Alanya on Turkin suosituimpia rantalomakohteita, jonka kultaiset hietikot ja halpa hintataso ovat olleet jo vuosikymmeniä pohjoiseurooppalaisten pakettimatkalaisten suosiossa.
Alanyan lukuisat all inclusive -hotellit houkuttelevat lapsiperheitä lomailun helppoudellaan, toisaalta kaupungin sykkivä yöelämä houkuttelee nuoria lomailijoita Turkin Rivieralle. Alanya sopii siis helppoa lomailua etsivälle!
Missä asua Alanyassa
Alanyan hotellitarjonnasta löytyy runsaasti valinnanvaraa. Leijonanosa kaupungin hotelleista sijaitsee rannan tuntumassa.
Damlataş-rannan ja pääkatu Atatürkin välissä kulkeva Güzelyalı-katu on täynnä sijainniltaan erinomaisia hotelleja, mikäli haluaa asua keskustan vilinässä. Toinen erinomainen sijainti menoa ja meininkiä kaipaaville on satama-alueen itäpuolelta alkavan Keykubat-rannan läheiset alueet. Siellä lyhyen etäisyyden päässä ovat ranta, keskustan ostos- ja ravintolamahdollisuudet sekä sataman läheisyydessä sijaitsevat Alanyan suosituimmat yökerhot.
Mitä kauemmaksi keskustasta mennään, sitä rauhallisemmaksi Alanya muuttuu. Viisi kilometriä keskustasta itään sijaitseva Oba ja 10 kilometriä itään sijaitseva Mahmutlar ovat rauhallisia alueita, joista löytyy Alanyan korkeatasoisimmat hotellit sekä erinomainen ravintolavalikoima. Molemmilta alueilta on hyvät julkisen liikenteen yhteydet Alanyan keskustaan.
Löydä hotelli Alanyassa Booking.comin karttahausta
Alanya tarjoaa runsaasti luontonähtävyyksiä
1. Dim-joki patikoijille — raikas retkikohde Alanyan kuumuudelle
12 kilometrin päässä Alanyasta sijaiteva Dim-joki (Dim çayı) ja sen kansallispuisto on mainio päiväretkikohde. Turkoosina virtaavan joen varrella voi nauttia vuoristomaiseman kauniista luonnosta patikoiden ja pulahtaa kylmän raikkaaseen veteen. Vuorimaisemaisessa kansallispuistossa on viileämpää kuin kaupungissa, minkä takia Dim-joelle paetaan etenkin kuumimpina päivinä.
Dim-joen varrelta löytyy luonnonmaisemien lisäksi nähtävyyksiä, kuten Dim-pato (Dim barajı), joka tuottaa vettä ja sähköä Alanyalle, sekä tippukiviluola (Dim magarasi).
Alueella on runsas määrä ravintoloita, joissa nauttia lounasta retkeilypäivän lomassa. Picnic-eväitä ei siis tarvitse kantaa mukana, mikäli haluat päästä helpommalla. Runsas aamiainen tai lounas irtoaa noin 10 euron hintaan.
Dim-joelle pääsee niin julkisin kulkuneuvoin kuin taksillakin, joka maksaa noin 20 euroa per suunta.
2. Alanyan linnoitus (Alanya Kalesi)
Kivimuurien ympäröimä Alanyan linnoitus sijaitsee kaupungin keskustan eteläpäässä sijaitsevalla niemekkeellä. Linnoitus on todistanut pitkän historiansa aikana niin hellenistisen, roomalaisen, bysanttilaisen kuin ottomaanien aikakauden.
Nykyään linnoituksen muurien sisällä olevat alueet ovat ulkoilmamuseota, jonka alueella voi tallustella suurimmaksi osaksi ilmaiseksi. Aluetta kiertää yhteensä 6,5 kilometria kivimuureja. Varsinaista komeaa linnaa on turha odottaa, sillä jäljellä on pääosin raunioita. Linnan alueelle peritään 10 liiran (n. 2 euron) pääsymaksu. Linnoitukselle kannattaa mennä maisemien vuoksi ja se onkin suosittu valokuvauspaikka etenkin auringonlaskun aikaan, jolloin Alanya avautuu kauniisti suoraan alapuolella.
Linnoitukselle pääsee kätevästi bussilla tai köysirataa pitkin, joka lähtee Damlataş-luolan vierestä.
3. Punainen Torni — etnografinen museo (Alanya Etnografya Müzesi)
Oktagonin muotoinen, vuonna 1226 valmistunut Punainen Torni (Kızılkule) on Alanyan maamerkki, joka sijaitsee linnan ja sataman välissä. Tornissa toimii Alanyan etnografinen museo, joka esittelee kaupungin historiaa. Torniin on runsaasti kiipeämistä, mutta näkymät ylhäältä ovat varsin kivat. Tosin Alanya näkyy läheiseltä linnalta vieläkin vaikuttavammin. Sisäänpääsy 10 liiraa (n. 2 euroa).
4. Seyir Terası – aamiainen tai auringonlaskupiknik, josta kaupunki avautuu panoraamanäkymällä
Kaupungin keskustan pohjoispuolella sijaitsevalta Seyir-terassilta on upeat näkymät kaupunkiin, linnalle ja satamaan. Paikka on mitä mainion turkkilaisen aamiaisen nauttimiselle tai piknikille auringonlaskun aikaan. Alueella on useita ravintoloita ja kahviloita mahtavilla näkymillä. Terassille on noin neljän kilometrin matka keskustasta, joten patikointi on mainio liikunnallinen vaihtoehto.
5. Fosforiluola
Damlatas-luolan sivustalla sijaitseva Fosforiluola saa nimensä sen fosforiloisteesta, joka pimeän tullen valaisee luolaa. Fosforiluolaan pääsee pienveneellä, ja siellä yleensä vieraillaankin veneretkien aikana.
6. Damlataş-luola
Tippukiviluola Damlatas löydettiin vuonna 1948, kun Alanyan satamaa oltiin rakentamassa. Damlatas-rannan edessä sijaitsevan pienen, mutta maagisen tippukiviluolan sanotaan omaavan astmaa parantavia vaikutuksia. Sisäänpääsymaksu vuonna 2020 on 7 liiraa eli noin euron.
7. Alanyan arkeologinen museo
Damlatas-rannan lähellä, köysiradan lähtöpisteen kupeessa sijaitseva Alanyan arkeologinen museo on historiasta kiinnostuneille erinomainen vierailukohde.
Museossa on esillä muun muassa esineitä pronssikaudelta muinaisesta Urartusta ja Lyydiasta. Museon kohokohtia on pronssinen Herkules-patsas ensimmäiseltä vuosisadalta.
Sisäänpääsy vuonna 2020 oli 7 liiraa eli noin euron luokkaa.
8. Sealanya delfiinipuisto
Kaupungin keskustasta 20 kilometrin päässä sijaitseva Sealanyan delfiiniipuisto tarjoaa hupia koko perheelle. Puistossa pääsee seuraamaan hylje- ja delfiiniesityksiä tai lisämaksusta jopa uimaan niiden kanssa.
9. Veneretket – tutki Alanyaa mereltä käsin
Alanyan lomaan kuuluu perinteinen veneretki turkooseilla vesillä, joilta Alanyaa voi katsella toisesta perspektiivistä. Veneretkiä tehdään monilla erilaisilla aluksilla lasipohjakatamaraaneista ns. merirosvolaivoihin, joissa ohjelmaa riittää runsaasti myös kannella. Merirosvolaivoilla on tanssiesitystä, vaahtobileitä ja muuta ohjelmaa.
Reitti ja aikataulu useimmilla retkillä on sama. Tutuiksi tulevat Alanyan luolat, kuten Fosfori-, Merirosvo- ja Rakastavaistenluola, ja reissut ovat noin 6-7 tunnin pituisia. Hintaan kuuluu yleensä ruokailu veneessä sekä hotellikuljetukset.
Retkiä myydään ympäri Alanyaa, usein jopa tungettelevasti, mutta reissun voi varata helposti myös netistä. Esimerkiksi Nasa Tour tarjoaa laajan valikoiman erilaisia retkiä.
10. Vesipuistot
Alanya Aquapark sijaitsee kätevästi Atatürk-kadun varrella Damlatas-rannan kohdalla. Vesipuisto on tosin parhaat päivänsä nähnyt ja se on suhteellisen vaatimaton, mikä tekee siitä mielenkiintoisemman lähinnä pienemmille lapsille. Jos aikaa riittää, niin kannattaa suunnistaa Alanyasta kauempana sijaitsevaan Water Planetiin.
Water Planet sijaitsee 30 kilometrin päässä Alanyasta Antalyaan päin. Alueen isoimmasta vesipuistosta löytyy 24 liukumäkeä - vauhdikkaita, rauhallisia ja kaikkea siltä väliltä. Useat retkitoimistot Alanyassa, esimerkiksi Alanya Tours, myyvät pakettilippuja, joihin kuuluvat sisäänpääsy ja edestakaiset kuljetukset Water Planetiin.
Alanyan rannat
Kleopatra – kaupungin tunnetuin ja suosituin ranta
Alanya soveltuu uimiseen lähes vuoden ympäri, jonka vuoksi kaupungin suosituimmalla rannalla, Kleopatran rannalla, näkee kylpejiä taukoamatta. Upea ranta alkaa historiallisen niemimaan länsipuolelta ja loppuu keskustan alueelle, Damlataş-luolalle. Rannan nimi juontaa juurensa tietysti egyptiläisestä kuningatar Kleopatrasta, jonka kerrotaan uineen rannalla keisari Antoniuksen kanssa.
Niemimaalle päin mentäessä törmää suurten kallioiden ympäröimään Kleopatran lahteen, jonka kristallinkirkas vesi ja vilkas merenalainen elämä houkuttelevat alueelle snorklaajia. Rannalle ei peritä pääsymaksua.
Damlataş
Laaja, hienohiekkainen Damlataş-ranta sijaitsee samannimisen luolan edustalla, runsaan palvelutarjonnan äärellä kaupungin keskustan edessä. Rannalle ei peritä pääsymaksua, mutta aurinkotuolien vuokra maksaa noin 15 liiraa eli noin 2 euroa. Pukukopit ja suihkut ovat niin ikään maksuttomia.
Keykubat
Alanyan sataman itäpuolelta alkava Keykubat-ranta on keskustan läheisyyden vuoksi erittäin suosittu. Ranta koostuu pääosin hiekkarannasta, mutta laajalle kaistaleelle mahtuu myös kivisiä osuuksia. Rannalle on maksuton pääsy.
Incekum
Noin 26 kilometrin päässä Alanyasta Antalyaan päin sijaitseva Incekumin ranta on idyllinen ja oiva päiväretkikohde perheille, jossa meri yhtyy metsään, vesi on kirkasta ja merenpohja matalaa. Incekum luetellaan usein Turkin parhaiden rantojen joukkoon. Rannalle ei peritä pääsymaksua, mutta aurinkotuoleja vuokrataan kymmentä liiraa vastaan.
Tarjolla monipuolisesti turkkilaisen keittiön makuja
Mausterikas turkkilainen keittiö tunnetaan ympäri maailmaa pitkälti kebabin (grillatun lihan) ansiosta. Liharuuat ovatkin pääosassa paikalliskeittiössä. Döner, eli ohueksi leikattu liha rullakebabissa (dürum) tai iskender-kebabissa on varmasti kaikille tuttua, mutta turkkilaisella keittiöllä on paljon muutakin tarjottavaa.
Esimerkiksi turkkilaiset pitsaversiot Lahmacun ja Pide ovat varmasti monen lihansyöjän mieleen. Turkkilaiset mausteiset lihapullat Köftet ovat niin ikään listalla lähes jokaisessa turkkilaisessa ravintolassa. Ahmet Tokus -kadulta löytyy laaja valikoima paikallisruokia tarjoavia ravintoloita.
Kalaa (balık) ja äyriäisiä ei kannata myöskään jättää väliin Alanyassa. Satamassa, Punaisen tornin edustalla on paras valikoima kalaravintoloita. Kalaravintolassa illallinen saattaa olla hieman tyyriimpi, noin 15-20€ per henkilö.
Kasvissyöjien ei tarvitse pelästyä, etteikö lihavoittoisesta keittiöstä löytyisi myös kasvisruokalajeja. Turkkilainen keittiö muistuttaa pitkälti kreikkalaista, sillä esimerkiksi täytetyt paprikat, kesäkurpitsat, salaatit tai täytetyt viininlehdet, dolma, ovat tärkeä osa sen identiteettiä.
Nopea paikallinen välipalabagel on nimeltään simit, joita myyvät jokaiset kulmakaupat n. 1 liiran eli 15 centin hintaan.
Kaupungin yöelämä sykkii aamuun asti
Alanya on kuuluisa sen vilkkaasta yöelämästä. Sataman yläpuolinen alue on yöelämän keskittymä, jossa klubeja löytyy molemmin puolin katuja. Kolmikerroksinen Robin Hood on kaupungin tunnetuin yökerho, jonka kattoterassikin on valjastettu tanssilattiaksi.
Alempana, sataman vieressä sijaitsevalla Iskele-kadulla on paikallisten suosimia paikkoja, joissa rakia löytyy melkeinpä lasista kuin lasista. Tämä alue on oiva vaihtoehto, mikäli turistiryysis alkaa kyllästyttämään.
Alanyassa shoppailu on halpaa
Alanya on oiva shoppailukohde, sillä vaatteiden hintataso on Euroopan alhaisin ja tarjonta on laaja. Tosin suurin osa tarjonnasta on piraattituotetta. Alanyasta löytyy niin sanottuja kiinteiden hintojen kauppoja, sekä basaareja, joissa hintaneuvottelut kuuluvat asiaan. Basaareilla myyjät ovat suomalaiseen, ja yleiseurooppalaiseenkin makuun, erittäin tungettelevia, mikä on häiritsevää.
Paras valikoima liikkeitä löytyy keskustan kohdalta pääkatu Atatürk-kadun varrelta. Myös basaarialue sijoittuu samaisen kadun sivukaduille. Alanyan ainoa varsinainen ostoskeskus on kolmikerroksinen Alanyum, josta löytyy vaate-, kenkä-, elektroniikka ja kosmetiikkaliikkeitä sekä suuri Carrefour-ruokakauppa. Alanyum sijaitsee lähellä Oba-jokea Keykubat-kadun varrella.
Pizza ravintolassa
33 cl olut
3* hotelli (heinäkuu)
3* hotelli (syyskuu)
7-10 €
3 €
81 €
76 €
Lentokentältä Alanyaan
Alanyan lähellä on kaksi lentokenttää. Gazipasa (GZP) n. 40 kilometriä itään ja Antalya (AYT) n. 120 kilometriä länteen.
Gazipasan lentokentältä Alanyaan pääsee joko HAVAS shuttle-yhteydellä tai taksilla. Taksi maksaa noin 50 euroa ja HAVAS 7 euroa.
Antalyan lentokentältä Alanyaan pääsee joko taksilla tai privaattikyydillä. Varauksia ja hintatietoja voi tehdä esimerkiksi 724transfer.com-sivuston kautta.
Sää
Talvi: Ilmasto talvella on lämmin, mutta sateita ja tuulisia päiviä esiintyy ajoittain. Päivän korkein keskilämpötila talvikuukausina kulkee hieman alle 20 asteessa. Samoin meriveden lämpötila on ympäri talven hieman alle 20 °C, joten reippaimmat uimarit pystyvät uimaan Alanyassa ympäri vuoden.
Kevät: Alanya on erinomainen matkakohde keväällä, sillä lämpötila on suomalaisille erittäin kesäinen. Päivän korkein lämpötila on noin 25-30 °C ja meriveden keskilämpötila yli 20 °C.
Kesä: Kesäkuukaudet Alanyassa ovat erittäin kuumia. Lämpötilat nousevat reilusti yli 30 asteen ja meriveden lämpötilakin lähentelee 30 °C.
Syksy: Syksy on myös mainiota aikaa kaupungissa ilmojen puolesta. Rantakelit kestävät helposti läpi lokakuun. Lokakuussa päivän korkeimmat keskilämpötilat ovat vielä 25-30 °C ja meriveden lämpötila lähellä samoja lukemia.
---
Teksti: Erol Tasgit
Käännös: Jussi Ryynänen
Kuvat: Adobe Stock
Alanya on ollut meidän perheen vakiokohteita jo usean vuoden ajan, ennen käytiin vuosittain. Nyt ei olla Covidin aikana käyty, mutta toivottavasti päästään taas pian. Lämpö ja aurinko tekis hyvää ”mustan kauden” jälkeen!
Loistava lomakohde, nähtävää riittää vaikka kuinka ja päiväretki mahdollisuuksia on kymmeniä. Loistava hintataso, sää, sekä rannat. Ihmiset todella mukavia. Itse käynyt monta kertaa, ja ensiviikolla mennään taas!
Moi Ellu! Nyt on vielä sopivan lämpöistä ainakin omaan makuuni. Oikein mukavaa lomaa!