Hersonissos on vahvasti turismista elävä kaupunki Kreetan pohjoisrannikolla. Matkailijalle on tarjolla koko paketti pienellä alueella: hienoja rantoja, kiva rantakatu, vaatekauppoja, ravintoloita, kahviloita ja baareja lähes loputtomiin.
Hersonissos on tunnettu erittäin vilkkaasta yöelämästään, ja kohde sopiikin parhaiten joko nuorille, jotka tykkäävät laajasta baari/-klubitarjonnasta tai lapsiperheille, jotka arvostavat monipuolisia lomailuvaihtoehtoja, sillä lukuisten rantojen lisäksi lähistöllä on tarjolla mm. erilaisia teemapuistoja eri ikäisille vesipuistoista alkaen.
Missä asua
Hersonissos on jakaantunut kahteen täysin erilaiseen osaan. Vanha Hersonissos on hyvin pieni kylä pari kilometriä merenrannasta sisämaahan päin ja matka sinne on melko jyrkkää ylämäkeä. Se ei ole kuitenkaan syy miksi Hersonissokseen yleensä matkustetaan, vaan varsinainen lomakohde sijaitsee meren äärellä.
Uudempi keskusta tunnetaan nimellä Hersonissos Limenas (tai Limenas Chersonisou), jossa Limenas tarkoittaa satamaa. Kun puhutaan Hersonissoksesta, niin lähes aina tarkoitetaan juuri Limenasia eikä vanhaa kylää.
Keskusta alkaa satamasta ja jatkuu noin 1,5 kilometriä kohti etelää. Sataman aallonmurtaja ja sen viereinen niemi erottuvat kartalla erittäin hyvin. Hersonissoksen pääkatu on kaupungin läpi kulkeva El. Venizelou, jonka varrelta löytyy paljon palveluita. Keskustaksi voi laskea sen alueen, jossa El. Venizeloun ja rannan välissä on sunsaasti sivukatuja, joten sijainti tällä alueella olisi erittäin keskeinen, ja lähettyvillä olisi myös hyvä valikoima rantoja.
Satamasta kohti etelää ja keskustaa alkaa baarikatu (Agias Paraskevis), joka on öisin yksi Kreetan vilkkaimmista kaduista lukuisine yökerhoineen, joten sen läheisyyttä kannattaa välttää, mikäli haluaa nukkua ilman korvatulppia. Baarikatu on noin 400 metrin mittainen ja loppuu etelässä McDonald'siin. Tosin rantakadulla myös McDonald'sin eteläpuolella on ravintoloita. Mutta vähän kauempana baarikadusta ympäristö on todennäköisemmin rauhallista.
Lapsiperheiden kannattaa myös huomioida mahdollinen sijainti Star Beachin läheltä, josta on lisää rantaosiossa. Suuria hotellikomplekseja uima-altailla on enemmän pisimmän rannan takana sataman ja niemen pohjoispuolella kuin keskustassa.
Löydä hotelli Hersonissoksessa Booking.comin karttahausta
Hersonissos videona (kesäkuu 2023)
Hersonissoksen rannat
Hersonissos on hyvä rantalomakohde, vaikka aivan Kreetan parhaita paratiisirantoja kohteesta ei löydykään. Muutaman kilometrin säteellä voi käydä kahden viikon lomalla vaikka eri rannalla joka päivä, ja rantojen tyyppi vaihtelee keskenään hyvinkin paljon.
Aivan keskustassa rantakadun vieressä on pari hiekkarantaa, jotka ovat melko kapeita ja erittäin suosittuja. Kun kävelee keskustasta pohjoiseen tai etelään, niin vastaan tulee useita vaihtoehtoja, joita ei ole edes merkitty Googlen karttoihin. Ne löytää paremmin, jos vaihtaa satelliittiversioon.
Keskustassa ja sen eteläpuolella rannat ovat tummempaa hienoa hiekkaa, mutta kohti pohjoista mentäessä hiekka muuttuu vaaleammaksi ja karkeammaksi.
Alle on listattu Hersonissoksen parhaat rannat, joista osa menee jo kaupungin rajojen ulkopuolelle.
Star Beach
Star Beach on laaja kompleksi rantoja, uima-altaita, liukumäkiä, baareja, auringonottoalueita sekä vesiurheilua. Kuva Star Beachin aktiviteeteista löytyy tästä. Lisäksi tarjolla on myös mm. benjihyppyä sekä merenneitokoulu lapsille.
Alue sopii hyvin lapsiperhelle tai nuorisolle, jotka tykkäävät notkua allasbaarissa tai vesiurheilla.
Star Beachin alueelle on vapaa pääsy, mutta kukkaroa joutuu kaivamaan, mikäli haluaa tehdä jotakin. Jos asuu Star Beach Villagessa (linkki Booking.comiin), niin suurin osa alueesta on ilmaista.
Etäisyys Hersonissoksen keskustasta on 1,5 kilometriä kohti etelää.
Chrysi Ammos
Chrysi Ammos Beach sijaitsee heti Star Beachin jälkeen, eli noin pari kilometriä keskustasta etelään. Ranta on melko pieni, mutta hiekka on hienoa ja merenpohja on matalaa, joten se nousee yhdeksi Hersonissoksen parhaista rannoista. Chrysi Ammos tunnetaan myös nimellä Meltemi Beach sen takana sijaitsevan ravintolan mukaan.
Chrysi Ammoksen vieressä on myös Alekos Garden Beach, joka on suunnilleen yhtä hyvä ranta kuin Chrysi Ammoskin, mutta vähän pienempi. Myös sen takana on Alekos Garden -ravintola.
Pohjoinen ranta
Sataman pohjoispuolella on Hersonissoksen pisin ranta (n. 500 m), jota voisi kutsua kaupungin päärannaksi. Se on sekoitus hienompaa tummaa hiekkaa ja karkeampaa vaaleaa hiekkaa. Merenpohja on ajoittain kallioinen.
Ranta alkaa hyvin kapeana, kuten yllä olevasta kuvasta näkyy, mutta levenee kohti pohjoista. Rannalta löytyy hyvin palveluita.
Gefiri
Gefiri Beach (Παραλία Γεφύρι, sijainti 35.3310, 25.3856) sijaitsee noin kilometrin päärannasta pohjoiseen ja kuuluu jo vaaleamman ja vähän karkeamman hiekan rantoihin.
Sarantari
Sarantari on lähes autioranta kallioiden suojassa vain pari sataa metriä edelliseltä Gefiri-rannalta kohti pohjoista, eli pari kilometriä keskustasta pohjoiseen.
Sarantarille pitää laskeutua portaita pitkin. Portaiden yläpäässä on ravintola.
Anissaras Beach
Anissaras on kylä Hersonissoksen pohjoispuolella, jonka alueella jo kaksi edellistä rantaa sijaitsevat. Kylän pääranta alkaa, kun rannikko muuttuu etelä-pohjoissuuntaisesta itä-länsisuuntaiseksi. Pitkä ranta on edellisten tavoin pääosin vaaleaa ja karkeampaa hiekkaa, ja rannan takana on useita tasokkaita hotelleita uima-altailla sekä paljon palveluita.
Tekemistä Hersonissoksessa
Vesipuistot
Kreetan suurin vesipuisto Acqua Plus sijaitsee reilun viiden kilometrin päässä Hersonissoksesta sisämaahan päin.
Lisätiedot: acquaplus.gr
Lisäksi Hersonissoksen alueelta löytyy pienempi Star Beach, josta löytyy tietoa ranta-osiosta.
Veneretket
Hersonissoksen satama sijaitsee heti keskustan pohjoispuolella. Sen erottaa hyvin kartalla näkyvästä niemestä ja aallonmurtajasta.
Satamassa myydään erilaisia risteilyjä, mm. alla olevan kuvan merirosvolaivassa. Risteilyt ovat yleensä uimataukoja kauniissa lahdissa ja siirtymisiä niiden välillä.
Vanha Hersonissos
Kuten Missä asua -osiossa todettiin, se tunnetumpi ja uudempi Hersonissos sijaitsee meren äärellä ja vanhempi kylä n. 2-3 kilometrin matkan päässä ylämäkeä sisämaahan päin.
Kylä on hyvin pieni ja periaatteessa ihan kiva, mutta kuten alempi kaupunkikin, melko turistivetoinen.
Yöelämä
Hersonissos on Kreetan tunnetuimpia yöelämän keskuksia, jossa useat baarit ja yökerhot ovat auki aamuun asti. Baareja on myös pääkatu El. Venizeloun varrella, mutta varsinainen keskittymä on pohjoisempana, erityisesti Agias Paraskevisin varrella, joka alkaa McDonald'silta ja päättyy 400 metriä myöhemmin satamaan.
Mikäli haluaa loman aikana vaihtelua, niin yöelämästään ehkä vielä tunnetumpi kuin Hersonissos, Malia, sijaitsee noin 8 kilometrin päässä Hersonissoksesta. Siellä on myös oma baarikatunsa.
Aquaworld – Mereneläviä ja matelijoita
Kreetan ensimmäisenä avatusta akvaariosta löytyy merenelävien lisäksi matelijoita ympäri maailmaa. Suurin osa eläimistä on pelastettuja, ja joidenkin kanssa pääsee myös kosketusetäisyydelle.
Kylämuseo
Lychnostatis Open Air Museum esittelee kreetalaista kulttuuria kylän muodossa. Näytteillä on vanhaa välineistöä laidasta laitaan useissa rakennuksissa. Kylää voi kiertää omaan tahtiin ja kuunnella halutessaan audio guiden välityksellä tietoa kyseisestä kohteesta.
Paitsi rakennuksia ja välineistöä, kylästä löytyy myös erilaisia kasveja, yrttejä, ym. Paikka on lapsillekin kiinnostavampi kuin olisi pelkkä sisämuseo, jossa on vain asioita vitriineissä.
Museo sijaitsee Chrysi Ammos ja Alekos Garden -rantojen välittömässä läheisyydessä, joten Lychnostatis on helppo yhdistää rantapäivään niillä.
Lisätiedot: lychnostatis.gr
Dinosauruspuisto
Dinaosauria Park sijaitsee n. 10 km Hersonissoksesta länteen kohti Iraklionia.
Labyrinttipuisto
Labyrinth Park sijaitsee 5-6 kilometrin päässä Hersonissoksesta sisämaahan päin. Etäisyys Acqua Plus -vesipuistolta on alle 2 kilometriä.
Ostokset
Hersonissoksen pääostoskatu on kaupungin läpi kulkeva El. Venizelou. Sen varrelta noin kilometrin matkalta löytyy paljon vaate-, koru,- ja matkamuistomyymälöitä.
Lisää kauppoja löytyy E. Venizeloun pohjoispään sivukaduilta kohti rantaa ja baarikatua, kuten alla olevan kuvan kävelykatu Agias Paraskevikselta.
Lentokentältä Hersonissokseen
Hersonissos sijaitsee noin 25 kilometrin päässä Kreetan pääkaupungin Iraklionin kansainvälisestä lentokentästä. Vaihtoehtoina siirtymiseen ovat bussi tai taksi.
Bussi
Iraklionin linja-autoasemalta lähtevät bussit pysähtyvät lentokentällä matkalla kohti itää ja Hersonissosta, ainakin jos eivät ole täynnä. Matka kestää noin 38 minuuttia.
Lentokentän pysäkki ja lipunmyynti (kuva yllä) löytyy tien varresta, kun lähtee ovista oikealle.
Aikataulut ja liput löytyvät täältä. Em. linkin aikatauluissa Hersonissos on nimellä Chersonisos ja lentokenttä nimellä D.Aerodromio. Bussit ovat tilavia ja hyvin ilmastoituja.
Hersonissoksessa ei ole bussiasemaa, vaan autot ajavat päätietä kaupungin läpi ja jatkavat kohti itää. Pysäkit matkalla ovat numeroitu. Kannattaa katsoa etukäteen vaikka Googlen kartasta, mikä pysäkki on lähimpänä omaa majoitusta. Hersonissoksen keskustan pysäkit (kartalla bus stop) ovat 20, 21 ja 22.
Bussissa on rahastaja, joka paitsi tarkastaa liput, myös ilmoittaa mikä pysäkki on seuraavana. Hänelle kannattaa myös ilmoittaa poistuessa, jos pitää saada pysäkillä matkalaukut mukaan tavarasäiliöstä. Kreetalla kuljettaja hoitaa ajamisen, rahastaja kaiken muun.
Taksi
Taksitolppa on terminaalin edessä ja matka maksetaan mittarin mukaan. Etukäteen tilattu taksi Iraklionin kentältä Hersonissokseen maksaa noin 38-45 euroa ja matka kestää 20-25 minuuttia.
Teksti, kuvat ja video: Jussi Ryynänen
Videon musiikit: Bottle Of Something/TrackTribe, Dodo Bird/Quincas Moreira, Summer/JHS Pedals – Audiokirjasto, Youtube
Miksi vanha Hersonissos on turistimainen?
Vähän liian monessa kyltissä lukee joko authentic tai traditional. Ja turisteja vartenhan noita sanoja käytetään. Eikä se keskusaukiolla ravintolan edessä istuva perinteiseen kreetalaiseen pukuun puettu ihmisen kokoinen nukkekaan varsinaisesti herättänyt fiilistä autenttisesta kylästä. 🙂