne on loivaa ylämäkeä. Kaksi suurempaa, Mall of Split (linkki) ja City Center One (linkki), sijaitsevat 4-5 kilometrin päässä Vanhastakaupungista itään ja ovat vain 1.5 kilometrin päässä toisistaan. Näistä Mall of Split on uudempi ja sisältää enemmän valikoimaa kauppojen suhteen. Sinne on myös ilmaisia bussiyhteyksiä keskustasta.

Diocletianuksen palatsin itäpuolella on suuri torialue (pazar), jossa myydään kaikkea vaatteista matkamuistoihin, juustoihin, öljyihin, vihanneksiin, ym. Lihakaupat ovat pääasiassa rivissä alueen itäpuolella. Kalatori sijaitsee hallissa Vanhankaupungin toisella puolella, Marmontova ulican ja Obrov ulican välissä.

myyntikojuja Split pazarissa eli vihannestorilla
Pazar

Split voi olla kallis tai halpa kohde

Split on hintatasoltaan kalliimpi kohde kuin Kroatian kaupungit keskimäärin. Tuontitavarat saattavat olla jopa Suomen hinnoissa, mutta toisaalta paikalliset tuotteet ja palvelut, kuten mm. leipomotuotteet, parturi tai bussimatkat, ovat hyvin edullisia. Hintataso laskee myös ravintoloissa keskustasta kauemmas mentäessä.

Alta löytyy joitain esimerkkejä hotellien ja ravintoloiden hintatasosta. Kuten taulukosta huomaa, Split ei ole hotellien suhteen lomakohteiden halvimmasta päästä kesällä, joten kannattaa yrittää matkustaa mahdollisuuksien mukaan joko keväällä tai syksyllä. Myös lomahuoneistot ovat selvästi edullisempia kuin hotellit, ylivoimaisesti suuremmasta tarjonnasta johtuen, joten valitsemalla huoneiston hotellin sijaan saattaa säästää suuriakin summia.

Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja Splitin keskustassa Booking.comissa.

Tuote

Pizza ravintolassa

33 cl olut

4* hotelli (huhtikuu)

4* hotelli (heinäkuu)

Hinta

9-12 €

4 €

141 €

297 €

Splitin ruoka ja ravintolat

Kuten lähes kaikki Välimeren kohteet, myös Split on erinomainen paikka kalaruokien ja muiden merenelävien ystäville. Joitain paikallisia erikoisuuksia on tarjolla useissa ravintoloissa, mutta muuten kroatialainen keittiö on ottanut vahvasti vaikutteita ympäröivistä tunnetummista keittiöistä kuten Kreikasta ja Italiasta.

Ravintoloita on kahdenlaisia: Varsinaisia ravintoloita (restoran) sekä tavernan tyylisiä vaihtoehtoja (konoba). Konobat ovat hyviä paikkoja tutustua paikalliseen ruokaan ja syödä ehkä edullisemminkin. Tosin nykypäivänä konoba ei tarkoita välttämättä enää edullista, mutta varmemmin se sitä on.

Splitistä löytyy ruokapaikkoja joka lähtöön fine diningista grilliravintoloihin, konoboihin, pizzerioihin ja hampurilaisravintoloihin.

Kalaruoat

Kalat tulevat joko fileenä tai varsinkin konoboissa vaalealihaiset kalat kuten meriahvenet usein kokonaisina. Vaikka kala on maukkaimmillaan kun sen kypsentää kokonaisena, voivat ruodot kalasta riippuen haitata syömistä, joten varsinkin lapsille voi olla helpompaa tilata kalat fileinä. Yleisiä ravintoloiden listoilta löytyviä kalalajeja ovat mm. meribassit sekä tonnikalat. Myös kiinteälihaista merikrottia näkee usein.

Kokonaisena paistettua kalaa ja Swiss chard
Taustalla yleinen lisuke Splitissä, valkosipuliöljyssä freesattua lehtimangoldia (Swiss chard) ja perunaa.

Mustekalaa ja/tai äyriäisiä löytyy listoilta lähes aina, ja mereneläviä yhdistelevät risotot ja pastat ovat erittäin yleisiä, jolloin mukana on yleensä myös simpukoita.

Myös kalapadat ovat suosittuja, varsinkin konoboissa. Dalmatialainen (eteläinen osa Kroatiaa) kalapata perunoilla on nimeltään gregada. Se saattaa sisältää myös äyriäisiä ja simpukoita. Toinen mereneläväpata on yleensä polentan kanssa tarjottava tomaattinen Brudet.

Gregada-annos ravintolan terassilla
Gregada

Yksi maukkaimmista ja yleisimmistä ruoista Splitissä ja ympäri Kroatiaa on musta risotto. Se on mustekalarisotto, joka saa värinsä ruokaan lisättävästä mustekalan musteesta. Se on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ruoka Splitissä, vaikka ei ulkonäöltään olekaan siitä herkullisimmasta päästä (kuva alempana).

Liharuoat

Ilmakuivattu kinkku on suosittu alkuruoka Splitissä. Dalmatiassa tehdään omaa kinkkua vähän eri tekniikalla kuin esimerkiksi Espanjassa tai Italiassa, ja listoilla onkin aina dalmatialaista kinkkua (Dalmatinski pršut) joko osana kylmää leikkelelautasta tai esimerkiksi oliivien ja saksanpähkinöiden kanssa, kuten alla olevassa kuvassa. Ilmakuivattu kinkku maistuu hyvin myös juustojen ja esimerkiksi viikunahillon kanssa.

ilmakuivattua kinkkua, salaattia ja Musta risotto
Ilmakuivattua kinkkua ja taustalla musta risotto.

Pääruokina liharuoissa on harvemmin yllätyksiä. Ne ovat yleensä ympäri maailmaan tarjottavia klassikoita, kuten entrecôte (ribeye), kyljys, ylikypsä lampaanpotka, tai naudan sisäfileepihvi punaviini-/pippurikastikkeella.

Yksi paikallinen liharuoka listoilla usein kuitenkin on, lihapata nimeltään pašticada. Siinä lihaa mureutetaan ensin yön yli viinietikassa, mistä tarttuu pataan hapon lisäksi makua. Sen vastapainoksi kastikkeesta tehdään melko makeaa käyttäen joko jälkiruokaviiniä, luumuja, viikunoita tai näitä kaikkia. Kaikki kastikkeen ainekset soseutetaan pitkän haudutuksen jälkeen, joten lautaselle päätyy vain liha ja kastike. Pašticada tarjoillaan yleensä gnocchin kanssa.

Pašticada-annos perunagnocchilla Kroatiassa
Pašticada

Toinen perinteinen paikallinen liharuoka on peka, joka on ruukussa tai padassa pitkään haudutettua ruokaa, usein lammasta. Siinä kaikki annoksen komponentit kypsyvät saman kannen alla alusta loppuun. Peka saattaa esiintyä listoilla termillä "under the bell".

Kasvisruoat

Kasvisruokia löytyy listoilta melko vähän, lähinnä alkuruokien puolelta tai tasokkaammista ravintoloista. Vastapainoksi Splitissä on kuitenkin joitain paikkoja, jotka joko painottavat kasvisruokaa tai ovat kokonaan kasvisravintoloita.

Fast food

Splitin keskustasta ei löydy kansainvälisiä pikaruokaketjuja, vaan niitä varten pitää hakeutua yleensä ostoskeskuksiin. Paikallisia fast food -paikkoja on keskustassa kuitenkin useita, joiden tarjonta keskittyy pääasiassa burgereiden sekä täytettyjen leipien ympärille. Leipien täytteinä toimivat useimmiten kana tai ćevapi.

Ćevapia (tai ćevapčićia) myydään ympäri Balkania. Ne ovat tiiviitä ja grillattuja jauhelihapötköjä, joiden kanssa on aina raakaa sipulia ja Kroatiassa useimmiten paprikatahnaa eli ajvaria. Ćevapi-annos voidaan tarjoilla ravintoloissa leivän sijasta myös lautaselta ranskalaisilla.

Cevapi-annos ranskalaisilla, ajvarilla ja raa'alla sipulilla
Ćevapi

Jos haluaa saada nopeaa vatsantäytettä edullisesti, niin matkaan mukaan voi ostaa parilla eurolla pizza slicen, joita myydään muutamassa paikassa Vanhassakaupungissa. Myös leipomoista löytyvät lämpimät filotaikinaiset burekit ajavat saman asian ja ovat sekä maukkaampia että täyttävämpiä (lisää leipomo-osiossa)

Kebab-kulttuuri on Splitissä hyvin vaatimatonta ja liha saatetaan lämmittää mikrossa, joten kannattaa keskittyä mieluummin ćevapiin.

Ravintolat

Splitin parhaat ravintolat löytyvät Vanhastakaupungista tai sen välittömästä läheisyydestä. Yleisenä sääntönä kannattaa vältellä rantakatu Rivaa ja suurempia aukioita, joilla hinta-laatusuhde on huonoin. Tosin yksi Splitin parhaista ravintoloista, Zoi, sijaitsee Rivan itäpäässä, joten ihan kiveen hakattu tämäkään sääntö ei ole. Myös suosittu aamiaispaikka Brasserie on 7 sijaitsee Rivalla ja on melko laadukas, tosin vastaavasti myös kallis.

Splitin rantakatu Riva auringonlaskun aikaan kuvattuna Ravintola ZOI:n terassilta
Zoi on Splitin parhaita ravintoloita sekä ruoan että tunnelman suhteen. Kannattaa varata pöytä auringonlaskun aikaan.

Ajankohtaisia arvioita löytyy parhaiten Tripadvisorista. Fine dining -ravintoloita etsiessä Michelin-oppaasta löytyy muutama maininta, joskaan ei tähtipaikkoja. Hyvä kalaravintola, perheravintola Konoba Fetivi, on yksi Bib Gourmand -maininnan saaneista. Ravintola Dvorissa on viihtyisä terassi merinäköalalla, se sijaitsee suoraan Firule-rannan yläpuolella.

Tori

Laaja torialue sijaitsee heti Diocletianuksen palatsin itäpuolella. Tuoreita hedelmiä ja vihanneksia löytyy joka lähtöön ja torin oikealla itälaidalla on rivistö lihakauppoja. Torilla myydään myös paikallisia hyviä oliiviöljyjä, juustoja, ilmakuivattua kinkkua ja mm. viikunatuotteita.

Tunnettuja juustoja ovat kovat lampaanmaitojuustot Pagin saarelta, eli Pag cheese tai Paški sir. Skuta on maultaan hyvin mietoa ja tarjoillaan ravintoloissa esimerkiksi hunajan kanssa. Skripavac on lehmänmaitojuustoa ja myös mietoa maultaan. Sitä voidaan syödä sellaisenaan tai grillata esimerkiksi salaatteihin. Näistä juustoista tosin ainoastaan Pag-juustoa löytyy torilta.

pag-, skuta- ja skripavac-juustoa, ilmakuivattua kinkkua ja viikunahilloketta
Pag-juusto vasemmalla, skripavac edessä ja skuta oikealla.

Leipomot

Leipomokulttuuri on Splitissä voimissaan ja leipomoita (pekara) löytyy joka puolelta. Leipien ja makeiden leivonnaisten ohella iso osa tarjonnasta on filotaikinasta tehtyjä piirakoita tai pasteijoita, joiden täytteenä on lihaa (meso tai s mesom), kanaa (piletina tai s piletinom), juustoa (sir tai sa sirom) ja/tai pinaattia (špinat tai sa špinatom).

Yleisin tällainen tuote on lämpimänä saatava burek, jota löytyy ympäri Balkania. Kuvassa niiden vieressä olevat zvrkit ovat samaa tavaraa, mutta pienemmässä muodossa.

Burek-leivoksia ja nakkipiiloja leipomon tiskillä
15 kunaa oli ennen noin 2 euroa. Kroatia siirtyi euroihin vuonna 2023.

Lentokentältä keskustaan

Split sijaitsee reilun 20 kilometrin päässä lentokentältä. Kenttä kulkee yleisesti nimellä Split airport, vaikka sijaitseekin Kaštelassa.

Lentokenttäbussia ajaa Pleso prijevoz. Matka kestää n. 30 min. ruuhkasta riippuen ja maksaa 6 euroa. Bussi ajaa linja-autoasemalle Vanhankaupungin viereen ilman pysähdyksiä matkalla, joten se ei ole juuri taksia hitaampi.

Normaaleista busseista n. 37 ajaa Trogirin ja Splitin väliä pysähtyen lentokentän kohdalla. Mutta ei terminaalin edessä, vaan lentokentän edestä menevällä tiellä, joten sinne pitää kävellä n. 300 metriä. Matka kestää n. 50 min ruuhkista riippuen ja pysäkkejä on useita. Lisätietoja ja aikataulut. Linja 37 ei aja keskustaan linja-autoasemalle asti, vaan jää jo Sukoišan-asemalle noin kilometrin päähän Vanhastakaupungista.

Junayhteyttä ei ole. Taksin lisäksi myös Uber toimii Splitissä, ja autoja saa nopeasti.

Split on hyvä kohde lähes ympäri vuoden

luksusjahden nokka laituriin kiinnitettynä, taustalla Split Kroatiassa
Luksusjahteja näkee kesäisin säännöllisesti keskustan länsipuolen satamassa.

Talvi: Splitissä on talvella tyypillinen Välimeren talvisää; lauhaa, pilvistä, ja ajoittaisia sateita. Päivän korkein lämpötila on yleensä välillä 8-15 °C. Öisin saattaa laskea pakkasen puolelle, mutta päivällä vain harvoin. Talvisin oloa vaikeuttavat joskus todella voimakkaat Bora-tuulet.

Kevät: Split saattaa olla parhaimmillaan keväällä (paitsi tietysti uimareiden kannalta). Sateet vähenevät ja päivälämpötilat nousevat jo yli 20 asteen. Toukokuussa saattaa olla jopa lähelle 30°C. Illat ja yöt ovat yleensä vielä kylmiä, joten lämpimiä vaatteita kannattaa ottaa mukaan. Sää on myös epävakaista, joten huonolla tuurilla voi olla pilvistä ja sateistakin.

Kesä: Kesä on kuumaa ja aurinkoista, lämpötila nousee säännöllisesti 30°C tienoille tai yli.

Syksy: Syyskuu on vielä lämmin kuukausi ja rantakelit erinomaiset ruuhkankin vähenemisen puolesta. Rantabaarit ovat edelleen auki, ja vesiurheiluvälineitä sekä aurinkotuoleja vuokrataan edelleen. Lämpötilat pysyttelevät syyskuussa vielä päivisin päälle 20 asteen, eikä öisinkään välttämättä laske alle sen. Sateiden mahdollisuus kuitenkin kasvaa. Lokakuun aikana päivälämpötilatkin tippuvat jo ajoittain alle 20 asteen, sateita alkaa tulla enemmän, ja rantojen palvelut vähenevät kohti loppukuun lähes nollatasoa. Marraskuu ja joulukuu ovat vuoden sateisimmat kuukaudet.


Teksti, kuvat ja video: Jussi Ryynänen
Videon musiikki: Before I Go / RKVC – Audiokirjasto, Youtube

Jäikö joku asia askarruttamaan tai haluaisitko keskustella Splitistä tarkemmin? Voimme sopia maksuttoman live-konsultoinnin täällä.

Ilmoitukset
Ilmoita
guest
2 kommenttia tai kysymystä Splitistä
Inline Feedbacks
View all comments
Trv
Trv
1 year ago

Pärjääkö Splitissä jalkaisin ilman julkisia kulkuneuvoja?