Siirry suoraan sisältöön

Budapestin lentokenttä

Budapestin lentokenttä, Ferenc Liszt Airport, sijaitsee 20 kilometrin päässä ydinkeskustasta. Se ei ole Budapestin kaupungin kokoon nähden suuri kenttä, sillä se oli Euroopan matkustajamäärien vertailussa eri lentokenttien välillä vuonna 2023 vasta sijalla 38.

Budapestin lentokentällä on kaksi terminaalia ja kolmas on rakenteilla, se on tarkoitus avata vuonna 2028. Ykkösterminaali on ollut poissa käytöstä yli 10 vuotta, kun Unkarin kansallinen lentoyhtiö Malév meni konkurssiin, mutta sen uudelleenavaaminen on ollut suunnitteilla kunnes terminaali 3 valmistuu.

Budapest lentokenttä Ferenc Liszt
Lähtöalueen ostos- ja ravintolatarjontaa

Käytössä on tällä hetkellä vain terminaali 2, joka jakaantuu lähtöselvityksessä 2A:han ja 2B:hen. A-puolelta selvitetään yleensä lennot Schengen-alueen ulkopuolisiin maihin ja 2b:stä Schengen-alueelle eli myös Suomeen.

Lähtöportit taas menevät toisin päin, eli A:lla alkavista porteista pääsee Schengen-maihin ja B:llä alkavat ovat passintarkastuksen toisella puolella.

Lähtöselvitys, Budapestin lentokenttä
2B-lähtöselvitysaluetta

Budapestin lentokentältä keskustaan

Keskustaan siirtymiselle on vaihtoehtoina bussi, taksi tai juna. Bussit ja taksit lähtevät suoraan saapuvien alueen edestä.

Useimmille lentokenttäbussi on julkisen liikenteen vaihtoehdoista kätevin, sillä se ajaa suoraan ydinkeskustaan kaikkien metrolinjojen risteyskohtiin, joista voi tarvittaessa jatkaa eteenpäin.

Myös taksin saaminen on Budapestissa hyvin ja luotettavasti järjestetty.

Bussit

100E Airport Express ajaa lentokentän ja ydinkeskustan väliä. Hinta on 2200 HUF eli noin 5.60 €.

100E Airport Express -bussi Budapestin lentokentällä
Valotaululla vasemmalla näkyvät 100E- ja 200E-bussien lähtöajat.

Bussit lähtevät heti ulko-ovien edestä ja pysähtyvät keskustassa kolmessa paikassa: Kálvin tér, Astoria ja Deák Ferenc tér. Tér tarkoittaa aukiota.

Pysäkit ovat vain kilometrin sisällä toisistaan, mutta mahdollisten metrojatkoyhteyksien voi olla merkityksellisempää millä pysäkillä jää pois. Vihreälle neloslinjalle pääsee vain Kálvin tériltä, Astorian pysäkiltä pääsee vain punaiselle kakkoslinjalle ja Deák Ferenc tériltä pääsee linjoille 1,2 ja 3. Budapestin metrokartta ja neljä metrolinjaa löytyvät täältä.

100E:hen ei käy normaali kaupunkiliikenteen lippu, vaan erillisiä lippuja voi ostaa esimerkiksi saapuvien aulan infotiskiltä, automaateista ulkoa pysäkin vierestä tai etukäteen netistä. Busseja kulkee päivällä noin 6-8 minuutin välein, yöllä harvemmin.

Takaisinpäin lentokentälle lähtöpysäkkejä ovat vain Deák Ferenc tér ja Kálvin tér sekä öisin lisäksi Astoria. Deák Ferenc térin pysäkki on Károly körútin varrella Városháza parkin edessä ja Kalvin térin pysäkki on Üllői útin alkupäässä lähellä Kalvin térin metroasemaa. Pysäkkien infotauluissa lukee Airport Express.

Bussi 200E lähtee 100E:n vierestä ja ajaa päivisin päivisin Kőbánya-Kispest-metroasemalle ja öisin Határ út -metroasemalle ja takaisin. Nämä sijaitsevat metron kolmoslinjan alkupäässä, joten 200E sopii erityisesti niille, jotka asuvat kolmoslinjan varrella, eivätkä halua turhaan maksaa ylimääräistä päästäkseen 100E:llä ensin keskustaan. 200E-bussin hinta on alle euron.

Tosin öisin metro ei kulje, joten sen takia päätepiste on silloin Határ út, josta voi jatkaa yöbussilla keskustaan.

Juna

200E-bussi pysähtyy matkalla myös Ferihegyn juna-asemalla kuuden kilometrin päässä lentokentästä. Sieltä voi jatkaa junalla eteenpäin Nyugatin asemalle ja kävellä sieltä lähiympäristöön, mikäli asuu alueella, tai jatkaa tarvittaessa junalla ympäri Unkaria. Nyugatin asema sijaitsee keskustan pohjoisosassa lähellä Parlamenttitaloa.

Lisätietoja bussi-juna-yhdistelmästä ja lipuista löytyy lentokentän sivuilta.

Taksi

Yli 100 vuotta vanhalla Fö-taksifirmalla on sopimus lentokentän kanssa päivystää yksinoikeudella saapuvien aulan edessä.

Fö-taksi lentokentällä
Matka tilataan kuvan kopista.

Taksia ei oteta suoraan, vaan kuvassa näkyvän myyntikojun kautta. Sinne ilmoitetaan osoite, henkilömäärä ja laukkujen määrä. Takaisin saa printattuna tiedot, taksin numeron sekä arvioidun hinnan. Tämä printti annetaan kuskille.

Lopullinen hinta määräytyy lain mukaan vasta taksamittarin perusteella, mutta se täsmää erittäin hyvin arvioon. Matka maksetaan lopuksi kuljettajalle.

Minibussi

Toinen vaihtoehto taksille on myös minibussi/tilataksi. Sen voi varata etukäteen netissä, mutta myyntitiskejä on myös heti laukkuhihnojen vieressä sekä saapuvien aulassa.

Lisätiedot: minibud.hu

Ilmoitukset
Ilmoita
guest
0 kommenttia tai kysymystä Budapestin lentokentästä
Inline Feedbacks
View all comments