Siirry suoraan sisältöön

Pompeji ja Herculaneum

    Pompeji oli 2000 vuotta sitten edistyksellinen roomalainen kaupunki, kunnes se hautautui paksun tuhkakerroksen sekä muun tuliperäisen aineksen alle Vesuviuksen purkautuessa rajusti vuonna 79.

    Kaupunki löydettiin vasta lähes 1700 vuotta myöhemmin.

    Juuri paksun tuhkakerroksen ansiosta Pompeji sekä läheiset pienemmät kaupungit kuten Herculaneum olivat säilyneet eräänlaisessa aikakapselissa huomattavasti paremmin kuin mikään muu sen aikakauden kaupunki.

    Casa degli Amorini dorati
    Casa degli Amorini dorati on yksi Pompejin parhaiten säilyneistä huviloista.

    Rakennuksia, patsaita ja jopa seinämaalauksia väreineen on edelleen paikoillaan Pompejissa. Tosin nyt, kun suojaavaa kerrosta ei ole, niin kosteus ja lämpötilan vaihtelut ovat alkaneet rappeuttaa kaupunkia, joten iso osa Pompejin esineistöstä on siirretty Napolin arkeologiseen museoon parempiin säilytystiloihin.

    Kaupunkeja ei olla kaivettu vielä kokonaan esiin, joten uusia löydöksiä tapahtuu edelleen. Pompejin alueesta noin kolmasosa on vielä kaivamatta.

    Pompeji ja Vesuvius
    Paholainen vaanii joka kulman takana.

    Vesuvius on Euroopan mantereen ainoa aktiivinen tulivuori ja on vain ajan kysymys koska se purkautuu seuraavan kerran. Pienempiä purkauksia on tapahtunut useasti, viimeisin vuonna 1944. Myös seuraava purkaus on todennäköisesti pienempi, mutta myös vuoden 79 (tai vuoden 1995 eaa.) toisinto on jossain vaiheessa mahdollinen.

    Tosin tällä kertaa siihen on varauduttu paremmin, sillä Vesuvius on yksi maailman tarkimmin seuratuista tulivuorista, joten enää se ei tulisi samanlaisena yllätyksenä kuin vuonna 79.

    Pompeji

    Sijainti

    Pompeji (Pompei) on nykyaikainen pieni kaupunki Etelä-Italiassa noin 25 kilometriä Napolista tai 240 kilometriä Roomasta kaakkoon. Pompejin kaivaukset (Scavi di Pompei) kaupungin kyljessä on kuitenkin se tunnetumpi historiallinen Pompeji ja tämänkin artikkelin aihe.

    Saapuminen Pompejiin

    Pompei Scavi -rautatieasemalta on vain sadan metrin matka pääportti Porta Marinalle (tietoja junista löytyy artikkelin lopusta). Matkalla ennen porttia on muutama ravintola sekä mahdollisuus ostaa jäätelöä, vesipulloja, ym. Ravintolat eivät luonnollisestikaan ole tällä sijainnilla hinta-laatusuhteeltaan aivan parhaasta päästä.

    Ravintolatarjontaa portin ulkopuolella.

    Lippuja kaivauksille myydään sekä rautatieasemalla että portilla, mutta ne kannattaa ostaa mieluummin etukäteen täältä. Jos majoittuu Napolissa ja aikoo hankkia Napoli-passin, niin sisäänpääsy Pompejiin kuuluu myös joihinkin sen vaihtoehtoihin.

    Liikkuminen

    Pompeji oli edistyksellinen kaupunki ruutukaavoineen, mukulakivikatuineen ja viemäriverkostoineen.

    Alueella on helppo liikkua, sillä se on jaettu yhdeksään alueeseen (roomalaisilla numeroilla I-IX), ja niiden sisällä talot on numeroitu. Kartta löytyy pompeiisites.orgista. Tämän lisäksi eri rakennuksista on samassa paikassa esittelyt pdf:nä, joten pitämällä vaikka puhelimessa toisella välilehdellä kartan auki ja toisella esittelyt, niin on helppo tietää missä menee ja mikä on kyseisen rakennuksen historia.

    Tärkeimmät rakennukset löytyvät myös Google Mapsista, joten jos ei niin välitä rakennusten taustatiedoista, on sen avulla vielä helpompi suunnistaa pitkin katuja ja kortteleita.

    Pompejin kaupunki
    Myös opasteet risteyksissä ovat hyvät.

    Alue on noin kilometrin pituinen ja lähes yhtä leveä, joten kiertelyyn kannattaa varata vähintään pari tuntia tai enemmän, mikäli aikoo tutustua rakennuksiin hieman tarkemmin.

    Jonkinlainen etukäteissuunnitelma kannattaa reitistä tehdä, niin ei tarvitse kävellä poikkikatuja turhaan edestakaisin eikä jää huomaamatta osaa hienoimmista rakennuksista.

    Pompejin rakennukset

    Kaduilla voi kävellä vapaasti ja moniin taloihin pääsee myös sisälle. Valtaosa niistä on pieniä yksiöitä tai kaksioita, joista löytyy seinien lisäksi vain soraa tai nurmikkoa, mutta joukossa on myös suurempia taloja, joissa on useampia huoneita, patsaita ja seinämaalauksia. Osaan näistä pääsee sisälle.

    Casa della Venere, Pompeji
    Casa della Veneren seinämaalauksia.

    Pompejin suurimpiin rakennuksiin kuuluvat mm. gladiaattoritaisteluihin käytetty amfiteatteri, johon mahtui aikoinaan tuhansia katsojia, sekä teatterit Teatro Grande ja Teatro Piccolo.

    Pompejin amfiteatteri
    Amfiteatteri ulkoa
    Pompejin amfiteatteri
    Amfiteatteri sisältä
    Teatro Grande, Pompeji
    Teatro Grande

    Pompejin keskusaukio oli Foro di Pompei, joka sijaitsee lähellä rautatieaseman puoleista pääporttia. Sen ympäristössä ovat mm. Apollon temppelin sekä suuren basilikan rauniot.

    Foro di Pompei
    Foro di Pompei

    Suurimmat talot ovat usein nimetty sen mukaan, mitä talosta on löytynyt. Nimeämisen perusteena saattavat olla esimerkiksi seinämaalaukset tai patsaat.

    Pompejista löytyy mm. tällaisia talojen nimiä:

    • Loistavan kukan talo (Casa del Fiore Brillante)
    • Kultaisten Amorien talo (Casa degli Amorini dorati)
    • Juhlien talo (Casa del Feste)
    • Onnellisten rakastavaisten talo (Casa degli Amanti Felici)
    • Traagisen runoilijan talo (Casa del Poeta Tragico)

    Suurimpia tai hienoimpia taloja ovat mm.:

    • Casa dei Vettii
    • Casa del Menandro
    • Casa del Fauno
    • Casa del Centenario
    • Casa dei Ceii
    Casa dei Ceii, Pompeji
    Yksi Casa dei Ceiin seinämaalauksista

    Muuta Pompejissa:

    • Palestra Grande sijaitsee heti amfiteatterin vieressä. Se on laaja urheilukenttä, jonka keskellä on uima-allas ja jota reunustaa kolmelta puolelta katettu pylväskäytävä. Nykyään käytävät toimivat näyttelytilana.
    • Museo eli Antiquarium di Pompei löytyy heti pääsisäänkäynnin vierestä.
    • Kaupungissa on lisäksi useiden tavernojen sekä parin kylpylän rauniot.

    Kohteita ympäristössä

    Pompejin lähistöllä on muitakin yksittäisiä hyvin säilyneitä kohteita, joihin pääsee pääportilta edestakaisin minibusseilla. Nämä kohteet löytyvät pompeiisites.orgin valikosta nimellä "The Sites".

    Näihin voi ostaa yhdistelmälippuja Pompejin lipun kanssa.

    Herculaneum

    Herculaneum on Pompejia selvästi pienempi kaupunki lähempänä Napolia, jossa pääsee kiertelemään vapaasti useimmissa rakennuksissa. Sen kiertää ympäri noin tunnissa.

    Herculaneum
    Alue näkyy suurimmaksi osaksi tässä kuvassa.

    Kuten Pompejikin, myös Herculaneum sijaitsee modernimman kaupungin, Ercolanon, yhteydessä. Herculaneum hautautui vuonna 79 noin 16 metrin paksuisen tuhka- sekä hohkakivikerroksen alle, ja paikalle rakennettiin myöhemmin Ercolanon kaupunki. Osa kaupungista on jouduttu purkamaan kaivausten tieltä.

    Kaivauksiin kuuluu myös pieni museo.

    Herculaneum, Italia

    Napoli-Pompeji-Sorrento-juna

    Circumvesuviana on paikallisjunarata Vesuviuksen juurella, jolla pääsee Pompejiin joko pohjoisesta Napolista tai etelästä Sorrentosta. Matka-aika on molemmista noin puoli tuntia ja hinta vajaa 5 euroa.

    Circumvesuviana ei kuulu kansallisen Trenitalian junaverkkoon, joten sitä kautta ei kannata yrittää ostaa lippua tai etsiä aikatauluja. Lipun voi ostaa asemalta ja Circumvesuvianan aikataulut Napolin ja Sorrenton välillä löytyvät täältä. Pompejin kaivausten viereinen juna-asema on Pompei Scavi (usein myös Pompei Scavi - Villa dei Misteri).

    Jos lähtee Napolista, niin kannattaa astua junaan jo lähtöasemalla Porta Nolanassa, niin saa varmistettua istumapaikan. Junat ovat ainakin kesällä ääriään myöten täynnä, ja suurin osa tulee kyytiin vasta seuraavalta asemalta eli päärautatieasemalta. Näiden välimatka on 700 metriä ja Porta Nolana on hieman lähempänä keskustaakin, joten sinne on useimpien nopeampi kävellä.

    Jos lähtee Napolin päärautatieasemalta (esimerkiksi Roomasta tullessa), niin Circumvesuvianan junat lähtevät kerrosta alempaa kuin muut junat ja saapuvat kaukojunat.

    Myös Herculaneumin lähellä oleva asema, Ercolano Scavi (välimatkaa Ercolanon asemalta kaivauksille on 700 metriä), on saman Napoli-Sorrento-reitin varrella, mutta useimmat Circumvesuvianan junat eivät pysähdy siinä, vaan vain reilusti kalliimmat Express-junat.


    Teksti ja kuvat: Jussi Ryynänen

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 kommenttia Pompejista ja Herculaneumista
    Inline Feedbacks
    View all comments