Siirry suoraan sisältöön

Varsovan lentokenttä

Varsovan lentokenttä, viralliselta nimeltään Warsaw Chopin Airport (WAW) on Puolan suurin lentoasema ja Varsovan päälentokenttä. Lentokenttä sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Varsovan keskustasta. Tätä lentokenttää käyttävät kansalliset lentoyhtiöt, kuten Finnair.

Pienempi lentokenttä, Varsova Modlin (WMI), sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Varsovan keskustasta. Tätä lentokenttää käyttää Ryanair.

Lentokenttä Varsova Chopin

Varsovan Chopin-lentokenttä avattiin alun perin vuonna 1934, jonka jälkeen kenttä on kehittynyt valtavasti. Vuonna 2001 lentokenttä nimettiin Frédéric Chopinin mukaan, kunnioittaen Puolan suurta musiikkisäveltäjää.

Terminaalit

Varsovan Chopin-lentokentällä on yksi päärakennus, josta kaupalliset lennot lähtevät ja tämän nimi on Terminaali A. Varsovan lentokentällä ei siis ole huolta terminaalin vaihdosta. Samasta terminaalista lähtevät niin ikään Schengen-alueen ulkopuoliset lennot.

Lähtöselvitys

  • Lähtöselvitys avautuu yleensä 2 tuntia ja sulkeutuu 45 minuuttia ennen lentoa. Tarkistathan vielä ohjeet lentoyhtiöltäsi, sillä käytännöissä saattaa olla eroja.
  • Lähtöselvityksen Finnairilla voi tehdä netissä, lentokentän itsepalveluautomaateilla tai lähtöselvitystiskeillä. Jos sinulla on ruumaan menevää tavaraa, täytyy lähtöselvitystiskillä käydä joka tapauksessa viemässä laukut. Lentosi lähtöselvitystiskien numerot näet lentosi kohdalta lähtöaulan monitoreista.

Turvatarkastus

  • Varsovassa on käytössä vanhanmalliset läpivalaisulaitteet, joten koneeseen vietävät nesteet saa olla korkeintaan 100 millilitran pakkauksissa ja ne täytyy pakata läpinäkyvään, uudelleensuljettavaan max. 1 litran pussiin.
  • Täältä näet mitä ei saa viedä ruumaan menevässä tavarassa tai käsimatkatavarassa.

Palvelut

Chopin-lentokenttä tarjoaa laajan valikoiman palveluja ja mukavuuksia matkustajille. Täältä löydät listauksen ravintoloista ja täältä listauksen kaupoista.

  • Lentokentällä on useita lounge-tiloja, jotka tarjoavat rauhallisen ympäristön työhön tai rentoutumiseen ennen lentoa. Nämä tilat tarjoavat muun muassa ilmaisen Wi-Fi-yhteyden, välipaloja ja juomia sekä mukavat istuimet.
  • Business Pass Premium on palvelu, joka mahdollistaa käyttää Fast Track -reittiä ja päästä yhteen kolmesta Executive Loungesta: Fantazja, Preludium tai Etiuda Chopin-lentokentällä. Business Pass Premiumin käyttöön tarvitset lentopäivänä voimassa olevan boarding passin sekä Business Pass Premium Single Entry -lipun, joka on ostettu netistä (QR-koodin muodossa) hintaan 200 PLN. Huomioithan, että nettilippu, toisin kuin kioskista ostettu lippu, on voimassa valittuna päivänä. Tällä hetkellä tämä vaihtoehto on edullisin. Business Pass Premiumin voi ostaa verkossa täältä.
  • Wi-Fi on ilmainen ja saatavilla koko lentokentän alueella.
  • Perhepalvelut: Perheille on tarjolla erityisiä palveluita, kuten lasten leikkialueita, vauvanhoitohuoneita ja perheystävällisiä ravintolavaihtoehtoja.
  • Erityistarpeet: Lentokenttä tarjoaa laajat palvelut liikuntarajoitteisille matkustajille, mukaan lukien esteettömät sisäänkäynnit, hissit ja erityiset avustuspalvelut.
  • Laukunsäilytyslokerot löytyvät tuloaulan tasolta B- ja C-alueiden välistä. Lokeroita voi vuokrata aina 72 tuntiin asti. Maksu kortilla tai käteisellä.

Varsovan lentokentältä keskustaan

Lentokentältä keskustaan pääsee kätevästi junalla, bussilla sekä tietysti taksilla. Kannattaa huomioida, että junien ja bussien matka-ajassa lentokentältä keskustaan ei ole juurikaan eroa. Nopein reittivalinta ja kulkuneuvoehdotukset julkiselle liikenteelle kannattaa tarkistaa Google Mapsin reittihausta tai Varsovan julkisen liikenteen sivuilta.

Juna:  Linjat S2 ja S3 menevät lentokentältä keskustaan. S2 pysähtyy asemalla Warszawa Śródmieście (Varsovan keskusta) ja S3 asemalla Warszawa Centralna (Varsovan päärautatieasema). Nämä sijaitsevat maan alla vieri vieressä, joten linjan valinnalla ei ole väliä. Keskustan asemat eivät ole pääteasemia, joten kannattaa tarkistaa pääsetkö lähemmäs matkustamalla muille asemille.

Matka-aika lentokentältä keskustaan on noin 25 minuuttia ja lippu maksaa 4.40 PLN (75 minuutin kertalippu).

Lentokentän juna-asema sijaitsee tuloaulatasoa alempana. Tuloaulassa on selkeät kyltit juna-asemalle. Lipunmyyntiautomaatit sijaitsevat välitasossa, tuloaulatason sekä juna-aseman välissä. Automaatista voi ostaa lippuja pankkikortilla tai käteisellä.

Lentokenttäjuna - Varsova
Lentokenttäjuna S3 - Varsovan lentokentältä keskustaan pysähtyy päärautatieasemalla.

Bussi: Matka-aika bussilla keskustaan on noin 25 minuuttia ja lippu maksaa 4.40 PLN. Bussipysäkki sijaitsee tuloaulatasossa terminaalin ulkopuolella. Kaupunkibusseja ei pidä sekoittaa kaukoterminaalin busseihin, jotka lähtevät eri paikasta. Kaukoterminaalikyltit ovat nimillä Coach station / Bus station.

Taksi, Bolt tai Uber:

Taksi Varsovan lentokentältä keskustaan maksaa noin 11-15€. Taksin lisäksi Uberilla ja Boltilla on omat alueensa kylteillä varustettuna aivan terminaalin tuloaulan edessä. Uberin tai Boltin sovelluksesta on näppärintä tarkistaa sen hetkinen hinta haluamaasi kohteeseen. Auto tilataan ja maksetaan sovelluksesta, jolloin saat koodin, joka näytetään kuljettajalle. Kuljettaja vahvistaa koodilla matkan ja varmistaa, että hän on oikea kuljettaja.

Autonvuokraus: Useat kansainväliset ja paikalliset autovuokraamot toimivat lentokentällä, listauksen löydät täältä.

Lentokenttä Varsova Modlin

Varsovan Modlinin lentokenttä sijaitsee noin 40 kilometriä luoteeseen Varsovasta. Lentokenttä palvelee pääasiassa halpalentoyhtiöitä. Ryanair lentää Helsinki-Vantaalta Modlinin lentokentälle.

Modlinin lentokentältä Varsovan keskustaan

Bussi: Modlinin lentokentän ja Varsovan keskustan väliä kulkevat Contbus ja Flixbus. Matka-aika on noin 55 minuuttia ja hinta n. 7-9€.

Taksi: Modlinin lentokentältä Varsovan keskustaan maksaa noin 29€ - 35€. Myös Uber ja Bolt kuljettavat Modlinin lentokentältä ja sovelluksesta näet sen hetkisen hinnan. Matka-aika on 40 minuuttia.

---

Teksti & kuvat: Jussi Ryynänen

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Varsovan lentokentästä
Inline Feedbacks
View all comments