Albania on hurmaava maa, jonka monimuotoiset luonnonmaisemat ovat vielä monilta kokematta, sillä valtio on vasta viime aikoina kaivautunut ulos harmaan esiripun takaa.
Jylhien vuorten, kirkkaiden merien ja diktatuurin ajasta muistuttavien rapistuneiden bunkkereiden maa on tulossa kovaa vauhtia koko maailman tietoisuuteen.
Albania matkakohteena
Kreikan ja Montenegron välissä sijaitseva Albania on matkakohteena vielä nuori, ja koskematonta luontoa riittää kosolti tutkittavaksi. Vaikka suurin osa Albanian pinta-alasta on vuoristoseutua, niin tunnetuimmat ja kehittyneimmät matkakohteet, kuten Durres ja Saranda, sijaitsevat rannikolla. Albanian Riviera ulottuu Vlorësta Sarandaan.
Rantakohteiden lisäksi Albanian pääkaupunki Tirana kasvattaa suosiota vuosi vuodelta. Tiranan lentokenttä on ainoa kenttä, josta on useita kansainvälisiä yhteyksiä.
Pohjois-Albanian jylhä vuoristoseutu, kuten Thethin kansallispuisto ja Valbona ovat vielä laajempien turistimäärien ulottumattomissa, eri toten heikkojen julkisten liikenneyhteyksien johdosta. Lisäksi Albanialla on oma osuutensa Ohrid-järvestä, joka on tunnetumpi Pohjois-Makedonian puolelta, jossa sijaitsee kansainvälinen lentokenttä.
Tunnetuimmat Albanian nähtävyydet
- Gjirokastra on UNESCO:n maailmanperintökohde, joka sijaitsee eteläisessä Albaniassa. Historiallinen kaupunki on tunnettu osmaniarkkitehtuurista.
- Beratin kaupunki on UNESCO:n maailmanperintökohde Albaniassa, joka tunnetaan historiallisista rakennuksistaan ja kapeista kujistaan.
- Shkodar-järven rannalla sijaitseva tunnelmallinen Shkodarin kaupunki on yksi vanhimmista kaupungeista Albaniassa.
- Butrintin arkeologinen alue on UNESCO:n maailmanperintökohde Sarandan lähellä, jossa voi ihailla antiikinaikaisia raunioita.
- Durresin roomalaisaikainen amfiteatteri on kaupungin tunnetuin nähtävyys ja yksi suurimmista amfiteattereista Balkanilla.
- Apollonian rauniot: Antiikin aikainen arkeologinen alue, joka sijaitsee lähellä Fierin kaupunkia ja on tunnettu mm. Apollon temppelistä.
- Syri i Kaltar (Sininen silmä): Yksi Albanian kauneimmista luonnonnähtävyyksistä, joka sijaitsee lähellä Sarandëa. Kyseessä on kirkasvetinen lähde, joka muistuttaa sinistä silmää.
- Thethin kansallispuisto Pohjois-Albaniassa tarjoaa kauniita vaellusreittejä ja vesiputouksia.
- Krujan linnoitus sijaitsee Krujan kaupungissa. Se on tunnettu etenkin Skanderbegin museosta ja etnografisesta museosta.
- Ksamilin rannat sijaitsevat Etelä-Albaniassa Sarandan lähellä. Ksamil on suosittu rantakohde, jonka vetonauloja ovat kristallinkirkas vesi ja hienot hiekkarannat.
Albanialainen ruoka ja juoma
Albanialainen keittiö on saanut vaikutteita on saatu kreikkalaisesta, balkanlaisesta, italialaisesta ja turkkilaisesta keittiöstä. Maan sisällä on vaihtelua luonnollisesti ruokalajien suhteen - esimerkiksi eteläisen Albanian keittiössä näkyy vaikutteita Kreikasta ja Italiasta, kun taas pohjoisessa näkyvät Balkanin vivahteet. Rannikkoalueilla kannattaa maistella Välimeren antimia, kun taas Pohjois- ja Länsi-Albanian vuoristoisella seudulla ruoka on usein tuhdimpaa.
Tunnettuja albanialaisia ruokalajeja sekä hieman rakista
Byrek on tunnettu koko Balkanin alueella aina Turkkiin asti. Ohuesta lehtitaikinasta valmistettu suolainen piirakka täytetään esimerkiksi juustolla (Byrek me djathë), lihalla (Byrek me mish) tai pinaatilla (Byrek me spinaq).
Kolloface ovat makkaroita, jotka ovat suosiossa eritysesti Korcëssa, itäisessä Albaniassa, jonka keittiössä makkarat ovat vahvasti edustettuna.
Përshesh tarkoittaa murustamista. Ruokalaji on haudutettua kanaa, kalkkunaa tai lammasta tarjoillaan leivänmurujen päällä, jotka imevät haudutuksen aikana paistoliemet.
Tavë Kosi on uunissa haudutettu Albanian kansallisruoka, joka koostuu lampaasta haudutettuna jogurtti-riisiseoksessa.
Qoftet ovat naudan tai lampaan jauhelihasta valmistettuja mausteisia lihapullia, jotka voidaan grillata tai paistaa. Ne tarjoillaan usein jogurttikastikkeen kanssa.
Petulla on pieni taikinapallo tai -rengas, joka paistetaan uppopaistamalla ja tarjoillaan usein tomusokerin tai hunajan kanssa.
Raki on alkoholijuomien ydin albanialaisessa juomakulttuurissa. Raki valmistetaan yleensä rypäleistä tai luumuista. Raki kuuluu kansalliseen identiteettiin ja sitä juodaan niin iloon, suruun kuin ruoansulatukseen. Rakia saatetaan tarjoilla jopa hotelliaamiaisen yhteydessä, mikä kertoo albanialaisen vieraanvaraisuuden kursailemattomuudesta, ja siitä, että vieraille halutaan suoda iloa jo aamusta alkaen.
Perustietoa Albaniasta
Asukasluku: | n. 2.8 miljoonaa |
Pääkaupunki: | Tirana |
Kieli: | Albania |
EU-maa: | Ei |
Schengen-maa: | Ei |
Pistokemalli: | C (Eurooppamalli) |
Rahayksikkö: | Albanian lek |
Sää ja ilmasto
Albaniassa on useita eri ilmastoja, mutta rantakohteet sijaitsevat Välimerenilmaston alueella. Rantakausi sijoittuu toukokuun loppupuolelta aina lokakuun puoleenväliin asti.
Albania matkakohteena on ihanteellisimmillaan kesäkuun alussa sekä syyskuun lopussa. Tuolloin Albanian rannikolla on otollisimmat ilmat, sillä keskikesän kuumimmat helteet ovat joko edessä tai takana päin. Näinä aikoina päivittäinen lämpötila on korkeimmillaan yleensä noin 22-26 astetta, ja merivesikin on jo 20 asteen paremmalla puolen. Heinä- ja elokuun helleaaltojen aikana päivän korkeimmat lämpötilat ovat noin 30 - 40 asteen välillä.
Albanian hintataso
Albania on yksi Euroopan halvimpia maita joka suhteessa. Etenkin matkailijan kannalta oleelliset asiat, kuten majoitus sekä ravintolat olivat Eurostatin vuonna 2023 teettämän tutkimuksen mukaan Euroopan toiseksi halvimmat Pohjois-Makedonian jälkeen. Sen sijaan vaatteiden sekä kenkien hinnat ovat lähestulkoon saman hintaisia kuin keskimäärin Euroopassa, joten shoppailu Albaniassa ei ole poikkeuksellisen halpaa.
Matkustaminen Albaniassa
Albania matkakohteena on vielä suhteellisen kehittymätön, varsinkin infrastruktuurin vuoksi. Kansainvälisiä lentokenttiä maassa on vain pari, ja tieverkosto on huonokuntoista, minkä takia matkustukseen maan sisällä kuluu runsaaasti aikaa.
Albanian rautatieliikenne on rajallista ja se ei yhdistä kaikkia suuria kaupunkeja tai turistikohteita. Junat eivät ole kovin nopeita ja aikataulut saattavat olla epäsäännöllisiä. Tämän takia bussit ovat usein suositumpi ja kätevämpi vaihtoehto liikkua maassa, sillä ne tarjoavat laajemman reittiverkoston ja usein nopeamman matkustusajan.
Viisumi ja matkustusasiakirjat
Suomalaiset eivät tarvitse viisumia matkustaessaan Albaniaan turismi-, liike- tai perhesyistä, jos vierailun kesto on enintään 90 päivää 180 päivän aikana. Suomalaisille matkustajille riittää voimassa oleva passi, jonka on oltava voimassa vähintään kuusi kuukautta maahantulopäivästä. Albanian viranomaiset eivät hyväksy henkilökortteja matkustusasiakirjoina, joten passi on oltava matkassa.
Turvallisuus
Albania matkakohteena on turvallinen. Suurimmissa turistikohteissa, kuten Tiranassa, Durresissa tai Sarandassa ei ole syytä pelätä. Joukkoliikenteessä ja vilkkailla paikoilla kannattaa varoa taskuvarkaita.
Maksaminen
Suurimmissa kaupungeissa ja turistipaikoissa korttimaksut käyvät yleisesti maksutapana. Kannattaa silti pitää varalla Albanian lekejä (LEK), sillä satunnaisesti ainoastaan käteinen saattaa tulla kyseeseen, varsinkin pienemmissä kaupungeissa.
Albanian lomakohteet
Durres on vain 40 kilometrin päässä Tiranasta sijaitseva Albanian suosituin rantalomakohde. 10 kilometrin pituinen ranta ja halpa hintataso houkuttelevat turisteja kaupungin rannoille toukokuun lopusta lokakuun puoliväliin.
Saranda on Albanian Rivieran eteläkärjessä, turkoosin Joonianmeren rannalla sijaitseva vilkas rantalomakohde. Saranda on myös suosittu päiväretkikohde Korfun saarelta Kreikasta, sillä lauttamatka kestää nopeimmillaan vain puoli tuntia.