Iraklion (Heraklion) on Kreetan viidestä suuresta kaupungista suurin ja myös sen pääkaupunki, muistuttaen yleisolemukseltaan monin tavoin Ateenaa.
Kaupunki on hurmaava yhdistelmä venetsialaista arkkitehtuuria, urbaania betonia ja katutaidetta, historian tuulen puhaltaessa kaupunkiin oman värinsä.
Iraklion - Asuminen
Iraklionista löytyy majoituksia kaikista tähtiluokista, laidasta laitaan, jokaiseen makuun ja tarpeeseen. Suurista turistiresorteista niin pieniin kuin keskisuuriin hotelleihin. Majoitusvaihtoehtoja on runsaasti tarjolla keskustassa ja sen ulkopuolella, kuten Ali Karnassoksessa tai Ammoudara-rannan lähellä Gazissa.
Tarjolla on myös yksityismajoitusta, huoneistoja tai huoneita vuokrattavaksi. Budjettiystävällistä majoitusta voi olla hankala löytää ja hostelleja löytyy muutamia - niiden hintataso on yleensä 16 - 20€/yö. Kannattaa huomioida, että hinta yöltä vaihtelee suuresti sesongin mukaan.
Löydä hotelli Iraklionissa Booking.comin karttahausta
Iraklion - nähtävyydet ja tekemistä
Iraklion on elinvoimainen ja kulttuuririkas pieni metropoli, jonka värikäs historia heijastuu erottamattomasti kaupungin maisemaan. Tähän ovat vaikuttaneet Iraklionin merkittävät jälleenrakennustyöt sotien myötä ja sen valinta olympiakaupungiksi.
Pienen, mutta tärkeän lentokentän lisäksi Iraklionista löytyy yksi saaren tärkeimmistä risteily-, vienti- ja tuontisatamista, joka näin ollen tekee kaupungista merkittävän solmukohdan. Se on myös synnyinkaupunki kirjailija Nikos Kazantzakikselle, joka on merkittävä kirjailija kreikkalaisessa nykykirjallisuudessa. Kreeta on niin ikään maailmankuulun maalarin El Grecon kotipaikka.
Iraklion sopii parhaiten kaupunkilomailuun. Siellä on hyvä viettää muutamia päiviä tutustuen niin kaupungin kuin Kreetan rikkaaseen historiaan. Saarella tiedetään kukoistaneen Euroopan ensimmäinen sivistynyt sivilisaatio. Minoalainen kulttuuri vaikutti Egeanmerellä 3100–1100 eaa ja tällöin Iraklionin liepeillä sijaitseva tarunhohtoinen Knossos toimi valtakunnan pääkaupunkina.
Koulesin linnoitus
Tämä linnoitus on nykyolemuksessaan jäänteitä venetsialaisilta. Se on kuitenkin toiminut muun muassa Ottomaanien vallan aikana vankilana. Linnoitus aallonmurtajineen ympäröi nykyistä satamaa päättyen kolmen kilometrin pituiseen aallonmurtajaan, josta etenkin iltaisin on tunnelmallista käydä haistelemassa satamasta lähteviä laivoja. Se on paikallisten suosiossa niin iltakävelyiden, kalastuksen kuin juoksulenkkeilyn saralla.
Itse linnoitus on avoinna vierailijoille ja sesonkiaikana siellä järjestetään kulttuuritapahtumia säävarauksella. Aukioloajat vaihtelevat sesongin mukaan. Pääsylippu on vain muutaman euron luokkaa. Linnoituksessa vierailu ei paikoin sovi liikuntarajoitteisille. Koules on kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta.
Koulesin kupeesta löytyy pala vanhaa venetsialaista satamaa, jossa vielä voi nähdä perinteisiä ja värikkäitä kalastusveneitä nykyaikaisten veneiden lisäksi. Satama toimii myös pienvenesatamana. Vastapäätä Koulesin linnoitusta, vanhan venetsialaisen sataman ja valtatien vieressä, sijaitsevat myös vanhat telakat, joita voi käydä ihmettelemässä.
Morosini, liontaria - leijonienaukio
Aukio on eräänlainen Iraklionin keskipiste, joka dominoi koko keskustaa ja sen lähettyvillä olevia maamerkkejä. Aukio sijaitsee kävelymatkan päässä keskeisiltä paikoilta, kuten Koulesin linnoitukselta.
Leijonienaukio on suosittu ja vilkas kohtaamispaikka niin paikallisten kuin matkailijoidenkin keskuudessa. Epävirallinen nimi 'liontaria' tulee neljästä leijonasta, jotka on veistetty suihkualtaaseen, jota ympäröivät lukuisat kahvilat sekä ravintolat linkittäen keskustan vilkkaimmat kävelykadut yhteen. Kadut ovat suljettuja liikenteeltä. Näin ollen se on loistava levähdyspaikka nähtävyyksien ja ostosten lomassa.
Kivenheiton päässä leijonienaukiosta sijaitsee myös nykyään taidegalleriana toimiva Basilica of St. Mark. Venetsialaista arkkitehtuuria edustavassa tärkeässä rakennuksessa on näytillä paikallisten taiteilijoiden töitä sekä historiallisia esineitä. Lisäksi siellä järjestetään tapahtumia ja toisinaan myös pienimuotoisia markkinoita.
Taidegallerian jälkeen löytyy jälleen eräs venetsialaisten lahja Iraklionin kaupunkikuvaan: Loggia, joka on osa kaupungintaloa. Molemmat rakennukset ovat nuorten ja paikallisten suosiossa, etenkin iltaisin.
Loggiasta alle kahdensadan metrin päässä sijaitsee Agios Titoksen kirkko aukioineen. Se on vierailun arvoinen kohde, vaikkei olisi kovinkaan uskonnollinen ihminen. Sitä ympäröivät myös lukuisat kahvilat ja ravintolat, joissa on vilkas yöelämä etenkin viikonloppuisin.
Kirkko sijaitsee kaupungin kuuluisimman kadun alkupäässä 25 th of August Streetillä, jonka sanotaan olevan yksi kaupungin kauneimpia. Merelle johtava tie luo suoran kävely-yhteyden vanhaan satamaan ja Koulesin linnoitukselle. August Street on saanut nimensä Kreetan vapaustaistelun mukaan.
Plateia Eleftherias -aukio
Paikka ei välttämättä arkkitehtonisesti tarjoile mitään erikoista, mutta tilana se on samanlainen rajapiste kuin Leijonienaukio, yhdistäen monet tärkeät kohteet ja ostoskadut kaupungissa.
Tämä urbaani avara asfalttipäällysteinen tila toimii myös eräänlaisena liikenneympyränä. Lisäksi täältä käsin on helppo napata paikallisbusseja mihin ikinä haluaakin päästä Iraklionin sisällä, esimerkiksi Knossokselle tai muihin kaupungin alueisiin kuten Nea Alikarnassokseen.
Täällä voi istahtaa hetkeksi seuraamaan kaupungin sykettä, jollei sinne ole organisoitu toimintaa. Esimerkiksi jouluna, lähes koko joulukuun, aukio on täynnä kojuja. Se on myös nuorten ja paikallisten suosiossa niin kohtaus- kuin ajanviettopaikkana.
Lähistöllä on myös valtava Elefterios Venizeloksen (kreetalaissyntyinen poliitikko, joka aikanaan yhdisti Kreetan saaren Kreikkaan) patsas aukioineen, josta on maisema nykyiseen satamaan ja merelle.
Vastapäätä aukiota sijaitsee Georgiadi-niminen puisto, joka muistuttaa hieman Ateenan kansallispuistoa, sen sijaitessa keskustan ytimessä kuin keuhkoina kaupungin pölylle. Puisto on kuitenkin huomattavasti pienempi, eikä niin organisoitu.
Knossos
Minoalaisen ja mykeneläisen kulttuurin keskukseen pääsee kaupungista suoralla bussilinjalla numero 2. Matka taittuu parissakymmenessä minuutissa muutamalla eurolla. Osaa palatsista ja sen raunioista on rekonstruoitu.
Lisää tietoa pääsylippujen hinnoista sekä aukioloajoista niin Knossoksesta kuin arkeologisesta museosta. Lippuja Knossokseen ja arkeologiseen museoon voi ostaa myös netistä täältä.
Kaupunginmuurit ja Nikos Kazantzakiksen hauta
Iraklion on ympäröity muureilla, joiden rakentaminen kaupungin suojaamiseksi vihollisilta aloitettiin keskiajalla. Tänä päivänä niitä pitkin on kuitenkin mahdollista kävellä ja vierailla eri bastioneissa tähystellen mereltä hyökkäävien vihollisten sijasta kaupunkia.
Muureja pitkin pääsee myös lähellä keskustaa sijaitsevan Martinengo bastionissa sijaitsevan Nikos Kazantzakikzen haudalle. Iraklionissa syntynyt nykykirjailija, runoilija, filosofi sekä näytelmäkirjailija on epäilemättä yhä edelleen tunnetuimpia kreikkalaisia maailmalla.
Nikos Kazantzakiksen museo sijaitsee viisitoista kilometriä kaupungista etelään Myrtia- nimisessä kylässä, johon pääsee autolla, taksilla tai bussilla.
Pyhän Menaksen katedraali (Agios Minas -katedraali)
Kreetan suurin katedraali sijaitsee lähes keskustan ytimessa lähellä Kornarou- aukiota, jossa on myös Bombain fountain, joka toimii sisäänkäyntinä kaupungin yhteen vilkkaimmista ostoskaduista.
Alle viiden minuutin kävelymatkan päässä katedraalista sijaitsee Agia Ekaterini aukioineen, joka on aikoinaan toiminut myös yliopistona. Siellä sanotaan opiskelleen aikansa merkittäviä filosofeja, kirjailijoita ja taiteilijoita, kuten maalari El Greco. Kyseinen rakennus toimii nykyään myös museona, jossa voi hämmästellä harvinaisia ikoneja ja freskoja.
Lähellä katedraalia, Kalokerinoun toiselta puolelta löytyy myös Euroopan vanhin armenialainen kirkko, kaupunginosassa Agia Triada. Täältä alkaa rosoinen ja unohdettu alue, joka jatkuu aina Priuli Fountainille saakka. Kaupunginosalla ja sen kaduilla on oma tunnelmansa, jota on vaikea sanoin kuvailla. Se sopii erinomaisesti satunnaiselle kävelyretkelle, jonka aikana voi aistia tyystin erilaista urbaania tunnelmaa.
Vaikka alue on kaupungin keskustan vieressä, pääkatujen ja rantaa pitkin viettävän valtatien puserruksessa, rauhallisuuden tunne nousee alueesta päällimmäisenä mieleen. Katutaiteen ystävät ja ihmiset, jotka etsivät kauniita yksityiskohtia, viihtynevät melkoisella varmuudella.
Iraklionin arkeologinen museo
Iraklionin arkeologinen museo on yksi Kreikan ja koko Euroopan tärkeimpiä museoita pitäen sisällään laajan kokoelman minoalaista taidetta, koruja ja jäännöksiä aina neoliittiselta ajalta. Lyhyesti: historiaa 5500 vuoden takaa. Lisäksi täällä voi ihmetellä lähietäisyydeltä mysteeriksi jäänyttä Phaistoksen kiekkoa. Museo on auki niin sesonkiaikana kuin myös talviaikana eli matkailijaystävällisesti ympäri vuoden.
Kotisivu: Arkeologinen museo
Tekemistä perheille - Iraklion
Kreetan luonnontieteellinen museo
Yliopiston kanssa toimiva museo on loistava vierailukohde lapsiperheille ja niille, jotka ylipäätään ovat kiinnostuneet eläimistä, fossiileista, dinosauruksista ja luonnosta. Lisäksi museo tarjoaa simulaattorin maanjäristyksestä. Museo on auki vuoden ympäri ja on ainutlaatuinen niin kokonsa kuin sisältönsä puolesta Kreetalla ja koko Välimerellä. Tarkempia tietoja aukioloajoista ja sisäänpääsylipuista.
Kävely pitkin rantabulevardia
Rantabulevardi alkaa Koulesin linnoituksen vierestä ja jatkuu Pankritio Stadiumille. Rantatieltä löytyy erilaisia näköalapaikkoja, urbaania rosoisuutta graffiteineen, muistomerkkejä, pieniä puistoja, merenrantaa, koirapuiston sekä pienehkön alueen skeittaajille ja lasten leikkipuiston. Paikka paikoin bulevardin varrelta löytyy ravintoloita/kahviloita, joihin pysähtyä. Vaikka valtatie kulkee vieressä, on tänne helppo unohtua upeaa merta katselemaan. Myös luonnontieteellinen museo sijaitsee bulevardin varrella.
Kannattaa kuitenkin huomioida, että etenkin kesäaikaan tänne paistaa lähes koko ajan aurinko, jolta kannattaa suojautua auringonpistoksen varalta. Kävely sopii parhaiten varhaiseen iltaan tai aamuun kesäaikana, kun ei ole liian kuuma tai liian kylmä.
CretAquarium - Iraklion
Akvaario sopii erityisesti lapsiperheille. Se on yksi Kreikan ja Euroopan suurimmista akvaarioista. Täällä pääsee ihmettelemään lähietäisyydeltä yli 2500 erilaista meren asukkia. Akvaario sijaitsee hieman kaupungin ulkopuolella sotilasalueella Gournesissa.
Ilman omaa autoa paikan päälle pääsee myös bussilla, joka suuntaa Hersonnissos-Maliaan. Rakennusta vastapäätä on myös pitkähkö ja hyvin järjestetty hiekkaranta, joten vierailulle kannattaa pakata matkaan myös uimakamppeet. Aukioloajoista ja hinnoista
Ostokset - Iraklion
Suurin osa kaupoista löytyy vanhastakaupungista, kuten kadulta 1886, joka on autovapaa kapea kävelykatu. Täältä ja sen sivukaduilta löytyy matkamuistomyymälöitä ja kauppoja, joista ostaa vaatteita, kenkiä, kirjoja, lakanoita, keittiötarpeita, perinteisempiä tuotteita, kuten rakia, yrttejä, mausteita, makeisia ja nahkatuotteita. Katu muistuttaa enemmänkin katettua toria, joka alkaa Bembo Fountaintilta ja vie tuttuun keskipisteeseen Leijonienaukiolle.
Markkinat ovat osa kreikkalaista kulttuuria ja niitä järjestetään pitkin viikkoa eri kaupunginosissa. Suurimmat ja kuuluisimmat markkinat järjestetään lauantaisin Pateleksessa aamusta iltapäivään. Täältä voi ostaa tuoreita vihanneksia ja hedelmiä suoraan tuottajilta, kalaa, lihaa, oliiveja, hunajaa, mutta myös käyttötarpeita. Tarjonnalla on oikeastaan vain mielikuvitus rajana. Oli näihin tuotteisiin tarvetta tai ei, markkinat itsessään ovat elämys, joka kannattaa käydä kokemassa.
Hinnoista puhuttaessa tinkaaminen ei varsinaisesti kuulu hyvää tapaan. Loppusummaa voi kuitenkin saada hieman pudotettua jos ostaa paljon tai useamman tuotteen kerralla. Kaupungin vilkkaimmat ostoskadut ovat 1886, 25 th of August Street, Dedalou Street ja Dikeosinis Street, jotka kaikki linkittyvät Leijonien aukiolle.
Iraklion torkahtaa hetkeksi iltapäivästä, jolloin kauppojen ja liikkeiden aukioloaikoihin vaikuttaa usein siesta-aika 15-17 välillä. Siesta kannattaa huomioida, kun suunnittelee shoppailua tai vaikkapa kampaajalla käymistä. Suurin osa isoimmista elintarvikekaupoista on auki kuitenkin myös tähän aikaan.
Sama pätee kioskeihin, joita kutsutaan peripteroiksi, joissa pääasiallisesti myydään tupakkatuotteita, juomia ja erilaisia elintarvikkeita sekä lehtiä. Peripteroilla on vakiintunut ja sosiaalisesti vahva asema kreikkalaisessa kulttuurissa. Niissä saattaa nähdä ihmisiä vain viettämässä aikaansa jutustellen myyjän tai puljunpitäjän kanssa.
Ravintolat ja yöelämä Iraklionissa
Ravintolat
Iraklion on täynnä mielenkiintoisia ravintoloita. Merenrantaa pitkin kulkevalla tiellä on paljon ravintoloita, jotka ovat lähinnä turisteille suunnattuja. Leijonien aukiolta löytyy erityisesti hyviä gyrospaikkoja. Plateia Eleftherias -aukion laitamilla on myös niin paikallisten kuin turistienkin suosimia ravintoloita.
Agios Titoksen takana olevat sivukadut ovat sellaisia, joissa voi helposti menettää suuntavaistonsa. Alue on pullollaan erilaisia ravintoloita sekä baareja, joista osa aukeaa vasta illalla.
Kannattaa rohkeasti kokeilla niitä paikkoja, jotka ovat täynnä paikallisia ja testailla erilaisia mezejä tai perinteistä ntakoa. Se on kuivattu ohraleipä tomaatilla, öljyllä ja fetalla ja huuhdellaan alas yhdessä rakin tai viinin kanssa.
Mitä mezeihin tulee, monet ravintolat tarjoavat listoja, joista valita mitä ottaa, mutta niidenkin valikoima menee usein kauden tuotteiden mukaan – älä siis ylläty, jos lautasellasi löytyy etanoita alkukeväästä, jotka nekin ovat saarelaisten suosiossa. Suosituksia tarjoilijoilta kannattaa aina kysyä.
Yöelämä
Yleisesti ottaen Iraklionin yöelämä, mikäli puhutaan rantabileistä ja klubittamisesta, ovat keskittyneet Maliaan ja Hersonnissokseen. Yhtä kaikki myös rantatietä Pankritio Stadiumin ja sen lähistöllä sijaitsevaan muutamaan pieneen ostoskeskukseen suuntaan löytyy joitakin rantabaareja ja klubimaisia komplekseja, kuten Envy ja Edem.
Iraklion - rannat
Iraklion lähialueineen on yksi kehittyneimmistä kohteista Kreetalla mitä tulee lomailuun. Koko rantaviiva aina Iraklionista Hersonnissokseen ja Maliaan on täynnä enemmän ja vähemmän organisoituja rantoja ja palveluita.
Etenkin sesonkiaikana näissä paikoissa on kaikkea mahdollista mitä ihminen saattaa haluta ja kaivata kaiken kattavalta rantalomalta niin hyvässä kuin pahassa. Malia ja Hersonnissos ovat etenkin nuorten matkailijoiden suosiossa vilkkaan yöelämän ja hyvin hoidettujen rantojensa vuoksi. Mikäli haluaa matkaltaan muuta kuin basson jyskettä, kannattaa suunnata muualle.
Ammoudara on seitsemän kilometriä pitkä hiekkaranta, joka sijaitsee lähellä kaupunkia rantabulevardin päädyssä lähellä Pankritio Stadiumia. Ranta alkaa Giofyros-joesta ja päättyy länteen Almyros-joelle ja sen muodostamaan kosteaan joutomaahan, joka kantaa joen nimeä. Ammoudara on ”Blue flagged” - ranta, joka takaa sen, että ranta on kirkasvetinen, hoidettu ja tarjoaa palveluita, kuten aurinkotuoleja, ravintoloita ja vesiurheilua Lähes koko Ammoudaran rantaviivan pituudelta alkaa noin viidenkymmenen metrin syvyydessä kivikkoinen kaistale, joka muistuttaa muinaisesta rantaviivasta.
Almyros-joelta rantaviivaa länteen ranta vaihtuu Ellinoperamataksi, joka on rauhallisempaa aluetta kuin Ammoudara, sillä se ei ole lähellä olevan voimalaitoksen ja teollisuusalueen myötä kovin suosittua aluetta. Ranta on avoin ja tuulinen ja näin ollen erityisesti purjelautalijoiden mieleen. Ellinoperamalle pääsee myös bussilla, kuten Ammoudarallekin paikallisbussin sinisellä linjalla.
Karteros/Florida
Noin seitsemän kilometriä Iraklionista itään on avoin lahti, joka on saanut Florida-lisänimensä vanhasta ravintolasta, jota ei ole enää olemassa. Ranta on matala ja sen hiekka hienoa. Lähistöllä on palveluita aina ruoasta majoitukseen ja vesiurheiluun. Rannalle pääsee kätevästi paikallisbussilla.
Hintataso - Iraklion
Iraklionin hintataso on suomalaiselle varsin edullinen. Matkailijan kannalta oleelliset asiat kuten majoitus, ruoka ja juoma ravintolassa ovat suomalaisille myös huokean hintaisia. Hotellien hinnat nousevat keskikesän sesonkina.
Alla on esimerkkejä ravintola- ja hotellihuonehinnoista Iraklionissa. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja, joissa lähteenä Booking.com.
Pizza ravintolassa
33 cl olut
3* hotelli (toukokuu)
3* hotelli (heinäkuu)
9-12 €
3 €
86 €
102 €
Miten päästä lentokentältä keskustaan
Nikos Kazantzakiksen mukaan nimetty kansainvälinen lentokenttä sijaitsee noin viiden kilometrin päässä kaupungin ulkopuolella. Lentökentältä kaupunkiin pääsemiseksi on lukuisia vaihtoehtoja. Kentän ulkopuolella löytyy niin takseja (noin 20€) kuin suora bussiyhteys kaupunkiin muutamalla eurolla. Matka kentältä kaupunkiin kestää noin 20-25 minuuttia.
Lentokentältä on mahdollisuus ottaa bussi saaren itäisiin osiin, sillä esimerkiksi bussi Agios Nikolaokseen, Ierapetraan tai Sitiaan pysähtyy lentokentän ulkopuolella – kunhan vain muistaa vaihtaa tien puolta. Rethymnoon tai Haniaan on kuitenkin kuljettava keskustan ja pääbussiaseman KTEL:n kautta. Lipun voi ostaa bussista, joten käteistä on hyvä varata lipun ostoon. Lisäksi kentän ulkopuolelta löytyy lukuisia autovuokraamoita.
Iraklionin nykyinen satama sijaitsee lähellä kuuluisaa Koulesin linnoitusta ja vanhaa venetsialaista satamaa. Lentokentältä on helppo napata taksi tai bussi ja sama pätee satamaan. Vasta hiljattain rakennetulle uudelle bussiasemalle on satamasta suorinta tietä alle kymmenen minuutin kävelymatka. Keskustaa kohti on helppo suunnistaa tai halutessaan voi ottaa bussin saaren muihin kolkkiin.
Satamasta liikennöi lisäksi suoria lauttoja niin Manner-Kreikkaan kuin muihinkin Kreikan saariin, kuten esimerkiksi Santorinille ja Rodokselle. Lippuja voi ostaa satamasta laivayhtiöiden kojuista. Minoan Linesin, Seajetsin, Anek Linesin ja yhteyksiä vertailevien sivujen kautta saa hankittua lippuja. Laivalla matkustaessa kannattaa ottaa huomioon sesongin vaikutus reitteihin ja aikatauluihin.
Lauttayhtiöiden vertailusivustoja: Greek Ferries, FerryConnection
Liikkuminen Iraklionissa
Iraklionin sisällä on hyvä ja toimiva paikallisliikenne. Lippuja saa ostettua niin bussista kuin kioskeista, jotka ovat bussipysäkkien läheisyydessä. Aikatauluihin ja bussilinjoihin voi tutustua paikallisliikenteen sivuilla tai ladata puhelimeensa paikallisliikenteen sovelluksen.
Pääbussiasemalta - KTEL - pääsee kaikkialle Kreetalle suhteellisen budjettiystävälliseen hintaan. Aikatauluja, lippuja ja hintoja voi tutkailla ja ostaa myös netissä. KTEL
---
Teksti: Angela M.
Kuvat: Tuomas Hauhia, Adobe Stock & GNTO